Úvod > Články > Odborníci se pomstili Microsoftu a uveřejnili popis zranitelnosti Windows. A jejich počet stoupá

Odborníci se pomstili Microsoftu a uveřejnili popis zranitelnosti Windows. A jejich počet stoupá

A další novinky uplynulých dní: Fungl nový Firefox 4 beta ke stažení - 64bitové Windows již tvoří skoro polovinu instalací - a více...

Fungl nový Firefox 4 beta ke stažení

Společnost Mozilla uvolnila ke stažení testovací sestavení nové generace webového prohlížeče Firefox. Má číslo 4.0 a nese se v duchu velkých změn. Po dlouhých letech se kompletně mění grafické rozhraní prohlížeče, které zapadá někde mezi Google Chrome a další konkurenční prohlížeč Opera.

Viditelné změny si všimnou zejména uživatelé Windows 7 a Vista, kdy hlavní nabídka Firefoxu byla nahrazena jediným tlačítkem na levé horní straně okna programu právě jako v Opeře.

Důležitou změnou je i již zkoušený izolovaný běh spuštěných pluginů (např. pro přehrávání videa ve formátu Adobe Flash). Do Firefoxu se dostávají čím dál víc i prvky připravovaného standardu HTML5 včetně formátu WebM pro webové video a nechybí ani podpora Direct2D (Win7 a Vista) či příprava pro akcelerované WebGL.

Po vzoru konkurenčních prohlížečů vývojáři Firefoxu přesunuli panely se stránkami na horní stranu okna programu nad adresní řádek.

Testovací beta verze Firefoxu 4.0 si můžete stáhnout ze stránek http://www.mozilla.com/en-US/firefox/beta/.

MeeGo, systém pro netbooky a smartphony se dočkal mnoha oprav

V minulém týdnu vyšla aktualizace systému MeeGo, který vznikl spojením systémů Moblin a Maemo od společností Intel a Nokia. MeeGo je určen mobilním výpočetním zařízením, jako jsou netbooky (malé notebooky), ale také chytré mobily.

Od vydání první verze, určené víceméně jen dobrovolným testerům, uplynul více než měsíc. Za tu dobu uživatelská komunita nahlásila řadu problémů, kterými MeeGo 1.0 trpěl. To vedlo k přípravě více než stovky, které zvyšující stabilitu, kompatibilitu i bezpečnost. Kromě toho bylo aktualizováno linuxové jádro na verzi 2.6.33.5, systém nyní rychleji detekuje připojená zařízení přes USB (prodleva se snížila z 5 sekund na jednu), zvýšen byl výkon ve 3D, vývojáři také opravili rozlišení různých e-mailových klientů, vylepšili webový prohlížeč aj.

Uživatelům by se systém měl povýšit na vyšší verzi automaticky, zájemci si systém mohou stáhnout z adresy http://meego.com/downloads.

64bitové Windows již tvoří skoro polovinu instalací

Drtivá většina používaných operačních systémů na osobních počítačích je sice stále 32bitová, ale Microsoft se společně s partnery tento trend snaží otočit přes nové Windows 7. Firma uvedla, že už skoro polovina všech instalací OEM Windows 7 je již 64bitová.

64bitové Windows se objevily před pěti lety, ještě v éře Windows XP. Poměr 64bitových Windows XP k 32bitovým byl a je však zanedbatelný. Změna nastala až při vydání Windows Vista (až 11 % instalací v 64bitové edici), ale na světlou budoucnost 64 bitů ukazuje až nejnovější verze Windows 7. Na konci června totiž skoro polovinu instalací Windows 7 tvořily 64bitové edice, uvedl Microsoft (což je ovšem vzhledem ke všem instalacím OS stále málo).

Historie 64bitových operačních systémů přitom sahá do poloviny 80. let minulého století (64bitová implementace Unixu – UNICOS – od firmy Cray), v roce 1996 se 64 bitů dokonce objevilo na desktopu (pracovní stanice s OS IRIX od Sillicon Graphics), ale na osobních počítačích jim pšenka příliš nekvete ani v roce 2010. (Možná námět do diskuse: co vám vadí na 64bitových systémech?)

Další vážné zero-day zranitelnosti ve Windows a dalších produktech Microsoftu

Počátek léta se zatím pro Microsoft nese v duchu odkrývání zero-day zranitelností v jeho produktech. Po mediální přestřelce kvůli bezpečnostní díře ve Windows XP, kterou zveřejnil inženýr Googlu, se objevily informace o dalších třech zranitelnostech ve Windows XP, Internet Exploreru a webovém serveru. Informoval o tom server ComputereWorld.com

Předtím však ještě na truc skupina odborníků na bezpečnost softwaru uveřejnila detaily o chybě ve Windows Vista a Server 2008. Detaily odkryli schválně kvůli tomu, jak se lidé z Microsoftu a další zachovali k jejich kolegovi ze společnosti Google, který odhalil chybu v systému XP (v Nápovědě a odborné pomoci Windows).

Od té doby se objevily nejméně další tři zranitelnosti.

První z nich je chyba v IIS, softwaru z webového serveru Microsoftu, jíž objevil Soroush Dalili. Díra může být zneužita k napadení systému v IIS ve verzi 5.1 (nikoli tedy nových 6, 7 nebo 7.5).

Minulý týden se objevil popis další kritické zranitelnosti v Internet Exploreru 8 (na XP, Vista i Windows 7). Chybu objevil Ruben Santamarta, jenž ukázal, že díra dokonce umožňuje obejít ochrany DEP i ASLR.

Do třetice, výzkumní s přezdívkou fl0 fl0w vystavil kód zneužívající díru v jedné knihovně využívané k vývoji softwaru v programu Visual Studio.

Systém Mandriva 2010.1 vyšel, byť se zpožděním

Na světě je nová verze operačního systému Mandriva Linux 2010.1, byť se její vydání oproti původním plánům opozdilo (navíc firma Mandriva měla v uplynulé době i finanční problémy).

Vývojáři sice slibují vzhled od profesionálních grafiků, nicméně jimi vytvořené téma pro grafické rozhraní KDE 4.4 se zatím spíše setkává s negativními ohlasy (zvláště proto, že svým konceptem zapadá někde do 90. let). Kromě KDE 4.4.3 je dostupné i další grafické rozhraní GNOME ve verzi 2.30.1.

Jak to u podobných nových vydání bývá, žádné větší změny nenastaly. Mandriva má novější linuxové jádro zvyšující podporu nového hardwaru, jehož snazší správu umožňuje nový správce, vývojáři slibují i lepší konfiguraci bezdrátových sítí. Obligátními novinkami je software v nových verzích (ať třeba Firefox nebo kancelář OpenOffice.org). V systému je zabudován software Moovida pro správu videí a hudby, ale například také sofistikovaný matematický software Sage Math 4.4, který se obyčejně v linuxových systémech v předinstalované formě nevyskytuje. To se týká dále například i rodičovské kontroly, která umožňuje blokovat aplikace nebo nastavit čas pro blokování přístupu k internetu.

Kompletní přehled o změnách v novém vydání Mandriva Linux zájemci najdou na adrese http://wiki.mandriva.com/en/2010.1_Notes.

Mandriva je ke stažení dostupná na více kanálech (i torrentové síti), více vám prozradí rozcestník na webu MandrivaLinux.cz.

12. 7. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...