Úvod > Články > Opravdové zabezpečení citlivých dat i Windows: TrueCrypt 7.0

Opravdové zabezpečení citlivých dat i Windows: TrueCrypt 7.0

V době sociálních sítí, kdy lidé vystavují všemožné fotografie a další osobní věci na web zcela dobrovolně, by se snad i mohlo zdát, že lámat si hlavu se zabezpečením dat je vcelku zbytečné. Určitě se ale stále najdou uživatelé, kteří v systému mají něco, nad čím by neradi ztratili kontrolu a co by se nemělo dostat do cizích rukou.

Výborným lékem na problémy se zabezpečení souborů nebo celých instalací operačních systémů je šifrování. Bez znalosti příslušného hesla, které si uživatel zvolí a jež by mimochodem mělo být co nejsilnější, nemá nezvaný host žádnou šanci zjistit, co v počítači máte.

Zejména teď, když jsou tak populární co možná nejmobilnější osobní počítače (jako netbooky), jež se o to více v kavárnách a při cestování ztrácejí, by mnozí z uživatelů měli šifrování dat věnovat zvýšenou pozornost. Přesto tato záležitost i v roce 2010 u domácích uživatelů zůstává jakousi undergroundovou záležitostí spojovanou především s paranoidnějšími jedinci. Jenomže citlivé soubory bychom si měli chránit všichni.

Nové verze Windows (Vista i Sedmičky) už šifrování složek a systému podporují přes aplikaci BitLocker. Ta je ale bohužel dostupná jen v nejvyšších, tudíž nejdražších, edicích. Nejvíce prodávané edice OEM Windows (předinstalované na nových počítačích) Home či Starter uživatelským šifrování nedisponují; stejně špatně jsou na tom i stále nejpopulárnější Windows XP. Pak nezbývá nic jiného, než se poohlédnout po programu třetí strany.

Mezi nejpopulárnější aplikaci tohoto typu patří nejen ve světě Windows program TrueCrypt.

Jde o velmi jednoduchý program, co se obsluhy týče, malý a nenáročný na hardwarové prostředky (velikost instalačního souboru pro Windows je 3,3 MB, 2,5 MB pro Linux a 7,9 MB pro Mac OS X), nosit jej lze i na USB klíčence. A hlavně je to software dostupný naprosto zdarma. Před pár dny navíc vyšla jeho nová verze přinášející jednu zásadní novinku (viz níže).

Síla TrueCryptu aneb Krátké představení

TrueCrypt umožňuje šifrování v několika různých rovinách. Co a jak šifrovat záleží na rozhodnutí uživatele.

Lze si vytvořit speciální soubor (kontejner), který bude představovat nový virtuální diskový oddíl na pevném disku, a do něj ukládat data (samozřejmě lze vytvářet složky apod.). Kontejner se po připojení v okně programu (po zadání hesla) do systému zařadí jako další disk a ani začátečník by s ním neměl mít žádný problém (tento způsob ochrany dat je pro naprosté začátečníky patrně tím nejlepším).

Můžeme však šifrovat i diskové oddíly nebo i celé disky – včetně toho systémového, na kterém jsou nainstalované Windows (linuxový systémový oddíl šifrovat nelze).

TrueCrypt je nadto s to aktuálně používaný operační systém nebo kontejner s reálnými uživatelskými daty maskovat.

Tím se myslí následující: pokud by vás někdo nutil k vyzrazení hesla k šifrované části disku, můžete bez starostí sdělit druhé heslo (TrueCrypt vás při vytváření takového fíglu navede), čímž se otevře naprosto jiná složka s libovolnými daty.

Totéž platí i v případě instalace Windows – systém můžete nainstalovat i podruhé a bude naprosto „holý“. Člověk, který vás ke sdělení hesla donutil, nebude mít žádnou šanci zjistit, že to nejsou ta data a ten systém, který chtěl vidět.

Jak bylo uvedeno zpočátku článku, důležité je heslo. Za běžných domácích podmínek vám patrně vystačí jakékoli „rozumné“ – avšak chcete-li si být zabezpečením dat jisti, heslo by mělo mít minimálně 20 znaků.

Co je nového

Po zhruba osmi měsících vývoje vyšla nová verze TrueCrypt, tentokráte s číslem 7.0. Mezi největší novinky patří hardwarová akcelerace šifrování AES – v praxi to znamená, že šifrování je čtyři až osmkrát rychlejší, než když se o ně stará pouze samotná softwarová implementace.

Tuto novou funkci bohužel neocení každý a už vůbec ne majitelé počítačů s procesorem AMD. Pro hardwarovou akceleraci AES je totiž nutný určitý typ procesorů s instrukční sadou AES-NI, což podporují jen určité modely CPU z řad Intel Core i7 a Intel Core i5. Potřebnou instrukční sadu budou procesory od AMD mít až příští rok (procesory Bulldozer).

Na druhou stranu se dá na příslušných procesorech akcelerace vypnout – jak uvádějí vývojáři programu TrueCrypt, tuto možnost ocení ti, kdo chtějí, aby šifrování dat probíhalo čistě přes opensourcovou implementaci AES (někteří lidé mohou mít v hardwarovou implementaci Intelu jistou nedůvěru – proto i samotné generování šifrovacího klíče probíhá pouze přes software).

Ke stažení je i čeština k aktuální verzi, byť překlad není kompletní (při aktualizaci TrueCryptu si budeme muset stáhnout i nový soubor češtiny).

Další novinkou je automatické připojení svazku při připojení externího disku (například USB klíčenky) k počítači. K tomu slouží záložky „Favorites“. (Oblíbené, v českém překladu toto označení však ještě chybí.) [Poznámka: Automatické připojení se nastavuje přes pravé tlačítko myši na šifrovaném oddílu.]

Z hlediska bezpečnosti TrueCrypt 7.0 opravuje problém s možným „prolomením“ šifrování na operačních systémech Windows. Problém s bezpečností, jak se svého času hodně psalo, totiž mohl nastat při uspání systému na pevný disk, kdy nebyly šifrovány soubory obsahující informace o stavu systému před uspáním.

Microsoft sice už pro šifrování daných souborů poskytl potřebné API, ovšem jen pro Windows Vista a novější. I když se vývojáři TrueCryptu pokusili o určité změny, na systémech Windows XP nebo Windows 2000 nemohou zaručit, že soubory pro hibernaci budou vždy šifrovány. Tomuto problému věnují celý jeden článek (anglicky). Je-li šifrován celý systémový disk (tj. s instalací Windows), problém se v takovém případě uživatelů netýká.

Ostatní novinky se týkají opět zmíněné sekce „Oblíbené“, které nejsou teď tak důležité. Současně bylo opraveno několik malých chyb, jež se objevily v předchozí verzi.

Stahovat TrueCrypt můžete z oficiálních stránek projektu (pro systémy Windows, Linux, Mac OS X).

22. 7. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

 

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červnu 2024

 

Rychlosti internetu v červnu kolísaly. Podívejte se, u kterého poskytovatele jsme naměřili nejvyšší hodnoty a která...

O2 představilo letní odměny pro své zákazníky

 

O2 si pro své zákazníky přichystalo na léto řadu novinek. Nabídne jim dvojnásobek Dat naplno nebo O2 tag a repráček...