Úvod > Články > Kde se vzalo Yahoo! a další názvy z branže?

Kde se vzalo Yahoo! a další názvy z branže?

Volby jsou konečně za námi a na čtyři roky je od nich, doufejme, pokoj. Přesto je život samá volba. Volíme každý den. Někdy automaticky, jindy se rozhodnout nemůžeme. Volit museli i majitelé dnes světově proslulých značek… Víte třeba, proč se Yahoo! jmenuje Yahoo!?

YAHOO

Tak konkrétně u tohoto světověznámého portálu je původ jména velmi zajímavý. Pokud si vzpomenete na povinnou školní četbu a na Gulliverovy cesty Jonathana Swifta, možná si vybavíte, že poslední podivnou zemí, kterou Gulliver navštívil, byl ostrov moudrých a šlechetných koní Hvajninimů. Na ostrově žijí ještě humanoidní tvorové, kteří jsou do češtiny překládáni jako Jahůové. A ano, tušíte správně. V angličtině jsou nazýváni kmenem Yahoo!

U Swifta se jedná o nízké tvory s příšerným chováním, kteří jsou „sotva“ lidmi a mají veškeré jejich špatné vlastnosti (nikoli už ty dobré). A proč se právě podle nich jmenuje internetový gigant? Protože zakladatelé portálu Jerry Yang a David Filo sami sebe označovali familiérně za Jahůy. A pak že není důležité znát světovou literaturu!

CISCO

To třeba CISCO zdaleka tak zajímavý původ nemá. Nejedná se o akronym, jak by se dalo předpokládat, ale jednoduše o zkráceninu města San Francisco…

COREL

Zkratkou je ale nezpochybnitelně COREL. Zakladatelem firmy je Dr. Michael Cowpland. Corel pak neznamená nic jiného než COwpland REsearch Laboratory. Jak prosté.

APPLE

Zábavná historka se ale váže třeba k Apple Computers. Jablka jsou nejoblíbenějším ovocem Steva Jobse, zakladatele a výkonného ředitele firmy. Na samém počátku nemohl stále najít vhodné jméno pro svou společnost, dokonce už měl mít nějaké jméno zaregistrované celé tři měsíce a pojmenování už skutečně hořelo. Oznámil tedy svým kolegům, že pokud nepřijdou s lepším názvem do pěti hodin odpoledne určitého data, budou se jmenovat po jablcích. A co myslíte… Přišel někdo s něčím jiným?

HOTMAIL

Přišli byste na to, jak vznikl Hotmail? Zakladatel Jack Smith přišel s myšlenkou mailu, ke kterému by se uživatelé mohli připojit kdekoli na světě. A že to byla novinka převratná. Když se tento koncept povedl uskutečnit Indovi Sabeerovi Bhatiovi, zbývalo už jen najít správné jméno. Pokud proškrtáte u HOTMAILu samohlásky, získáte zkratku html. Lepší jméno si nemohli přát.

HEWLETT-PACKARD

Podobnou cestou jako Corel se vydala i společnost Hewlett-Packard. Zde byli ale, jak je z názvu zřejmé, zakladatelé dva. Bill Hewlett a Dave Packard. Možná ale nevíte, že kdyby při hození mincí nepadl orel, ale panna, jmenovala by se dnes kancelářská technika Packard-Hewlett. Jak bychom s tím mohli žít?

INTEL

Stejně chtěli vytvořit název své značky i Bob Noyce a Gordon Moore. Jenomže jméno Moore Noyce už bylo obsazené řetězcem hotelů, a tak se svět dočkal další zkratky. Víte které? Jedná se o INTEL (INTegrated ELectronics).

MICROSOFT

Asi zbytečné je připomínat, jak vymyslel jméno své firmy suchar Bill Gates… Ne, nebylo to označení, které používala jeho manželka v choulostivých situacích… Jde prostě jen o MICROcomputer SOFTware. Kdysi se společnost jmenovala Micro-Soft, ale podobně jako zpěvák Bono přišel časem o přízvisko Vox, přišel Bill o pomlčku (zhruba v dobách, kdy ji Česko-Slovensko získalo).

Pokud vás článek zaujal a chcete se dozvědět, kde vzaly svá jména firmy Google, Compaq, Sony, Motorola a další, těšte se na další týden a pokračování… 

3. 6. 2010

Autor: Richard Klíčník

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...