Úvod > Články > Další zajatec Microsoftu. Je to stále dokola

Další zajatec Microsoftu. Je to stále dokola

Tchaiwanský výrobce populárních mobilních zařízení HTC bude Microsoftu platit za to, že na svých přístrojích používá operační systém Google Android. HTC je tak další z řady firem, které s Microsoftem podepsaly smlouvu o „patentové ochraně“. Společným jmenovatel podobných smluv je přitom jádro Linux, které s Microsoftem nemá nic společného. Jiný slovy Microsoft dal opět jasně najevo, že se domnívá, že Linux porušuje jeho patenty.

„Microsoft do softwaru investuje už dlouhá desetiletí. Díky tomu jsme na tomto poli vybudovali rozsáhlé portfolio patentů. Máme odpovědnost vůči našim klientům, partnerům i akcionářům, musíme jim zaručit, že konkurenti se nebudou přiživovat na našich inovacích. Trvale zastáváme aktivní přístup k licencování, které pomáhá řešit porušování našeho duševního vlastnictví dalšími společnostmi. Vedeme debaty i s několika výrobci zařízení ohledně našich obav spojených s mobilní platformou Android,“ řekl Horacio Gutierrez, korporativní viceprezident a jeden z hlavních právních mozků Microsoftu. 

Předevčírem se Microsoft ještě chlubil, že s open source softwarem to myslí vážně a věří v jeho sílu. Přidal se totiž k vývojářské komunitě úspěšného redakčního systému Joomla. A loni v červenci sám přispěl k vývoji linuxového jádra. Přesněji řečeno, vydal kód pro svůj virtualizační systém Hyper-V, ovladač pro linuxové jádro. Protože však kód byl nekvalitní a Microsoft nereagoval na výzvy k jeho úpravě a neposkytoval v tomto směru žádnou podporu, hrozí, že z kernelu verze 2.6.35 bude odebrán. Více v článku Prasata létají: Microsoft uvolnil kódy pro Linux.

Od té doby ale zase podnikl několik výprav proti Linuxu. Ještě předtím žaloval výrobce navigací TomTom, právě kvůli implementaci linuxového jádra. Bylo to vůbec poprvé, co Microsoft žaloval konkurenci kvůli linuxovému jádru.

TomTom měl podle Microsoftu porušovat několik patentů souvisejících se souborovým systémem FAT.

Microsoft už v roce 2007 obvinil open-source sféru, že v mnoha projektech, v jádru Linuxu nevyjímaje, jsou porušovány stovky jeho patentů – jádro Linux jich má porušovat 42, kancelářská sada OpenOffice.org dalších 65.

Když byl Microsoft vyzván, aby nařčení doložil důkazy a porušované patenty vyjmenoval, příznačně mlčel. Mnozí proto obvinění považovali za pouhou provokaci, jejímž cílem bylo přinutit mnohé firmy podepsat s Microsoftem licenční smlouvy. A odradit od používání softwaru, který nenese label Microsoftu.

„Microsoft respektuje a oceňuje důležitou roli, kterou open-sourcový software hraje v našem průmyslu, a respektuje a oceňuje všechno to nadšení a velký příspěvek, který vývojáři open-source přinášejí do našeho průmyslu,“ řekl Horacio Gutierrez, když Microsoft zažaloval firmu TomTom.

Dále dodal, že „náš respekt a to, že si open source vážíme, se vzájemně nevylučuje s naším úctou k právům souvisejícím s duševním vlastnictvím.“

Andrew Updegrove z právní firmy Gesmer Updegrove LLP v reakci na spor mezi TomTomem a Microsoftem uvedl, že agresivita Microsoftu vůči firmám zabývajících se Linuxem stoupá. „V minulosti jsem dostal e-mail od určitých lidí, v němž stálo, že se jim ozval Microsoft, obvinil je z porušování patentů v souvislosti s Linuxem a řekl: ‘Raději si od nás pořiďte licenci, jinak…’, uvedl Updegrove.

Tehdy okamžitě zareagovaly i další firmy z linuxového průmyslu sdružující se v organizaci Linux Foundation. Ta však varovala před předčasnou hysterii. Podle ni totiž nešlo o útok na Linux, ale byl to pouze spor dvou společností.

„V současnosti je stížnost Microsoftu na TomTom soukromým sporem mezi těmito dvěma společnostmi a týká se softwaru pro GPS.“

„Úzce spolupracuje s naším partnerem, patentovou společností Open Invention Network, a členskými společnostmi a na jakékoli stížnosti proti Linuxu jsme dobře připraveni.“ Pomoci tak byly připraveny firmy zvučných jmen jako IBM, Novell, HP, Oracle, Intel, Red Hat, Philips, Sony nebo NEC.

TomTom se bránil útokem – podal na Microsoft žalobu kvůli témuž, tedy že Microsoft porušuje čtyři patenty TomTomu ve svých produktech, přesněji v plánovači tras Microsoft Streets & Trips.

