Úvod > Články > WiMax chytá druhý dech

WiMax chytá druhý dech

Hladina zájmu sice momentálně nedosahuje nadšení, které propuklo ve chvíli, kdy Intel ohlásil dostupnost svého čipu pro technologii WiMax, nicméně stále ještě výrazně převyšuje vlažný zájem, který o tuto technologii byl začátkem tohoto roku.

Důvody nového zájmu

Existují dva důvody nového zvýšení zájmu – jeden pochází z prohlášení společnosti Apple o tom, že firma uvažuje o přechodu na čipy od Intelu právě kvůli existenci čipu WiMax. Druhý důvod lze nalézt na nedávném veletrhu Supercomm 2005, ze kterého vzešlo prohlášení, že „WiMax, donedávna pronásledovaný problémy s malou kompatibilitou, opět získal podporu velkých firem“.

Značný zájem projevily zejména firmy AT&T a Bell South, které jej chtějí využít zejména při rozšiřování svých sítí do oblastí, kde buď terén, nebo malý počet zákazníků neumožňuje využití běžných telefonních linek.

Zatím nijak závratný vývoj kupředu

WiMax má teoretický maximální dosah 30 mil a stejně teoretickou maximální rychlost přenosu 75 Mb/s, ale zatím se valného rozšíření nedočkal. Intel začal v dubnu nabízet svůj čip PRO-Wireless 5116, který by se měl v počítačích objevit někdy počátkem roku 2007. Bell South plánuje zahájit provoz na většině území státu Georgia a využít k testování především univerzitní koleje. AT&T zase slibuje, že co nejdříve zveřejní dvě města, kde hodlá zahájit testování. To by mělo zahrnovat i nejnovější službu této technologie, tzv. voice-over-WiMax.

Podobné plány má také Sprint, který je ovšem z amerických mobilních providerů nejmenší a pro nevalnou kvalitu svých technických služeb a značné problémy s kvalitou signálu trpí stálým odchodem zákazníků, takže je nejisté, jestli potápějící se firma najde na WiMax peníze. Do volného sdružení WiMax Forum se mezitím přihlásili téměř všichni provideři z Koreje, takže je jasný i zájem z Asie.

První přístroje se objevují

Konečně se začínají objevovat i modemy a další hardware. Některé z přístrojů používají tzv. system-on-a-chip vyvinutý firmou Fujitsu. Do nové technologie se po hlavě vrhnul i Nortel Networks, který ohlásil společný vývoj mobilních WiMax periférií se společností LG.

Problémem vysoké ceny

Zájem veřejnosti zatím celkem oprávněně brzdí vysoké ceny, např. modemy řady PacketMax firmy Aperto stojí mezi 400 a 600 dolary. Zákazníky zatím málo utěšuje skutečnost, že první modemy pro WiMax stály ještě nedávno kolem 2 000 dolarů, takže ceny očividně prudce klesají. Jakmile se po čipu od Intelu objeví i čip od Fujitsu, výrobci periférií budou i nadále zlevňovat, neboť ušetří náklady za vývoj vlastních čipů. Ostatně podobné cenové relace nejsou v bezdrátových technologiích nic nového – když se objevily první Wi-Fi karty pro počítače, stály také kolem tisíce dolarů. Dnes je běžně kupujeme za cenu pod 40 dolarů.

23. 6. 2005

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...