Úvod > Články > Patentová past

Patentová past

Celkem zanedbatelná společnost NTP, která v historii proslula jediným činem – vypáčila z výrobce populárních mobilů BlackBerry 600 miliónů dolarů, má na mušce další lukrativní cíle. Tentokrát to jsou všichni ostatní – Apple, Google, Microsoft, HTC, Motorola a LG.

NTP totiž tvrdí, že má na posílání e-mailů mobilem patent a žalované firmy jej porušují. Pochopitelně se podání žaloby neobešlo bez kritiky, řada odborníků je totiž přesvědčena o tom, že NTP kvalitu svých patentů přeceňuje a že se jedná o klasický příklad patentového trpaslíka, totiž o firmu, která nic nevyrábí ani neprodává, ale pouze vyhrožuje žalobami a vyžaduje licenční poplatky.

Research in Motion, který vyrábí BlackBerry, se s firmou NTP soudil dlouhé roky a teprve v roce 2006, kdy se Nejvyšší soud odmítl tímto sporem zabývat, raději přistoupil na mimosoudní vyrovnání. Klid a doživotní licence firmu stála 612,5 miliónů dolarů.

Jaký úspěch bude mít NTP dnes, není jasné. Pokud zvítězí, bude se u každé firmy jednat o stovky miliónů dolarů. Technologie se ale prudce vyvíjejí a je docela možné, že nejnovější modely již mají e-mailový systém designovaný tak, aby patenty firmy NTP obešel.

Firmu NTP založil v roce 1992 Thomas Campana spolu s právníkem Donaldem Stoutem. Campana pracoval v devadesátých letech pro IBM a od té doby je spoluautorem patentů na přenos zpráv z počítače na bezdrátové periférie a design antén pro mobilní telefony. Campana nikdy své patenty ke komerčním účelům nevyužil, ale NTP tvrdí, že to byl právě on, kdo vytvořil bezdrátový přenos e-mailu. Dnes je z NTP drobná firma, kterou vlastní necelých 30 investorů.

NTP se od roku 2007 soudí také s firmami Sprint, T-Mobile, Verizon Wireless a AT&T, které údajně také porušují její patenty. Tato žaloba se ještě nedostala k soudu, protože nejdříve musí všechno projednat americký patentový úřad.

Situace, do které se dostala firma Research in Motion, přivedla velké technologické firmy ke změně taktiky. Stále více se obrací na specializované firmy, které kupují patenty ve velkém - a firmám je potom za licenční poplatky poskytují. Skupiny jako Allied Security Trust, Intellectual Ventures nebo RPX současně slouží jako pojistka proti případným žalobám. Nokia žalobě unikla, protože raději dobrovolně platí licenční poplatky. 

20. 7. 2010

Autor: Václav Větvička

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

ČTÚ nebude nabízet další kmitočty pro DAB+

Český telekomunikační úřad už nebude nabízet další kmitočty pro digitální rozhlasové sítě. Existovat budou jen tři...

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...