Úvod > Články > Windows 8 klepou na dveře: uživatele budou analyzovat podle obličeje

Windows 8 klepou na dveře: uživatele budou analyzovat podle obličeje

Na veřejnost se dostala prezentace Microsoftu určená patrně OEM partnerům - popisující nové rysy a vlastně celé pojetí připravovaného systému Windows 8. Bude vám vadit, když vás počítač bude snímat?

Nástupce Windows 7 se má na trh dostat už v roce 2012. Pevné datum stanoveno nebylo a ani se samotným rokem to zas tak oficiální není. Microsoft však v nedávné minulosti několikrát zdůrazňoval, že se chce vyvarovat časové propasti, která dělila vydání Windows XP (2001) a Windows Vista (2006/2007), a oznámil, že se bude držet tříletého cyklu mezi vydáváním nových verzí. O roku 2012 vlastně hovoří i samotná prezentace.

Teď však k tomu hlavnímu.

Microsoft autentičnost prezentace, která se před pár dny rozšířila blogosférou, nechtěl komentovat, takže ji ani nevyvrátil. Patrně nepůjde o materiály z přednášky, ale dokumenty určené partnerům Microsoftu z oblasti hardwaru (OEM). O tom svědčí fakt, že jednotlivé slajdy jsou označeny vodotiskem „důvěrné“ a že spadají pod NDA, což je označení pro Non-Disclosure Agreement, tedy cosi jako dohoda o utajení nebo dohoda o mlčenlivosti.

Apple náš vzor

Co je na první pohled velice překvapivé (jak se to vezme), je čitelná inspirace Microsoftu u jeho velkého konkurenta, společnosti Apple. Microsoft navíc tuto značku v prezentaci dokonce několikrát zmiňuje.

Začněme počítačem typu all-in-one – jak sami vidíte, podobnost s produkty Applu je velká. Důraz, jako u dalších budoucích produktů svázaných s Windows 8, je kladen na vícedotykový displej. Zobrazený počítač má všechno pod jednou kapotou – pod stolem, za stolem není nic. Obrazovka all-in-one PC má mít uhlopříčku od 17 do 30 palců, s HD rozlišením poháněnou a grafikou s DirectX. Displej je vybaven speciálními čidly, které rozpoznají, zda sedíte za počítačem, nebo jste se vzdálili, a podle toho bude automaticky korigovat jas displeje a vůbec řídit napájení.

Odtud plyne další požadovaná vlastnost – co největší energetická úspornost. Ta má plynout nejen z lepší optimalizace hardwaru (úkol pro OEM partnery), ale i optimalizací a nižší náročnosti softwaru, tedy samotného operačního systému Windows 8. Prozatím (s mírnou výjimkou Windows 7) platilo, že každá nová verze systému z rodiny Windows byla mnohem náročnější a nafouknutější než předchůdce.

Systém vás pozná na podle obličeje

S displejem a snímači na obrazovce také souvisí, že počítače mají být schopny zjistit, kdo před nimi sedí. Rozpoznání tváře uživatele řídí správu uživatelského účtu – tvář tedy budou sloužit jako heslo pro přístup do uživatelského účtu. Asi není třeba nějak dlouze hovořit o tom, že tato vlastnost bude spíše průšvih, bude-li možné systém ošálit například fotografií uživatele. Vzhledem k tomu, že Windows 8 jsou relativně levným softwarem pro nenáročné uživatele a z hlediska bezpečnosti i aplikace bychom asi neměli spoléhat moc na to, že systém snímání obličejů bude natolik sofistikovaný, aby uměl živou hmotu odlišit od neživé apod. I když nakonec se můžeme dočkat překvapení.

Microsoft na tuto vlastnost systému hodně sází, v materiálech tlačí na OEM výrobce, aby do všech přístrojů integrovali webové kamery – říká totiž, že v roce 2012 bude integrace kamer všudypřítomná. Pak se stačí posadit před počítač a ten uživatele automaticky přihlásí...

Opět rychlejší... (start, uspání, probuzení...)

