Úvod > Články > Daňové přiznání na poslední chvíli

Daňové přiznání na poslední chvíli

Možná patříte také mezi osoby, které si v tomto posledním březnovém týdnu vzpomněli, že je potřeba do konce měsíce podat daňové přiznání a zaplatit daň z příjmů fyzických osob.

Pokud nejste podnikatelé a nemáte složité účetnictví, pak je možné toto zpoždění rychle a pohodlně napravit. V tomto článku si ukážeme, jak bleskově vyplnit daňové přiznání, spočítat doplatek či přeplatek daně - a jak jej jednoduše podat na příslušný Finanční úřad. Služeb, které nabízejí vyplnění daňového přiznání, je více, ale vybrali jsme si portál www.onlinepriznani.cz, který nabízí daňovou kalkulačku a vyplňování formuláře v jednom rozhraní. Výhodou je možnost anonymního vyplnění přiznání a také možnost se k vyplněnému přiznání vrátit kdykoli později. 

Krok první: zjistit, zda musím platit daň 

Jakmile navrtíte uvedené webové stránky, pak klepněte na tlačítko Začněte zde uprostřed webu. Tím vstoupíte do jednoduchého průvodce. Nyní se zobrazí sumář toho, co vše lze na serveru využít, pokračujte klepnutím na červené tlačítko Začněte zde. Nyní je potřeba zjistit, zda vůbec máte povinnost daňové přiznání fyzických osob podávat. 

Ve formuláři zatrhněte všechny typy příjmů, které jste měli v roce 2009 a nezapomeňte zvolit pravidelné platby pojistného nebo hypotéky. Tyto položky vám mohou jednoduše snížit daňový základ. Po dokončení klepněte na tlačítko Pokračovat. Nyní se dozvíte, zda jste povinni platit daň z příjmu fyzických osob. Pokud ano, můžete směle přistoupit k druhému kroku. 

Krok druhý: vyplnění potřebných dat 

Nyní vstupujete do nejdůležitější části. Musíte vyplnit své příjmy a výdaje. Pokud máte stálý pracovní poměr, pak je nutné z formuláře, jenž jste dostali od zaměstnavatele, přepsat určité položky do webové aplikace. Perfektní je, že u každé položky na webu je nápověda, kde danou hodnotu na papírovém formuláři najít. Vyplňování se tak stane otázkou několika málo minut. Dále je nutné uvést ostatní příjmy a výdaje – uplatňujete-li výdaje paušálem, pak si můžete na tomto webu zjistit, jaké je procento za rok 2009 pro vaši činnost. Poté klepněte na tlačítko Pokračovat. 

Krok třetí a čtvrtý: osobní údaje a vyhotovení přiznání 

Nyní vyplníte data o manželce či důchodu a pokračujete dále. V dalším kroku se dozvíte, kolik máte doplatit na dani, případně kolik vám bude vráceno. Klepněte na tlačítko Vaše přiznání je připraveno, klepněte ZDE. Přejdete tak do vyplnění finální fáze formuláře. V posledním kroku je nutné vyplnit osobní údaje. Máte na vybranou, zda chcete vyplnit přiznání anonymně, nebo zadáte všechna data. 

Výhodou druhé volby je fakt, že se vám osobní data předepíšou do výsledného PDF - a vám tak postačí kompletní přiznání jen podepsat. Pokud jste se pro tuto možnost rozhodli, klepněte na tlačítko Zrušit v horní části. Nyní doplňte osobní údaje a příslušný finanční úřad. Výsledkem posledního kroku je vygenerování daňového přiznání. Systém vám odešle na zadanou e-mailovou adresu odkaz pro stažení přiznání a také přistup pro pozdější úpravu přiznání. Přímo z portálu máte možnost poslat daňové přiznání elektronicky. Budete k tomu ale potřebovat několik podepsaných a zpětně naskenovaných dokumentů. Více informací se dozvíte z informačního e-mailu, který vám přijde po dokončení vyplňování. 

Závěrem 

Daňové přiznání je jedna z povinností, před kterou není vyhnutí. Ulehčit si vyplňování na minimum administrativy a návštěv účetní či správce daně je krok, na který se dobře zvyká. Portál české daňové správy umožňuje vyplnit formulář DP taktéž interaktivně přímo na svém webu, daňové kalkulačky se zde ale nedočkáte, musíte tedy znát problematiku daní detailněji.

23. 3. 2010

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Digitální Česko 2.0: přešlapování na místě

Vláda vzala na vědomí zprávu o plnění agendy Digitální Česko 2.0 s tím, že je splněno 14 bodů ze 17. Bližší pohled...

 

Přešlapování okolo zdravotnické informatiky

Zdravotnictví představuje nepochybně jednu z nejlukrativnějších oblastí, se kterými se lze v současném světě...

 

Open source se ve státní správě daří

Open source postupně překonává předsudky o nespolehlivých a špatně použitelných řešeních. Plně jej podporuje...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.