Úvod > Články > Hrozí monopol v USA? Kabel vyhrál spor o přístup k internetu.

Hrozí monopol v USA? Kabel vyhrál spor o přístup k internetu.

Spor o to, jestli mají kabelové společnosti povinnost umožnit konkurenci nabízet přístup k internetu prostřednictvím jejich sítí se dostal až k americkému Nejvyššímu soudu, který poměrem hlasů 6:3 rozhodl, že mu spor vlastně nepřísluší.

A tak je to na komisi Federal Communications Commission, aby rozhodla, neboť tato otázka plně spadá do kompetence její a ne soudů.

Kdo vlastně vyhrál?

Toto rozhodnutí je ve skutečnosti vítězstvím kabelových providerů, na které tlačily skupiny prosazující větší přístup firem nabízejících dosud pomalý dial-up. Populární společnosti jako AOL nebo EarthLink mají zatím velice omezenou možnost nabízet broadband, neboť nemají ke kabelovým sítím přístup.

Zákon o telekomunikacích z roku 1996 striktně reguluje providery telekomunikačních služeb, kteří mimo jiné musí prodávat přístup ke svým sítím bez jakékoliv diskriminace. Provideři informačních služeb regulováni nejsou.

Jak došlo ke sporu?

Spor dotlačila k Nejvyššímu soudu společnost Brand X z města Santa Monica. Několik odvolacích soudů vyřklo verdikt, že internetové služby je možné rozdělit na dvě poloviny, regulované datové komunikace a neregulovaný informační servis, takže kabelové společnosti musí poskytnou přístup ke svými sítím i konkurenci.

FCC ale nesouhlasila a tvrdila, že se jedná o jednu jedinou nabídku, a přenos pouhých dat neznamená samostatnou službu. FCC tradičně nutila telefonní společnosti k tomu, aby nabízely své sítě k poskytování služeb DSL i pro jiné firmy, v roce 2002 ale FCC začala obracet a navrhla zákaz podobných praktik. Tento zákaz prosazuje i dnešní předseda FCC Kevin Martin.

Jaká bude budoucnost?

Pokud k tomu opravdu dojde, společnosti jako EarthLink na tom budou špatně, neboť většina z jejích 1,5 milionů zákazníků se dostává k broadbandovému připojení přes telefonní sítě patřící místním telefonním společnostem, které by najednou měly právo smlouvy vypovědět. Zákazníkům by pak nezbylo nic jiného, nežli uzavřít novou smlouvu s telefonní společností, která by tak najednou získala statisíce nových zákazníků.

Koalice sdružení na ochranu práv zákazníků se obrátila na Kongres se žádostí o vyjasnění zákonů na ochranu práva na výběr a argumentací, že FCC dává telefonním a kabelovým společnostem možnost přípravy monopolu na internetové připojení.

11. 7. 2005

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

 

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červnu 2024

 

Rychlosti internetu v červnu kolísaly. Podívejte se, u kterého poskytovatele jsme naměřili nejvyšší hodnoty a která...

O2 představilo letní odměny pro své zákazníky

 

O2 si pro své zákazníky přichystalo na léto řadu novinek. Nabídne jim dvojnásobek Dat naplno nebo O2 tag a repráček...