Úvod > Články > Jaroslav Zaviačič – jediný IT odborník navržený na prezidentské vyznamenání

Jaroslav Zaviačič – jediný IT odborník navržený na prezidentské vyznamenání

Na konci minulého týdne Poslanecká sněmovna doporučila prezidentovi seznam osobností, které by měl vyznamenat. V seznamu jmen je i Jaroslav Zaviačič, předseda českého sdružení Interinfo ČR, zakladatel unikátní metody záznamu textu - stenografického zkratkového systému pro obyčejnou klávesnici, vicemistr světa v rychlosti psaní na klávesnici - a především učitel.

Člověk, kterého doslova cítíme každý den na bříškách svých prstů – dnes už skoro každá klávesnice má výstupek na klávesách F a J – nápad pana Zaviačiče pro IBM.

Po dlouhé době tak Sněmovna doporučila prezidentovi vyznamenat osobnost, která se zapsala nejen do českého školství, ale i autora jedné z prvních kybernetických výuk. Člověka, který ve světě IT a zpracování informací "vytáhl" díky inovacím v použití technologií Českou republiku na samou špičku.

V minulosti aktivní reprezentant Československa, dnes trenér, který již několik desítek let vzorně reprezentuje Českou republiku. Nezlomný optimista, který svým přístupem a vedením dokázal přimět stovky mladých lidí, aby byly pyšné na to, že úspěšně zastupují naši zem na světových mistrovstvích. Na WWW stránkách Zaviačičovy rodné Čejče se píše: „Čejčský rodák, který zasvětil svůj život klávesnici. V roce 1958 se rekordním výkonem 435,7 úhozů za minutu stal mistrem československých škol.

Byl úspěšný i na mezinárodních šampionátech v psaní na mechanických psacích strojích, získal titul vicemistra světa. Když se stal trenérem rakouského týmu, vybudoval z něho nejsilnější družstvo na světě. V 80. letech pracoval jako expert elektronických psacích strojů IBM. Je autorem vysoce efektivní individuální výuky psaní na klávesnici… V roce 2005 byl ve Vídni zvolen předsedou světové organizace pro zpracování informací INTERSTENO.“

Na stránkách partnerské organizace Interinfo SR pro změnu o Jaroslavu Zaviačičovi napsali: „Za každým úspechom sú konkrétni ľudia, konkrétny človek. A za úspechmi českých reprezentantov je meno Jaroslav Zaviačič.“

Jaroslava Zaviačiče jsem měl tu možnost poznat nejprve před mnoha lety z fotografií, na kterých dominoval jeho kroucený knír, tmavé brýle a bendžo. Po pár let později, když jsme se potkali, sice ze zmíněných atributů disponoval pouze knírem, nicméně neuvěřitelnou energií. Za pár měsíců vzniklo Interinfo ČR a byla zahájena neuvěřitelná cesta po světových šampionátech, ze kterých Češi jezdili jako jednoznačná světová špička.

„Náš úspěch v Římě šokoval celý svět. Lidé nám nejen gratulovali, ale zajímali se o metodiku naší výuky, chtějí po nás, abychom ji vypracovali i pro jejich jazyky. A my bychom ji chtěli rozšířit především u nás. Důraz klademe na ovládnutí klávesnice, a teprve potom přistupujeme k dalším úkonům na počítači,“ řekl v jednom z rozhovorů Jaroslav Zavičič. Za dalších pár let ve vedení mezinárodní federace Intersteno byla Praha po 44 letech opět vybrána, aby hostila světové mistrovství a kongres Intersteno.

Definitivní výběr lidí, kteří vyznamenání obdrží, udělá hlava státu. Ať už pan Zaviačič půjde na Hrad či nikoliv, v každém případě zůstane osobností, která ovlivnila nejen náš IT svět. Dovolím si skončit jeho krátkou vzpomínkou na rok 68 a upozornit na všechno to, co by se neodehrálo, kdyby mezi námi nebyli lidé, kteří umí psát „všemi deseti“.

„Osmašedesátý byl také mým rokem zlomovým. Dodnes mi to lidé připomínají, a nejen u nás. Jeden lucemburský spisovatel letos napsal velký článek o tom, jak jsem v srpnu osmašedesátého dálnopisoval zprávy, které mi diktoval Ilja Šetlík, a to pod „dohledem“ sovětského vojáka se samopalem. Stál za velkou prosklenou stěnou, sledoval jak si povídáme. Psal jsem poslepu, on mé ruce neviděl, proto nevěděl, že odesílám do Tanjugu zprávy, které pak tiskli v zahraničí, a zároveň posílali ministru Jiřímu Hájkovi na zasedání OSN, aby byl informován o dění u nás. Nedávno mne navštívil šéfredaktor jedněch švédských novin a přinesl mi několik výtisků. V jednom z nich byl článek o mně jako „Neznámém příteli z Prahy“.

21. 4. 2010

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Digitální Česko 2.0: přešlapování na místě

Vláda vzala na vědomí zprávu o plnění agendy Digitální Česko 2.0 s tím, že je splněno 14 bodů ze 17. Bližší pohled...

 

Přešlapování okolo zdravotnické informatiky

Zdravotnictví představuje nepochybně jednu z nejlukrativnějších oblastí, se kterými se lze v současném světě...

 

Open source se ve státní správě daří

Open source postupně překonává předsudky o nespolehlivých a špatně použitelných řešeních. Plně jej podporuje...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...