Úvod > Články > Apple útočí

Apple útočí

Sotva Apple představil iPad, už oznámil pro iPhone podporu internetových VoIP protokolů. A to nemluvíme o dvou nových aplikacích pro Apple TV.

Apple představil iPad 

Koncem ledna společnost Apple představila iPad, který umožňuje surfovat na internetu, číst a posílat e-maily, prohlížet fotografie, sledovat videa, poslouchat hudbu, hrát hry, číst e-knihy atd. iPad má 9,7palcový dotykový displej s vysokým rozlišením a s podsvícením LED, tloušťku pouhých 1,3 cm a váží asi 700 g.

iPad obsahuje 12 aplikací nové generace využívajících funkci Multi-Touch. Každá aplikace funguje na výšku i na šířku a automaticky přizpůsobuje zobrazení podle toho, jak uživatel otáčí iPad do různých směrů. iPad také umožňuje spuštění téměř všech z více jak 140 000 aplikací obchodu App Store, včetně iTunes, iBooks s obchodem iBookstore, iWork (sadu kancelářských aplikací) apod. 

iPad bude mít dvě verze – jednu s rozhraním Wi-Fi a druhou s rozhraním Wi-Fi i 3G. iPad obsahuje rozhraní Wi-Fi 802.11n a verze 3G podporuje rychlost až 7,2 Mb/s v sítích HSDPA.

iPad bude po celém světě dostupný koncem března za předpokládanou maloobchodní cenu 499 USD za 16GB model, 599 USD za 32GB model a 699 USD za 64GB model. Modely iPad podporující Wi-Fi a 3G budou dostupné v dubnu v USA a ve vybraných zemích za předpokládanou maloobchodní cenu 629 USD za 16GB model, 729 USD za 32GB model a 829 USD za 64GB model. 

Uživatelé iPhonu mohou telefonovat přes internet

Další novinkou konce ledna je podpora internetových protokolů volání. Dříve bylo potřeba mít pro podobné hovory bezdrátové připojení. Nyní bude stačit silný 3G signál.

Aplikaci pro telefony má na svědomí společnost iCall Inc. Uživatelé iPhonu si ji mohou stáhnout a zaplatí 10 dolarů za neomezená volání. Nebo s mohou zvolit možnost zdarma, iCall, kde jsou hovory omezeny na pět minut a uživatelé si na začátku hovoru musí vyposlechnout reklamu. Samozřejmě hovory přes internet záleží na síle signálu a nabídce služeb operátora.

Skype má podle svých slov v jednu chvíli on-line na 20 milionů uživatelů. Nedávno oznámil, že připravuje vlastní 3G VoIP aplikaci pro iPhone. 

Aplikace i pro Apple TV 

Populární Boxee oznámil, že brzy bude spuštěna podpora i pro Apple TV. Pokud nevíte oč jde, nyní na internetu soupeří dva prográmky zdarma, díky nimž se můžete připojit na internetová televizní vysílání nejen přes počítač, ale pouštět si je i na běžné televizi.

Boxee a Hulu Desktop propojí prostě webové televizní záznamy s televizí i s tou největší úhlopříčkou obrazovky.

Stačí pouze propojit počítač (PC i Mac) s televizí. V nabídce je široká nabídka zdrojů, od YouTube, Netflix, přes soukromé sítě, on-line televizní kanály, MLB.tv, připojí se i k on-line vysílaným rozhlasovým stanicím apod.

Díky nedávno uzavřené spolupráci s TV.com lze sledovat i jednotlivé díly seriálů jako Family Guy, Hrdinové, NCIS, South Park, Dr. House nebo How I Met Your Mother.

Dá se připojit i na kanál IGN, který recenzuje nejnovější hry.

4. 2. 2010

Autor: Jan Lipšanský

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

 

OpenAI představila AI nástroj pro vytváření videa podle textu

Společnost OpenAI představila nástroj, který zvládne vytvořit vysoce kvalitní video pouze na základě textového příkazu.

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.