Úvod > Články > Apple se zmítá v problémech

Apple se zmítá v problémech

Ač by se mohlo zdát, že se společnosti Apple extrémně daří a že nikdy neměla lepší období, okolnosti naznačují, že by se situace mohla velmi brzo změnit. Podívejme se na hlavní problémy Apple, a na kauzy, které jej v posledních několika měsících provázely.

Asi nemá cenu detailně zmiňovat úspěchy firmy Apple. Ale v krátkosti je uvést můžeme. Pomineme-li úspěch platforem MacPC či MacBook, které jsou zejména v USA velmi oblíbené a mají tradici, pak uvidíme úspěchy zejména na poli s mobilními multimediálními přístroji.

Za posledních pět let jich Apple stihnul vyprodukovat skutečně velké množství a rozhodně mu nelze upřít inovátorství a směrování celosvětového trhu. Například iPhone dal vzniknout celé řadě nových telefonů a převážně díky jeho úspěchu se dnes setkáváme s dotykovými mobilními telefony na každém kroku.

A jak vidno, úspěch iPhone ještě zcela neodezněl. Před několika dny byl spuštěn objednávkový systém na iPhone 4 u amerického operátora AT&T. Během prvních 24 hodin si nový iPhone objednalo na 600 tisíc lidí a dalších mnoho tisíc lidí si po diskusích stěžovalo, že se k objednávkovému formuláři v rámci vytížení serverů ani nedostali. Pro srovnání, předchozí iPhone 3GS si objednalo za první den desetkrát méně lidí. Dalo by se říci, že úspěch Apple je rostoucí téměř diametrálně. I úspěchy zařízení iPad stojí za zmínku. Půjde o nový trend – podobný jaký jsme zažili před několika léty s iPhone.

Není všechno zlato, co se třpytí

Apple se ovšem pomalu ale jistě začíná v očích uživatelů ničit sám. Nedávno médii proběhla kauza, která nenechá chladným nikoho, kdo uznává svobodný software a principy licencí GNU či GPL. Je zřejmé, že bezplatné aplikace jsou mezi uživateli velice oblíbeny, zejména v takovém případě, kdy nabízejí i zajímavou funkčnost. Apple nabízel řadu aplikací pod licencí GNU, podle které lze nabízet software s touto licencí bezplatně, ale nelze jej nijak dále omezovat nebo zpoplatňovat. A právě zde Apple narazil. Organizace Free Software Foundation kontaktovala Apple s žádostí, aby své podmínky pro stažení softwaru s GNU či GPL licencí výrazně zvolnil.

Doposud je vše v pořádku. Svérázné postavení společnosti Apple ale zarazilo řadu IT odborníků a zmrazilo úsměv na tvářích mnoha uživatelů. Aplikace šířené pod těmito licencemi Apple jednoduše stáhl z portálu, a s uskupením FSF neřešil další způsob distribuce těchto bezplatných aplikací. Výrobce iPhone tak opět potvrdil, že se nehodlá v oblasti softwaru s nikým příliš párat. Nemá asi smysl zahajovat popis všech soudních sporů, kterých se Apple zúčastnil jako žalovaný či jako žalující. Tak jako tak, podobnými kroky odrazuje celou řadu klientů od svých výrobků.

Hlavním konkurentem je Google

V oblasti mobilních telefonů, kde se Apple angažuje v posledních letech asi nejvíce, má ale velkého rivala. A pozor, nejde o Symbian, Windows Mobile nebo BlackBerry – tato zařízení mají své typické zákazníky, o které jen tak nepřijdou. Hlavním konkurentem je Google Android. Nutno dodat, že tento bezplatný operační systém je dostupný na řadě hardwarových platforem a začíná ubírat zákazníky i dalším platformám – kromě iPhone asi nejvíce trpí úbytkem právě Windows Mobile. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že současná generace systému Android již plně nahradí Windows Mobile a v některých ohledech nabízí i mnohem dostupnější funkce.

Zmiňme alespoň několik důvodů, proč iPhone na Android ztrácí. V prvé řadě jde o omezený multitasking aplikací u iPhone – ten se vztahuje jen na určité systémové aplikace, ale ne na aplikace třetích stran. Android vám také nabízí pomocí widgetů na hlavní obrazovce mnohem více informací a rychlý přístup k nastavení. Dle vyjádření uživatelů je pro Android také mnohem více lepších aplikací – vývojáři pro iPhone totiž mají značně svázané ruce programovým API. Android také naleznete na více hardwarových platformách různých výrobců. To, co nedotáhl Google při vývoji, dotáhli k dokonalosti výrobci pomocí speciálních rozhraní – například HTC Sence.

Resumé

Důvodů, které nutí uživatele přecházet k Androidu, je mnohem více. Apple sice skvěle prodává, ale po rychlém nástupu může následovat pád. Zatím je ale iPhone pro mnohé teenagery dogma dokonalosti a husto-cool přístroj. Kdo přemýšlí a chce skutečnou funkčnost a použitelnost mobilního zařízení, ten loví v jiných vodách. 

23. 6. 2010

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...