Úvod > Články > Google to s útokem na Windows myslí vážně

Google to s útokem na Windows myslí vážně

Po 20 letech v IT pořádná nová věc, říká o Chrome OS šéf společnosti Google Eric Schmidt. Nové malé notebooky s operačním systémem od Googlu by v brzké budoucnosti měly přijít na trh. A Google věří ve velký úspěch.

iO operačním systému Google Chrome OS se začalo mluvit v červenci loňského roku, kdy Google oznámil, že pracuje na novém systému pro osobní počítače. Už tehdy sliboval, že v oblasti OS půjde o revoluční počin – Google novým projektem chce změnit pojetí toho, jak by dnes v době sítí měl operační systém vypadat a co by měl umět. 

Bližší informace Google podal na konci loňského listopadu. Potvrdil, že nepůjde o klasický desktop, ale jakousi vstupní bránu do světa cloud computingu: Chrome OS je postaven na linuxovém jádru, nad kterým běží systém pro správu oken a jedinou dostupnou aplikací pro práci s počítačem je webový prohlížeč Chrome.

Jinými slovy uživatelé namísto lokálních aplikací, které si obyčejně instalují na pevný disk, budou s to používat jen webové aplikace poskytnuté Googlem (nebo jinou společností). To se týká třeba i textových nebo tabulkových procesorů např. z MS Office, které v Chrome OS jsou nahrazeny webovou kanceláří Google Docs.

Instalace dalších aplikací nebude možná, stejně tak v netboocích s tímto systémem nebude existovat možnost ukládání dat, chybí pevný disk, k dispozici bude pouze paměť typu SSD. Nejen tyto skutečnosti vyvolávají v mnohých lidech otázky, k čemu takový počítač bude. Google ale striktně vzato jen splnil to, co slíbil: naprostá změna přístupu k tomu, jak by měl vypadat operační systém ve 21. století. Webcentrický OS stojící na cloud službách, tj. aplikacích a datech uložených na vzdálených zabezpečených serverech. 

Šéf Googlu Eric Schmidt nyní na konferenci Atmosphere Cloud Computing Forum tento přístup vysvětloval slovy, že uživatelé dostanou do rukou mobilní přístroje schopné okamžitého přístupu na web – Chrome OS nastartuje za dvě sekundy, hned zpřístupní soubory uložené na serverech a bude spoléhat na nové bezpečnostní prvky a HTML5. Představitelé společnosti už v minulých měsících jako přednost uváděli to, že při ztrátě nebo odcizení přístroje se uživatel nebude muset obávat o data, v netbooku totiž žádná nebudou. Do systému se uživatel hlásí přes svůj účet na Googlu. Z toho pohledu budou všechny přístroje pro uživatele identické, takže jakmile si kvůli ztrátě pořídí nový, nepozná rozdíl. 

Svou roli z tohoto důvodu hraje cena počítačů s Chrome OS. Dříve se hovořilo o zhruba 300 dolarech. Schmidt teď uvedl, že přístroje se budou prodávat za 300 až 400 dolarů, což v přepočtu činí 5700 Kč až 7600 Kč. Reálnější odhad pro český trh nám dá hranici cca 10 000 Kč. Ať koncová cena v Česku bude zhruba taková, nebo mírně nižší, je stále o několik tisícovek vyšší než cena běžných netbooků s Windows. To řadu uživatelů patrně od koupě jednoúčelového přístroje odradí. Schmidt to však komentoval slovy, že cena netbooků s Chrome OS je určena výrobci – procesory, paměti a další součásti jsou stejné jako v běžných netboocích, tak ani cena nových přístrojů nemůže být o moc jiná. „Rozdíl je v tom, že nezaplatíte navíc poplatek za licenci systému. Ten je zdarma.“

Spekulovalo se ale o tom, že netbooky s Chrome OS budou dostupné za velice nízkou cenu nebo dokonce „zadarmo“. Nabízela se totiž možnost spolupráce s telekomunikačními operátory, kteří netbooky svým klientům nabízejí za symbolickou cenu k mobilním datovým tarifům. Možnost přímé spolupráce s operátory však Eric Schmidt nyní vyloučil. „Tento způsob obchodu nás nezajímá. Věnujeme se reklamě a softwaru pro firmy. Nemyslím si, že bychom zašli tak daleko.“ Jestliže ale budou v tomto směru iniciativní samotní poskytovatelé, Schmidt to přivítá.

Eric Schmidt byl v minulosti technickým šéfem společnosti Sun Microsystems a také výkonným ředitelem společnosti Novell. Tehdy, v polovině devadesátých let, byl přitom velkým zastáncem konceptu síťových počítačů, přístrojů, které maximálně využívají síťových služeb na úkor lokálních aplikací a služeb. S myšlenkou síťových počítačů si pohrával zejména Larry Ellison, šéf společnosti Oracle. Ten je znám i svým ostrým postojem vůči Microsoftu. Jak v minulosti předeslal, koncept počítačů s operačním systémem pracujícím s obsahem „mimo“ disky, na síti, by mohl otřást dominantním postavením Microsoftu.

Co se nepodařilo realizovat Ellisonovi, teď vlastně uskutečňuje Schmidt s Googlem.

„Za celých dvacet let zde nebyla žádná úspěšná platforma tohoto typu,“ řekl Schmidt. Chrome OS stojící na cloud computingu a HTML5 ale už sen o síťových počítačích splňuje, tvrdí nadšeně.

Že by nakonec netbooky s Chrome OS byly určeny opravdu spíše pro korporativní část klientely? Ztráty notebooků při cestách jsou poměrně častou záležitostí. Když pevné disky v mobilních počítačích nejsou dobře zabezpečené proti přístupu jiných lidí (například šifrováním), pro firmu taková ztráta přístroje a dat většinou znamená problém. Google Chrome OS tento problém řeší dokonale. Slova šéfa Googlu o firemní klientele, obchodním modelu i modernizaci webových aplikací tomu zatím nasvědčují.

23. 4. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...