Celý spor vyvrcholil do měsíce – TomTom i Microsoft spolu uzavřely patentovou dohodu a žaloby stáhly. TomTom zaplatil za použití technik chráněných patenty včetně těch v linuxovém jádru. Microsoft za patenty TomTomu nemusel platit nic. Bližší informace o dohodě zveřejněny nebyly.

Je to vlastně trošku paradoxní, ale tím, že HTC – stejně jako další firmy – podepsalo s Microsoftem dohodu, bude Microsoft zase vydělávat na prodeji zařízení s linuxovou platformou.

Podepisování smluv ohledně patentové ochrany odstartoval v roce 2006 Novell, přišly i další hráči z linuxového průmyslu jako Linspire, Xandros nebo TurboLinux.

V roce 2004 se na linuxovou dráhy vydaly i firmy vyrábějící elektroniku – Sony, Panasonic, Philips a další se společně rozhodly, že své výrobky postaví na tomto operačním systému Linux.

Nicméně už zanedlouho se ozval Microsoft. A společnosti jako Sony, Canon, Sanyo, Samsung nebo Tuxera s ním uzavřely dohodu „o patentové ochraně“ a začaly platit.

Letos v únoru na řadu přišly další firmy. Microsoftu se musel poddat i Amazon, jehož servery běží na Linuxu – open source software obsahuje i jeho čtečka knih Kindle. Takovou příležitost si Redmond nemohl nechat ujít. Amazon případ nechtěl komentovat.

Pár dní na to dohodu s Microsoftem uzavřel i Panasonic.

Na Linux v oblastí mobilních zařízení sázejí i další světové firmy jako Nokia nebo Palm. Ostatní výrobci spotřební elektroniky Linux používají v rozličných zařízeních: set-top boxech, fotoaparátech, DVD přehrávačích, televizích, hudebních přehrávačích, kombinovaných přístrojích pro příjem satelitu, přehrávání médií apod.

Gates a Ballmer: Plaťte za OpenOffice

Redmondská firma například chtěla mít zisk i z kancelářského balíku OpenOffice.org. Ten coby další open-sourcový a bezplatný projekt vedený společností Sun Microsystems, Novell, Red Hat a Google je ve světě používán nejen domácími uživateli, ale i největšími firmami a státními úřady.

Bývalý šéf společnosti Sun Microsystems – jíž odkoupila firma Oracle – Jonathan Schwartz se na svém blogu „O čem jsem nemohl mluvit“ v březnu rozpovídal právě o patentových výhrůžkách tohoto typu. Kromě Applu, který se cítil ohrožen projektem Looking Glass (vůbec první 3D desktop), se mu ozval i Microsoft.

Současný šéf Microsoftu Steve Ballmer a Bill Gates mu tehdy při setkání řekli, že trh s kancelářským softwarem patří Microsoftu. A že OpenOffice.org je nasátý technologiemi patentovanými Microsoftem. „Uvítali bychom, kdybyste si na ně koupili licenci.“ Ballmer a Gates chtěli, aby Sun Microsoftu platil pokaždé, když si někdo OpenOffice.org zdarma stáhne.

Schwartz na to reagoval slovy, že si v Sun prohlédli vývojářskou platformu .NET od Microsoftu a že zjistili, že obsahuje řadu patentovaných technologií z jazyka Java, jejich produktu. Billu Gatesovi a Stevenu Ballmerovi řekl: „Tak co kdybyste nám odváděli poplatek za každou kopii Windows?“

O Billovi ani Stevenovi v souvislosti s OpenOffice.org od té doby víckrát neslyšeli.

Globální patenty – sen Microsoftu

Microsoft se dlouho snaží zavést globální platnost patentů a jejich celosvětové vymáhání.

„V dnešním světě, v němž je propojeno vše se vším, ve světě globálního obchodu a společných inovací je na čase začít udělovat status světového patentu, který se bude zakládat na jediné patentové žádosti, žádosti prozkoumané a vyřízené jedinou autoritou — takový patent bude právně vymahatelný u jednoho soudního orgánu. Zharmonizovaný globální patentový systém by byl lékem na spoustu kritiky namířené na národní patentové systémy kvůli neovladatelným průtahům a nekonečným lhůtám pro vyřízení,“ prohlásil Gutierrez.

„Tím, že se postavíme výzvám, že vizi zrealizujeme, že překonáme politické bariéry a odstraníme i procedurální překážky, vybudujeme globální patentový systém, který bude podporou pro inovace, zvýší poznání, podpoří konkurenceschopnost a bude řídit růst ekonomiky a zaměstnanosti. Ten čas nadešel nyní — řešení máme na dosah,“ rozplýval se Gutierrez loni v září nad představou patentových sítí rozhozených po světě.

Pouze jedna řečnická otázka: Proč Microsoft kouše do výrobců typu HTC, kteří používají platformu Google Android, a nezkusí to na samotném Googlu? 

 

30. 4. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...