Úvod > Články > Oracle útočí na Google, chce poslat k ledu Android. Zároveň ukončil vývoj systému OpenSolaris

Oracle útočí na Google, chce poslat k ledu Android. Zároveň ukončil vývoj systému OpenSolaris

A další novinky uplynulých dní: Asus uvede tablety s Androidem i Windows 7 -- Skype může přijít o své jméno, stěžuje si na něj společnost Sky -- a více...

Asus na trh uvede dva tablety, jeden s OS Android, druhý s Windows 7

Společnost ASUSTek oznámila, že v březnu příštího roku na trh uvede tablet s operačním systémem Android. Cena přístroje s uhlopříčkou 10 palců bude 399 amerických dolarů (dnes v přepočtu zhruba 7 800 Kč).

Druhým tabletem, jenž se na trhu objeví už letos v prosinci, bude EeePad 121, na kterém poběží Windows 7 Home Premium. Windows si také žádají silnější hardware, v tomto případě EeePad bude poháněn dvoujádrovým 64bitovým procesorem Intel Core 2 Duo. Obrazovka bude mít uhlopříčku o velikosti 12 palců, cena byla stanovena na 1 000 amerických dolarů (19,5 tisíce korun).

Britská společnost Sky chce Skype připravit o jméno. "Sky" patří nám, tvrdí

Společnost British Sky Broadcasting (BSkyB nebo jen Sky) patřící z 39,1 % mediálnímu magnátu Rupertu Murdochovi (News Corporations) se soudí s firmou Skype. Jablkem sváru je samotný název "Skype". Firmě Sky vadí právě ona tří písmenka "Sky" v názvu. O případu minulý týden informovala britská média.

Zástupci Sky uvedli, že soudní cestou chtějí Skypu zabránit v používání jeho značky v souvislosti s prodejem televizních a internetových služeb -- tvrdí, že název "Skype" může mást lidi a ti se mohou prý mylně domnívat, že Skype je součástí Sky.

Jak uvedl deník The Telegraph, evropský Úřad pro harmonizaci ve vnitřním trhu už minulý měsíc rozhodl, že značka Skype a jeho logo opravdu nápadně připomíná název i značku Sky (srovnání níže). Skype se chystá odvolat.

Sky uvedla, že kvůli zneužívání jména "Sky" už žalovala řadu společností, "které se na značce chtěly přiživit".

Firefox se bude aktualizovat sám

Mozilla oznámila, že její webový prohlížeč Firefox se bude aktualizovat zcela sám. Výhradně však jen v případě minoritních verzí/aktualizací. Novinka se objeví v připravované verzi Firefox 4. Mozilla tím chce ulehčit práci uživatelům.

Mozilla tedy přebírá model aktualizací, na kterém funguje čím dál populárnější prohlížeč Chrome od Googlu. O aktualizace se tam stará vlastní proces a samotná aktualizace probíhá na pozadí. Díky tomu skoro sto procent instalací Chrome je aktuálních, čímž je minimalizováno možné riziko napadení uživatelských počítačů škodlivým softwarem.

Důvodem přechodu Firefoxu na tiché aktualizace, tvrdí Mozilla, jsou stížnosti uživatelů, kteří kvůli častému vydávání nových minor verzí (v nichž se opravují především bezpečnostní díry) musejí ručně prohlížeč neustále aktualizovat. Komu se však tento způsob distribuce nových verzí nebude líbit, funkci může vypnout a prohlížeč aktualizovat opět ručně.

Oracle útočí na Google, chce poslat k ledu Android. Zároveň ukončil vývoj systému OpenSolaris

Firma Oracle zažalovala velký Google. Tvrdí, že Google v systému Android porušuje její duševní vlastnictví. Porušené patenty se mají týkat prostředí Java, který vyvinula společnost Sun Microsystems, ale jež po akvizici patří Oraclu. Pro platformu Android to může znamenat velký problém.

Google, který sází ve velkém na software s otevřenými kódy (open source), slaví s OS Android velký úspěch. Podle posledních čísel jde o nejrychleji rostoucí mobilní platformou vůbec. Ovšem nyní má problém: Oracle říká, že Google v případě Androidu šlápl vedle. Jeho systém má porušovat patenty spjaté s Javou. Mnozí jsou z tvrzení Oraclu překvapeni už z toho důvodu, že Sun v minulosti drtivou většinu Javy uvolnil jako open source pod licencí GNU GPL/Java Community Process. Právě mobilní Java byla ale vydána bez Classpath doložky, nad kterou si Sun chtěl uchovat kontrolu. Nicméně Google v OS Android používá Dalvik, jiný virtuální stroj kompatibilní s Javou, který má i vlastní bytekód.

Podle analytiků a odborníků na patentové právo, které citovala zahraniční média, je postoj Oraclu a jeho firemní filozofie zcela jiná než firmy Sun. Pokud by soud uznal stížnosti Oraclu, pro Google by to znamenalo přinejmenším povinnost zaplatit vysoké odškodnění. Problém by však mohl nastat i s distribucí Androidu, za jehož licenci nemusí výrobci mobilních telefonů vůbec platit. Systém je totiž open source, postaven na linuxovém jádře.

Chvíli poté se na veřejnost dostal interní dopis z Oraclu, kde bylo oznámeno, že firma ukončuje vývoj bezplatného operačního systému OpenSolaris. Bude se soustředit pouze na vývoj komerční verze Solaris (který má vyjít v 11. verzi).

Microsoft slibuje, že Hotmail brzy opraví

Nářky uživatelů na problémy s freemailovou službou Hotmail od Microsoftu neutichají. Technické problémy nové verze populární bezplatné schránky znepříjemňují práci milionům uživatelů po celém světě. Microsoft v reakci na stížnosti nejdříve radil, aby lidé dočasně používali prohlížeč Google Chrome, kde se tolik chyb nového rozhraní Hotmailu neprojevuje. Teď žádá o ještě trochu trpělivosti. Na diskusním fóru Hotmailu jeho zástupci uvedli, že na problémech pracuje.

Uživatelé nejčastěji lamentují nad nedostupností základních funkcí e-mailové schránky, nemohou například otevřít e-mail nebo odeslat odpověď. Mnohdy chybí i jednotlivá tlačítka v grafickém rozhraní schránky. Microsoft v takovém případě radí nastavit vzhled Windows na vysoký kontrast.

Dalším problémem jsou chybové hlášky týkající se skriptů. Microsoft uvedl, že možnou příčinou je bežící Live Messenger a další kombinace softwaru. Největší chyby by snad měly být odstraněny v průběhu tohoto nebo příštího týdne.

16. 8. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...