Úvod > Články > Lokální internet (skoro) zdarma?

Lokální internet (skoro) zdarma?

Ve Spojených státech se rozhořela bitva o lokální internetové sítě. Stále více menších měst se totiž rozhodlo nabídnout svým občanům internetové služby buď zcela zdarma, nebo za nízký peníz.

Většinou se jedná o propojenou síť využívající série hot spotů systémů Wi-Fi, k odesílání signálu jsou místo speciálních věží využívány sloupy pouličního osvětlení.

Hned první protesty...

Nejdříve začaly protestovat (což v dnešní Americe znamená kombinaci soudních žalob, lobystických tlaků a peněžních darů politikům) kabelové a telekomunikační firmy, které tradičně broadband poskytují. Na prvním místě byly firmy Verizon, Comcast a SBC, které argumentovaly  tím, že poskytování služeb v podstatě z peněz daňových poplatníků znamená nerovné soutěžní podmínky (což je lehce ironické, pokud si vzpomeneme, že tyto firmy vděčí svému dnešnímu postavení státem či federální vládou de facto povoleným monopolním stavem) nebo že města nejsou dost sofistikovaná na to, aby celý systém zvládla.

...a nové zákony

A mají nečekaný úspěch, hned 14 amerických států (mezi nimi je třeba Colorado a Florida) urychleně přijalo zákony, které buď výrazně omezují, nebo dokonce přímo zakazují městům stavět vlastní lokální internetové sítě. Jinak tomu nebylo ani v Pennsylvánii, kde se ve Filadelfii radní už už připravovali k podobnému zákonu a teprve po masivních protestech veřejnosti couvli. Zbytek státu Pennsylvánie už takové štěstí nemá a ostatní města nesmí v podobném plánu pokračovat, pokud nejdříve neosloví všechny místní telefonní společnosti, které ovšem mají na odpověď neomezený čas.

Jsou to ale paradoxy...

Je přitom paradoxní, že stejné společnosti se předtím snažily o něco podobného, např. Verizon Wireless investoval miliony dolarů do hot spotů nabízejících v New York City broadband zdarma. Původní plán byl pokrýt touto sítí velkou část města, v letošním roce však dochází k odpojování těchto míst a k přechodu na plně placený systém. V původním plánu bylo kolem 1 000 hot spotů, avšak ve chvíli, kdy jich bylo spuštěno 380, Verizon Wireless změnil názor.

V poslední době se do celé situace zamíchal i americký Kongres. Nejčipernějším byl Pete Session, který nevěří ve státní a lokální úředníky a za jediné osvícené, mající právo rozhodovat o tom, kdo pustí v daném městě lidi k internetu, považuje členy Kongresu. Asi nepřekvapí, že Session dříve pracoval pro SBC.

Začínají se ale objevovat i hlasy bojující na druhé straně hřiště. Firma Dell začíná tlačit na povolení lokálních internetových sítí, senátoři John McCain a Frank Lautenberg odpověděli na Sessionův zákon předložením vlastního návrhu Community Broadband Act, který naopak jednotlivým státům zakazuje lokální sítě nepovolovat.

25. 7. 2005

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...