Úvod > Články > YouTube: alternativní konce filmů

YouTube: alternativní konce filmů

Server YouTube zná v dnešní době skoro každý průměrný uživatel internetu. Tento videoserver obsahuje milióny nahrávek z různých oblastí. Jedna z hojně zastoupených je oblast filmu. Filmových ukázek (někdy i celých filmů), upoutávek či trailerů je zde spousta. Stačí si jen vybrat a sledovat. A pokud se jedná o film, není problém začít klidně od závěrečné scény.

Známé i neznámé filmy jsou k vidění po jednotlivých scénách a mnohdy nechybí ani ta konečná. Ovšem těch zakončujících film je někdy více než jedna. Je to podivné? Ano, ale je to tak. Tu známější (originální) lze zhlédnout například v kině. Alternativní verze jsou k dispozici na datových nosičích DVD, Blue-Ray, anebo právě na YouTube. Pojďme se podívat na několik příkladů notoricky známých filmů a jejich „nestandardních“ koncovek.

Rambo I

John Rambo – voják americké armády vracející se po letech z vietnamské války domů. Tato známá postava je hrdinou stejnojmenného filmu, jenž po návratu hledá kamarády z války (bohužel zjišťuje, že všichni umřeli). Při hledání naráží na strážce zákona, jejichž chování mu připomíná krutost, kterou zažil ve Vietnamu. A válka začíná znovu.

Kdo viděl tento film, a je fanouškem filmového žánru, který představuje, si jej jistě zamiluje a určitě se podívá i na jeho další pokračování. Ta ale existovat vůbec nemusela. Nepřemožitelný Rambo je hlavní hrdina, takže možnost, že při akci skoná, si skalní fanoušek nepředstavuje ani v nejhorších snech. Ovšem podle původní knižní předlohy opravdu John Rambo zemře. Tvůrci filmu se ale po testovacím promítání rozhodli, že filmu přiřknou jiný konec. Zde se můžete podívat, jak vypadá scéna, kdy je slovutný Rambo zastřelen plukovníkem Colonelem S. Trautmanem (Richard Crenna).

Já, legenda

Sci-fi snímek „Já, legenda“ zobrazuje zničený, téměř hororový svět, ve kterém došlo k rozšíření nebezpečného viru vytvořeného lidmi, na který neexistuje lék. Dějová linie filmu se odehrává okolo Dr. Roberta Nevilla (Will Smith) žijícího v New Yorku, jenž jako jediný (aspoň si to myslí) přežil „útok“ viru, na který je imunní. Proto se snaží ve své laboratoři ze své krve vytvořit protilátku.

Film vychází se stejnojmenné knižní předlohy od Richarda Mathesona. Závěr filmu, jak ho známe z kin, byl režisérem Francisem Lawrencem těsně před premiérou přetočen na příkaz studia Warner Bros. Původní verze (bližší knižní předloze) se samozřejmě dochovala a byla vložena na speciální DVD edici filmu a později se objevila i na Youtube (zde byla bohužel tato verze odstraněna, prohlídnout si ji můžete na serveru n-joy.cz - zde).

Blade Runner

Film z 80. let se dnes řadí mezi kultovní snímky žánru sci-fi. Režisér Ridley Scott vsadil děj do 21. století (vychází z knižní předlohy Philipa K. Dicka). V této době již lidstvo operuje s umělou inteligencí a roboty, jež jsou identičtí s lidmi (jak vzhledem, tak inteligencí). Příběh se točí okolo detektiva Ricka Deckarda (Harrison Ford), jenž je členem speciálních jednotek s úkolem pátrat po robotech (replikantech), kteří utekli z pracovních kolonií na jiných planetách zpět na Zemi.

Alternativní konec zde operuje hlavně s myšlenkou, zda hlavní hrdina je či není člověk, tedy zda je člověk, či jen pouhý replikant. Scéna, která napoví více, je zde.

Terminátor 2

Terminátor 2, kultovní snímek od autora Jamese Camerona, je druhým pokračováním momentálně čtyřdílné série akčního sci-fi, který ale detailněji určitě netřeba představovat. Proto jen krátce, Arnold Schwarzenegger zde představuje inteligentní stroj z budoucnosti (T-800), jenž přišel chránit Johna Connora (Edward Furlong) před jistou smrtí, která na něj číhá ve formě dalšího Terminátora (T-1000 - Robert Patrick). Důvod ochrany spočívá v budoucnosti Johna a jeho působení v odboji proti SkyNetu.

Klasický závěr filmu, tedy roztavení T-1000 a záchrana životů hlavních hrdinů, zde zůstává, autor ale po této scéně ukazuje budoucnost odehrávající se v roce 2029 zobrazující Johna Connora a jeho matku žijící spokojeným, klidným životem (soudný den byl tedy odvrácen). Tato verze, delší o 17 minut oproti kinoverzi, je dostupná pouze na DVD (obsahuje jiný závěr + další změny). Závěrečnou scénu zobrazující happyendovou budoucnost můžete zhlédnout zde.

Závěr

Filmy, které navštěvujeme v kinech, jsou mnohdy x krát přetočeny, doplněny, či jinak upraveny a to z mnoha různých důvodů. Poprvé se výsledek nelíbí režisérovi, podruhé zase studio nesouhlasí s různými záběry ve filmu, potřetí je zase rozpočet nastaven ne zrovna ideálním způsobem, a tudíž výsledný film nemohl pojmout všechny představy režiséra či producenta.

Finální verze filmů obsahují pouze jeden závěr, ale počet alternativních verzí může být nespočet. Režiséři či studia vytvářejí ke svým filmům v poslední době různé konečné scény, jež lze zhlédnout převážně na datových (bonusových) DVD, či Blue-Ray discích. Otázkou zůstává, zda natočení těchto záběrů přináší pro diváka daného filmu něco nového, užitečného či vysvětlujícího. Odpovědět si musí už každý sam.

30. 3. 2010

Autor:

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...