Úvod > Články > iPhone zlatou laťkou

iPhone zlatou laťkou

iPhone se za tři roky svého života dočkal čtvrté verze a mezitím se stačil stál nejen legendou, ale také zlatou laťkou, podle které se dnes poměřují všechny smartphony.

Dotyková klávesnice konečně ukázala, že je plnohodnotnou náhradou, čiperný browser konečně umožnil rozumné surfování a AppStore dokázal to, co kdysi Palm – přilákat tisíce nezávislých programátorů nabízejících nekonečnou paletu aplikací.

Kouzlu iPhonu propadli jak náruživí ctitelé Microsoftu, tak i ti, kterým vadí, kolikrát společnost AT&T prokopla buben. Nová čtyřka nabízí řadu novinek, o kterých se konkurenčním mobilům může jen zdát. Asi nejzajímavější (neříkám nejdůležitější, chytré mobily už dávno nejsou o telefonování) je aplikace FaceTime, což je v podstatě videochatování. O videotelefonování se mluví už dlouhá desetiletí, webové kamery a Skype z toho udělaly realitu, ale musel to být Apple, aby se z toho stala opravdu zajímavá věcička. 

To, že iPhone má kameru vpředu, je samozřejmostí. Zůstala ale také kamera na zadní straně přístroje a přepínání mezi nimi je jednoduché. Proto také můžeme volanému nabízet nejen vlastní obličej, ale také cokoliv v našem okolí. Jedinou zradou je to, že oba účastníci musí mít iPhone. Apple ale slibuje, že FaceTime by se mohl stát standardem.

Příjemných a zajímavých věcí je na iPhonu 4 samozřejmě víc - od bytelného designu kombinujícího ocel a sklo až po velice ostrý displej. Firma Apple tvrdí, že použila tvrzené sklo, které je 30x tvrdší nežli plastik. Vylepšený je i operační systém iOS 4, i když ten je (v omezené míře) nabízený i u starších modelů 3GS a 3G.

Hlavním hitem nového OS je multitasking, čímž se až dosud mohl pochlubit akorát skomírající (a firmou HP pohlcený) Palm. Díky tomu nemusíme vypínat jednu aplikaci ve chvíli, kdy otevíráme aplikaci druhou. Navíc některé aplikace tiše fungují v pozadí, aniž bychom je museli spouštět – navigace funguje i při poslouchání písniček nebo můžeme přijmout hovor prostřednictvím aplikace Skype, i když ji nemáme otevřenou.

Pochválit můžeme i způsob ukládání jednotlivých aplikací. Dosavadní přidávání ikonek začalo být v případě, že aplikace sbíráme, poněkud nepřehledné. U čtyřky si můžeme dělat adresáře jako u normálního počítače. Když přidáme výrazně vylepšený email, když konečně máme všechny emaily pohromadě v jedné schránce a podstatně vylepšené baterie, je jasné, že máme v ruce podařený mobil.

Zapomenout nelze ani na kameru. Až dosud nebyly fotografie či videozáznamy ničím mimořádně zajímavým. Čtyřka ale má 5 megapixelový fotoaparát vylepšený o 5X digitální zoom a blesk. Možná zajímavější bude video v HD. Možnost používat iPhone jako ebook mi připadá poněkud za vlasy přitažené. Chápu to i iPadu, ten pro něco podobného má dostatečně veliký displej, ale iPhone nebo iTouch, no fuj.

To samozřejmě neznamená, že vše je dokonalé. Stále nemůžeme měnit baterii, někteří nadávají na přerušené hovory (tady je na vině spíše AT&T) a Apple je věren svému tvrdohlavému boji s firmou Adobe, takže co je ve Flashi, na to můžeme na iPhonu zapomenout.

I tak ale platí, že ostatní se mají čemu učit. iPhone je dnes stejnou laťkou, jako je třeba Photoshop u fotoeditačních programů - ostatní by ho rádi překonali, ale zatím ho nemohou ani dosáhnout. 

7. 7. 2010

Autor: Václav Větvička

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Microsoft: Rusko spustilo kampaně cílené na ovlivňování prezidentských voleb v USA

Společnost Microsoft uvedla, že už se na internetu začaly objevovat ruské kampaně, které mají za cíl ovlivnit...

 

ČTÚ nebude nabízet další kmitočty pro DAB+

Český telekomunikační úřad už nebude nabízet další kmitočty pro digitální rozhlasové sítě. Existovat budou jen tři...

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...