Tak jako obvykle Microsoft proklamuje rychlejší start systému, jeho uspávání do operační paměti a probuzení. Rychlý start operačních systémů je už trošku nudné téma. Kdyby totiž pokaždé, co vyjdou nové verze systému a opravné balíky, byla slibovaná změna k vyšší rychlosti opravdu uskutečněná, systémy by startovaly dříve, než bychom počítač vůbec zapnuli.

Každopádně Microsoft se bude snažit start a příbuzné aktivity optimalizovat nejen softwarově, ale i hardwarově, což je úkol pro OEM partnery.

Definici rychlého startu dnes splňuje prakticky jen hrstka linuxových systémů k tomuto účelu stvořených. Kromě „instantních“ distribucí, které slouží jako druhý systém právě pro případy rychlé potřeby přístupu k internetu, jde především o Google Chrome OS s rychlostí startu pár sekund, popř. také MeeGo (dříve Moblin).

Reset softwaru a obchod s aplikacemi

Zajímavě vypadá nová funkce Reset. Bude-li se uživateli zdát, že systém je líný, že dochází k určitým kolizím softwaru, nebo Windows 8 byly nakaženy nějakým škodlivým kódem, může systém resetovat. To v praxi bude znamenat obnovit software, aniž by došlo ke ztrátě nastavení uživatelského účtu a dokumentů.

S tím souvisí další novinka. Po vzoru firmy Apple se totiž Microsoft po dlouhé řádce let rozhoupal k tomu, aby založil on-line obchod se softwarem. V něm nebudou dostupné jen programy Microsoftu, ale i partnerů. Neměl by proto být problém si v případě resetu systému znova stáhnout a nainstalovat všechny požadované aplikace.

Neskrývanou inspiraci u Applu jde vypozorovat z jedné stránky, na které se píše:

Jak to dělá Apple: Magický kruh

  • Značka Apple je známá svou vysokou kvalitou, nekomplikovaností, [jejich produkty] prostě fungují.

  • Vzhled a chování produktu jsou navrženy tak, aby si lidé uvědomili jeho cenu (pozn. autora: Použitá zkratka je UX, tj. patrně User Experience, v překladu bychom řekli „dojem, jakým produkt na uživatele působí“).

  • Když si klient uvědomí cenu produktu, vede to k pocitu uspokojení, což zase s sebou nese oddanost značce.

  • To je prostě to, za co lidé rádi zaplatí!

Těch chystaných novinek je ještě víc. Namátkou Microsoft se snaží Windows 8 udělat tak, aby byl rozdělen pracovní desktop od osobního (aby se tyto dva světy spolu nemíchaly). Dále není špatné zmínit, že nový systém má být určen i pro verzi tabletů od Microsoftu (tzv. slate) – to by naznačovalo, že Microsoft by rád udělal Windows 8 opravdu odlehčené.

Nicméně poučeni z předchozích let bychom měli všechny tyto plány brát s notnou rezervou. Víme, jak dopadl projekt Longhorn, jak potom vypadaly finální Windows Vista - a víme, že léta slibovanou revoluci nepřinesly ani Windows 7, byť informací během vývoje „unikalo“ dost.

A nesmíme zapomínat ani na ten fakt, že netušíme, v jaké fázi vývoje Windows 8 tato prezentace vznikla. Nese sice datum letošního dubna, ale nikdo mimo Microsoft netuší, zda všechny nápady byly do vývoje zahrnuty, kolik nových přibylo apod. V současnosti se ale proslýchá, jak napsala Mary-Jo Foley na svém blogu All about Microsoft, že Windows 8 jsou již ve fázi Milestone 1.

2. 7. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

 

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červnu 2024

 

Rychlosti internetu v červnu kolísaly. Podívejte se, u kterého poskytovatele jsme naměřili nejvyšší hodnoty a která...

O2 představilo letní odměny pro své zákazníky

 

O2 si pro své zákazníky přichystalo na léto řadu novinek. Nabídne jim dvojnásobek Dat naplno nebo O2 tag a repráček...