Úvod > Články > Windows v ohrožení. Microsoft už dnes sjedná nápravu

Windows v ohrožení. Microsoft už dnes sjedná nápravu

A další novinky uplynulých dní: Výbuchu ropné plošiny předcházely pády kontrolního počítače, systém házel Modrou obrazovku smrti – Twitter překonal další milník – Internet Explorer 9 na obzoru – a více...

Microsoft dnes uvolní výjimečnou opravu pro Windows

Kritická zranitelnost operačního systému Windows si ze strany Microsoftu zasloužila zvýšenou pozornost. Proto dnes, mimo pravidelný termín, vydá patřičnou záplatu – v systémech s povolenou automatickou aktualizací by se měla objevit už večer, jinak bude rovněž dostupná přímo na webu Microsoftu. 

Závažná bezpečnostní zranitelnost se týká části systému Windows, která se stará o vytváření zástupců programů, složek a souborů na ploše a v nabídce Start. Microsoft potvrdil, že tuto chybu začali se zvýšenou frekvencí zneužívat útočníci k napadení systému zákeřnými kódy.

Zranitelnost jako první v polovině června popsala běloruská firma VirusBlokAda, ale více se o ní začalo psát až v polovině července, kdy o ní informoval bloger a bezpečnostní expert Brian Krebs. V té době už přes ni probíhaly útoky, mířené zejména na firemní infrastruktury.

Chyba sužuje všechny verze operačního systému Windows včetně Windows 7 i s připravovaným prvním servisním balíkem.

Twitter zaznamenal další milník: posláno 20 miliard zpráv

Přes nejpopulárnější mikroblogovací službu Twitter byla v poslední červencový den poslána zpráva č. 20 000 000 000. Poslal ji grafik z Tokya, kterému následně začaly přicházet další zprávy od různých uživatelů z celé planety. "Dostal jsem na Twitteru zprávy z celého světa. Je to až děsivé. Jakou jsem měl pravděpodobnost? Mě z toho snad trefí. Je to překvapivější než vyhrát v loterii? Myslel jsem si, že je to jen vtip," napsal později na Twitteru.

O rostoucí popularitě této sítě svědčí i to, že hranici deseti miliard zpráv Twitter překonal teprve před pár měsíci, v březnu letošního roku. Podle oficiálních údajů každý den na Twitteru vznikne 300 tisíc nových účtů, roste zejména počet malých i velkých firem, které přes Twitter komunikují se zákazníky a zvyšují prodejnost svého zboží a služeb.

Čína zablokovala Google. Nezablokovala, zablokovala...

Média po celém světě před pár dny informovala, že Číně patrně došla se společností Google trpělivost – Google na čínském území přestal fungovat. Opět se tak rozdmýchaly spekulace o tom, co bude muset Google udělat, aby v nejlidnatější zemi světa mohl provozovat svůj vyhledávač. 

Záhy nato se objevily zprávy, že čínská vláda s nedostupností služeb nemá nic společného, ale že jde o technickou chybu. Poté však další informace  potvrdily, že na vině je opravdu "Velký firewall", jak se říká systému, který Čína používá k cenzuře webu. Ke změnám na straně čínských serverů se přiklonil i Google. Později v oficiálním prohlášení ovšem tiskové oddělení sdělilo, že firma stále příčiny nedostupnosti služeb, resp. omezené funkčnosti, nezná. Totéž řekl i šéf Googlu Eric Schmidt pro list The Wall Street Journal. 

V Olomouci se bude parkovné platit přes SMS

V centru Olomouce bude možné zaplatit parkování přes SMS nebo zavoláním na speciální linku. Hanácká metropole je tak dalším z měst, kde SMS ulehčují řidičům starosti s parkováním a kde jsou lístky z automatů či karty z novinových stánků nahrazovány krátkými textovými zprávami. Informovala o tom ČTK.

Žhavým kandidátem na provoz systému je společnost Materna Communications, která vyhrála výběrové řízení. Pokud se další účastníci neodvolají, Olomouc s firmou podepíše smlouvu.

Internet Explorer 9 se blíží

Beta verze nového Internet Exploreru se má objevit již toto září. Podle zahraničního tisku to Microsoft řekl na setkání s analytiky. V pořadí již devátá velká verze má obsahovat řadu novinek a také lépe dodržovat webové standardy, kterými se řídí vývojáři ostatních konkurenčních prohlížečů. Jeho součástí bude i podpora prvků HTML5 včetně videa – na rozdíl od Googlu či Mozilly však Microsoft upřednostňuje pro svůj prohlížeč video v H.264, formátu společnosti Apple. WebM dostupný například i v Opeře bude volitelný.  

Microsoft dosud uvolnil pro zájemce a testery tři vývojové verze Internet Exploreru 9 (tzv. Preview). Třetí vydání je dostupné na adrese: http://ie.microsoft.com/testdrive/

Před výbuchem ropné plošiny padal počítač a systém zobrazoval BSOD, modrou obrazovku smrti

Michael Williams ze společnosti Transocean, která pronajala plovoucí ropnou plošinu Deepwater Horizon společnosti BP, při slyšení před federálním panelem uvedl, že bezpečnostní monitorovací systém měl už měsíce před havárií, k níž došlo 20. dubna, problémy a že řídící počítač často havaroval a ukazoval tzv. modrou obrazovku smrti (BSOD). Tu zobrazuje systém Windows při pádu.

Williams dále řekl, že bezpečnostní alarm byl často schválně vypínán, aby uprostřed noci nebudil posádku plošiny. Sám několik týdnů před havárií žádal, aby počítačový systém monitorující a kontrolující vrtání byl dán do pořádku.

"Přístroj se zasekával už měsíce," citují Williamse zahraniční média. Probliknutí modré obrazovky smrti nebylo podle jeho slov nic výjimečného. "Obrazovka prostě zmodrala, byli jsme bez dat." Obsluha vrtáku tedy neměla kvůli absenci dat ponětí o tom, co se v hlubinách děje.

Při havárii ropné plošiny v Mexickém zálivu přišlo o život jedenáct lidí a do moře velké množství ropy.

2. 8. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.