Úvod > Články > CorelDRAW znovu zasahuje

CorelDRAW znovu zasahuje

CorelDRAW se v nejbližší době chystá vytáhnout na trh novou verzi X5. Pokud vás zajímá, co v ní nového přinese a zda stojí za to se s programem učit, nejste-li jeho uživateli, čtěte dál.

Corel Draw1 je grafický vektorový editor, který se zaměřuje na trochu jinou cílovou skupinu než Adobe se svým PhotoShopem (Corel zásadně trvá na tom, že není konkurentem Adobe). Práci s vektory přece neocení úplně každý. Přesto a právě proto má Corel zcela odlišné možnosti, než dává při úpravě obrázků PhotoShop.

Přesto Corel chápe, že pokud chce udržet krok, musí nabízený produkt nabízet srovnatelný komfort jako produkty Adobe a k tomu něco navíc. Nová verze bude například obsahovat deset tisíc clipartových obrázků a tisíce nejrůznějších šablon, fontů (dokonce i rytecká písma), zkrátka tady je silná stránka Corellu. Pokud s grafikou pracujete denně, je Corel velmi pohodlný.

Pokud se podíváme na novinky v grafických funkcích, slibuje Corel od verze X5 zlepšení funkce trasování, které by mělo být nyní schopné odstranit dokonaleji zašumění v konturách. Podobné vylepšení nabízí i při pracích s fotografiemi, ale zejména u nich zůstává jedničkou produkt Adobe (Lightroom 3 beta nabízí nástroj, který je v tomto v současnosti nepřekonatelný).

Ještě jedna novinka v novém X5 se týká fotografií. A to novinka z celé verze nejzásadnější. Corel se rozhodl vyslyšet stížnosti uživatelů, kterým vadila u Corelu víceméně intuitivní správa barev. Zaškrtli jste či spíše aktivovali pár šipek na grafickém schématu, vybrali příslušné ICC profily a bylo doslova a do písmene vymalováno. To sice bylo výhodné pro svou jednoduchost, ale pro důkladnou práci se to ukazovalo jako ne zrovna šťastným řešením.

Pro skutečné mágy pracující s barevnými prostory ale bylo k dispozici málo volitelných parametrů, což bylo pro práci s fotografií dosti omezující. Verze X5 má ale poskytnout stejný komfort, na jaký jsou uživatelé zvyklí u Adobe a na Macu. Veškerá možná nastavení jsou nyní k dispozici jak při práci s fotografiemi, tak s vektory.

Nyní mohou nastavovat profily CMYK, RGB, Stupňů šedé i Metodu vykreslení: Relativní kalorimetrickou, Absolutní kalorimetrickou, Percentuální a podle Sytosti. Skvělé výsledky vykazuje zejména funkce Nátisk barev, která umožňuje na monitoru simulovat zařízení (tiskárny např.) s různými profily barev. Jak se zdá, Corel v tomto bodě dohání konkurenci a bude zajímavé sledovat, jak se nová verze ujme.

Je vůbec zajímavé sledovat změny strategií ve vyvíjení jednotlivých programů. Už ono označení třinácté verze X3 dává jasně na srozuměnou, že Corel nechce odrazovat potenciální zákazníky prvotní informací, že se jedná už o tolikátou verzi. Časy se zkrátka mění a dokonce i Corel udělal za minulými verzemi pomyslnou čáru. Bude to asi i kvůli nástupu Vist a Windows 7, které každopádně znamenají předěl sám o sobě.

Uživatelé předchozích verzí fungovali na starších Windows, verze Corelu patří k těm novým. Jako potvrzení může posloužit i sledovač změn od starších verzí se staršími verzemi (v nápovědě můžete zatrhnout funkci Zvýraznit novinky od verze 12, X3, X4.) Ještě minulá verze ukazovala změny od devítky včetně, ale časy se nenávratně mění.

O tom, že si problém naskakování do rozjetého corelovského vlaku vývojáři uvědomují, svědčí i velký prostor, který nová verze věnuje výukovým pomůckám a materiálům. Krom tutoriálů je k dispozici i zcela nová příručka, která bere věci pěkně z gruntu, a to právě proto, aby neděsila dlouhou vývojovou historií.

Jak bylo ale řečeno výše, Corel je primárně programem grafickým, a tak bychom na závěr krátkého seznámení s novinkami týkajícími se Corelu X5 mohli uvést ještě jednu zajímavou hračku, která je originální a zcela jistě nalezne praktické využití. Navazuje na největší tahák předchozí verze X4, která nově nabízela uživatelsky příjemný nastroj na tvorbu a editaci tabulek (i když se netýká jen jich).

CorelDRAW X5 originálním způsobem řeší letitý problém deformace rohových obloučků při neproporcionální změně velikosti objektu. Nástroje na zaoblování rohů je nepřehlédnutelná a velmi dobře využitelná.

To by bylo v souhrnu o novinkách v hrubých rysech vše. Pochopitelně Corel zachoval veškeré přednosti předchozích verzí, exportovat můžete snad do všech známých formátů (v portfoliu je jich více než sto), příjemný je export zejména do PDF a html. Zejména práce s PDF je upravena k lepšímu.

Pokud máte grafické ambice, je možná ideální čas na vyzkoušení nového CoreluDRAW, který je stále ještě v relativních počátcích nové vývojové etapy.

Pozn. 1:
Součástí balíku CorelDRAW je i CorelPhoto-Paint, který zvládá prakticky všechno co PhotoShop, ale nemůže se mu rovnat co do obliby. Na druhé straně má i Adobe svůj Adobe Illustrator, který v minulosti zdatně konkuroval CorelDRAW ve vektorové grafice, dnes ale poněkud stagnuje - Adobe se vydalo jinou cestou.

28. 4. 2010

Autor: Richard Klíčník

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...