Úvod > Články > (Ne)regulovaný internet v novém kabátě

(Ne)regulovaný internet v novém kabátě

Za praktického nezájmu proskočila médii zpráva o „regulování internetu“ u nás. Jasně, budou volby, na Islandu vybuchla sopka, v New Yorku nevybuchlo auto nacpané výbušninami, v Mexickém zálivu vybuchla naftová plošina a ropa teče do USA po vodě, v Řecku vybuchne odpor úředníků proti restriktivním opatřením kvůli zadlužení a získání půjčky, hrozí výbuch eura... Jenže to, co se upeklo nenápadně v parlamentu, by za pozornost stát přece jen mělo.

Jmenuje se to Zákon o audiovizuálních službách na vyžádání a změně některých zákonů. Odhlasován byl 13. dubna 2010, podle webu http://www.hrad.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/6540.shtml jej prezident Klaus podepsal 29. 4. 2010. Proč v tom případě Lidové noviny o týden později (3. 5.) tvrdí, že "pokud jej podepíše prezident, měl by platit od 1. června" nebudeme na tomto místě řešit, protože to je úplně jiná pohádka...

"Cílem zákona je upravit práva a povinnosti poskytovatelů audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání a působnost Rady pro rozhlasové a televizní vysílání při jejich regulaci. Upravuje se rovněž přeshraniční spolupráce Rady s regulačními orgány v jiných státech." Hm. Na konferenci Sdružení pro internetovou reklamu (SPIR) to bylo označeno jako "zrovnoprávnění internetu s ostatními médii".

V praxi to bude znamenat, že na internetové služby se budou vztahovat stejné regule jako na rozhlasové a televizní vysílání. Kdo chce věřit ujištění, že nejde o snahu regulovat internet, může. Stejně tak může věřit tomu, že v praxi půjde pouze o to, aby všechna média měla stejnou šanci, stejné konkurenční prostředí.

Předkladatelům zřejmě dělalo vrásky to, že audiovizuální obsah prezentovaný na internetu, například - ale nikoli pouze - službou video na vyžádání, je nekontrolovatelný, neregulovaný. Nabízí se dodat "a necenzurovaný". Jde sice o spekulaci, ale svoboda na internetu je trnem či solí v očích nejen totalitním režimům, ale do jisté míry i těm demokratickým. Když však čtu, že nový zákon není ušit na internet, leč reguluje jakýkoli obsah typu video-on-demand, musím se hodně snažit, abych tomu věřil.

Moudrá a objektivní Rada pro rozhlasové a televizní vysílání bude tedy nově bdít i nad internetem. Všechny subjekty, které provozují činnost, jež naplňuje znaky televizního vysílání (je určený široké veřejnosti, má zjevnou redakční odpovědnost, generuje zisk aj.), se musí do 30 dnů od platnosti zákona Radě přihlásit do evidence.

Problém sídla provozovatele serveru, který nemusí sídlit v ČR (a vbrzku ani v EU, protože existuje příslušná direktiva, již mají členové zapracovat do svých norem), řeší Rada šalamounsky. Podléhají jí totiž ty servery, jejichž obsah redakčně vzniká u nás a většina zaměstnanců sídlí také u nás. Tedy i ty, které jsou registrovány mimo ČR (potažmo EU).

Už začíná být zřejmé, že moje ironie není samoúčelná. První spory budou o to, co je a není televizní vysílání (např. kvantifikování "široké veřejnosti"), další o to, kde vzniká obsah šířený serverem. K tomu připočtěme problémy s vysíláním nevhodného obsahu, typicky vysílací dobu od 6.00 do 22.00, kdy se nesmí objevit násilí, sex a sprostá slova prdelí (píp) počínaje. Jak tohle bude Rada řešit, fakt nevím. Internetovou hvězdičkou?

Do problémů se může dostat prakticky každý server, včetně DSL.cz, když převezme nějaké nevhodné video. Nemusí být placené, ale stačí, že na serveru běží nějaká placená reklama. Samozřejmě se dotkne internetových videopůjčoven.

Rada bude zpočátku podle slov své šéfky benevolentní, sankce uvalí až při opakovaném porušování. A doufejme, že poté, co se vytvoří nové oddělení a její členové se problematikou patřičně seznámí. Budiž nám video na vyžádání milostivo.

8. 5. 2010

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Digitální Česko 2.0: přešlapování na místě

Vláda vzala na vědomí zprávu o plnění agendy Digitální Česko 2.0 s tím, že je splněno 14 bodů ze 17. Bližší pohled...

 

Přešlapování okolo zdravotnické informatiky

Zdravotnictví představuje nepochybně jednu z nejlukrativnějších oblastí, se kterými se lze v současném světě...

 

Open source se ve státní správě daří

Open source postupně překonává předsudky o nespolehlivých a špatně použitelných řešeních. Plně jej podporuje...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...