Úvod > Články > Východní Evropa čiperná v nástupu rychlých přípojek

Východní Evropa čiperná v nástupu rychlých přípojek

Alespoň pokud se některé států východního bloku týká (my k nim, bohužel, nepatříme). Maďarsku a zejména Polsku se podařil husarský kousek: výrazně posunout zemi směrem k informační společnosti díky rychlému nástupu širokopásmového připojení k Internetu v posledních měsících.

Podle analytiků IDC (právě zveřejněné zprávy Central and Eastern Europe Broadband Access Services 2004–2008 Forecast) se počet širokopásmových přípojek v jedenácti zemích střední a východní Evropy za rok 2003 zdvojnásobil. Pro letošek IDC předpokládá ještě strmější růst, takže pravděpodobně v nám nejbližším regionu bude koncem roku 2004 připojeno kolem 1,6 miliónů uživatelů, nejčastěji prostřednictvím DSL.

Penetrace širokopásmových přípojek je nejvyšší v nejmenších regionech, Slovinsku a Estonsku, kde je srovnatelná se situací v západní Evropě. Ve všech zemích ale brání plnému rozvoji vysoká cena rychlých přípojek, které jsou tak mnohdy nedostupné právě z ekonomického hlediska (pokud jsou dostupné technicky).

Polsko „vyrostlo“ o pětinu

Polsko a Maďarsko jsou na čele středoevropských zemí z hlediska širokopásmových přípojek, protože z celého regionu je v nich 69% přípojek DSL a 55% kabelových přípojek.

Podle nově zveřejněných statistik za první čtvrtletí společnosti Point Topic, která se zabývá sledováním vývoje širokopásmového připojení k Internetu a zejména rozvoje DSL ve světě, se právě Polsko dostalo do první desítky zemí s nejvyšším procentním nárůstem počtu rychlých přípojek za první kvartál, a to o necelých 20%.

Přípojek ve světě přibývá po miliónech

Podle Point Topic bylo ve světě koncem března celkem 111, 7 miliónů širokopásmových přípojek, což znamená přírůstek o 12,3 miliónů za pouhé tři měsíce od konce loňského roku. V absolutních počtech přípojek stále vede USA (s 27,4 milióny přípojek), ale Čína už se  – podle očekávání – s více než 15 milióny přípojek dostala na druhé místo před Japonsko. Z dalších zemí jen Korea má víc jak 10 miliónů přípojek, ostatní země (Německo, Kanada, Francie) ještě nedosahují ani 5 miliónů.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nové „širokopásmové“ země světa učinily obrovský pokrok a zrychlily nasazování širokopásmových přípojek: Malajsie o 52%, Čína o 24% podobně jako Peru. Francie, Itálie, Dánsko, Norsko a Velká Británie také připojily téměř pětinu dalších uživatelů.

DSL si celosvětově udržuje náskok s 66% a nasazují se rychleji než kabelové přípojky, kterých je zhruba třetina. DSL přípojky teď tvoří nejrychleji rostoucí bázi rychlých přípojek, a to i v zemích historicky využívajících především kabelové sítě, jako USA.

Alternativní širokopásmové přístupové technologie, jako optické přípojky, satelitní a pevné bezdrátové přípojky úspěšně nastupují, i když v absolutních počtech jsou daleko za DSL a kabelovkami. Ve střední a východní Evropě je z alternativních technologií nejpopulárnější pevný bezdrátový přístup.

5. 7. 2004

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Microsoft: Rusko spustilo kampaně cílené na ovlivňování prezidentských voleb v USA

Společnost Microsoft uvedla, že už se na internetu začaly objevovat ruské kampaně, které mají za cíl ovlivnit...

 

ČTÚ nebude nabízet další kmitočty pro DAB+

Český telekomunikační úřad už nebude nabízet další kmitočty pro digitální rozhlasové sítě. Existovat budou jen tři...

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...