Úvod > Články > Widnows XP ohrožuje nová vážná zranitelnost

Widnows XP ohrožuje nová vážná zranitelnost

A další novinky uplynulých dní: Operační systém od Googlu bude distribuovat asi i Dell - Nové ATI Catalyst: úleva pro procesory při přehrávání Flash + H.264 - Mobilní internet používalo loni na 400 tisíc lidí - a více...

Widnows XP a Server 2003 trpí závažnou bezpečnostní chybou

Tzv. Zero-day zranitelnost sužuje systémy Windows XP a Server 2003. Chyba je v části Windows Help and Support Center (Nápověda a odborná pomoc Windows). Jiné systémy ani novější touto zranitelností netrpí. Microsoft problém potvrdil.

I když ještě přednedávnem Microsoft neměl informace o tom, že by díru útočníci zneužívali k napadení Windows, v současnosti útoky již probíhají. K napadení Windows XP a 2003 stačí na webové stránce nebo v těle e-mailu kliknout na odkaz začínající zkratkou HCP:// (místo HTTP://). Protokol HCP se v rámci systému používá pro odkazování uvnitř Nápovědy Windows.

Microsoft zatím jako dočasné protiopatření doporučuje spustit speciální skript, který HCP deaktivuje. V takovém případě však Nápověda nebude fungovat.

Dell bude asi prodávat netbooky s Chrome OS

Dell je další společností, která bude prodávat malé notebooky s novým operačním systémem od společnosti Google. Netbooky s Chrome OS bude podle uzavřeného partnerství na trh dodávat i Acer a HP.

Jméno společnosti Dell se sice ještě neobjevilo na seznamu oficiálních partnerů, ale jak upozornil server Download Squad, repozitář s kódy Chromium OS dává tušit, že Dell bude patřit mezi první výrobce přístrojů právě s Chrome OS.

O zájmu Dellu o tento systém vlastně vypovídá i to, že Dell byl první společností, která hned po uvolnění prvních kódů Chrome OS připravila vlastní instalační obraz pro přístroj Dell Mini. Médiím teď tisková mluvčí společnosti vzkázala, že co se týče Chrome OS, firma žádná oficiální stanoviska ještě vydávat nebude.

Chrome OS je nový systém určený pro práci s webovými aplikacemi. Kromě velké rychlosti startu (v řádu sekund) jeho předností je vysoká bezpečnost. Přednedávnem se rovněž na povrch dostaly zprávy, podle kterých Google OS umožní přístup ke klasickým desktopovým programům přes vzdálený přístup. Ostrá verze by se společně s příslušnými počítači na trhu měla objevit letos na podzim. 

Téměř 400 tisíc lidí používá mobilní internet

Český telekomunikační trh zaznamenal nárůst počtu uživatelů mobilních dat. Mobilní internet podle čísel Českého telekomunikačního úřadu loni využívalo 375 500 lidí.

Dá se očekávat, že počet uživatelů letos zásadně poroste. Mobilní operátoři se totiž konečně rozhodli rozšiřovat 3G sítě. Novinky v této oblasti hlásí nejen Telefónica O2, ale i další poskytovatelé, kteří na 3G síť dosud poněkud zapomínali. Vodafone i T-Mobile v předchozích dnech oznámily, že během krátké doby pokryjí rychlými mobilními daty desítky měst v republice.

Vyšly nové ovladače pro grafické karty ATI

ATI Catalyst 10.6 vyšly v tomto měsíci trošku dříve než obvykle. Mezi největší novinky patří podpora akcelerace přehrávání videa ve formátu Flash (přehrávač v.10.1) s kodekem H.264.

Akcelerace videa grafickou kartou, která ulehčí hlavně CPU, je podporována na kartách ATI Radeon HD řady 4000 a 5000, Mobility Radeon HD 4000 a vyšší a  na integrovaných kartách HD 3000 a vyšších.

Opraveno bylo několik chyb, například "komáří šum" vyskytující se u vysoce komprimovaných snímků, a přibyla podpora OpenGL 4.0 a OpenGL 3.3. Tradičně byl vylepšen výkon u několika herních titulů.

Nové ATI Catalyst ke stažení na tradičním místě.

Google uživatelům umožňuje služby ovládat přes příkazovou řádku

V dnešní době vyspělých webových aplikací a důrazu na grafické rozhraní služeb a programů se taková zpráva může zdá leckomu divná, ale společnost Google vyslyšela přání mnohých uživatelů a vytvořila nástroj, který umožňuje přes příkazový řádek ovládat služby Googlu. Pomocí příkazů je nyní možné spravovat YouTube, webové fotoalbum Picasa, blogovací systém Blogger, upravovat Kalendář či editovat dokumenty v Google Docs.

K tomu slouží nástroj GoogleCL, který je založený na jazyku Python. Googlu v oznámení o dostupnosti nástroje uvedl i příklad, jak rychle vytvořit nové album ve službě Picasa.

$ google picasa create --title "Moje album" ~/Photos/dovolena/*.jpg

V současnosti je GoogleCL dostupný standardní tarball archiv, ale také jako instalační balíček .deb. Projektu GoogleCL je věnována tato stránka, příklady, co z příkazového řádku je se službami možné provádět, pak zde.

Vyšla beta verze nové Opery 10.6

Webový prohlížeč Opera se mílovými kroky blíží k nové verzi. Vývojáři prozatím uvolnili beta sestavení verze 10.6. Ta už dokonce obsahuje podporu WebM, nového formátu pro on-line video, a také podporu synchronizace a off-line přístupu k webovému obsahu přes HTML5. Opera 10.6 bude po dlouhé době také vydáním dostupným napříč platformami, tzn. konečně vyjde i pro systémy Linux nebo BSD.

Vývojáři Opery tvrdí, že nová verze je oproti současné stabilní rychlejší o 75 procent v oblasti zpracování JavaScriptu. Opera je už dnes přitom nejrychlejším prohlížeče v různých ohledech, poráží i Google Chrome. Mezi novinky patří i podpora geolokace a mírné změny nastaly i v grafickém uživatelském rozhraní.

Opera obsahuje i e-mailový klient, klient pro IRC a také osobní webový server Opera Unite pro sdílení dat aj.

Ke stažení: Opera 10.6 Beta pro Windows, Mac OS X, Linux i BSD.  

21. 6. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...