Úvod > Články > Rozhýbejte své fotografie a videa z fotografií snadno a rychle

Rozhýbejte své fotografie a videa z fotografií snadno a rychle

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak zábavněji prezentovat své fotografie než jen běžným přepínáním snímků? Microsoft Photo Story je jedním z nástrojů, které vám umožní vytvořit z fotografií film, který pak můžete snadno nahrát například na YouTube. V následujícím článku se podíváme nejen na něj.

Prezentace fotografií nemusí být vždy nutně jen nudné překlikávání mezi obrázky v základním prohlížeči obrázků od Microsoftu ve Windows. Jistě i taková prezentace může někoho zaujmout, ale čas od času je dobré, když se z prohlížení snímků stane zábava o něco větší. Fotografie s hudbou, ve stanoveném pořadí a zajímavým způsobem se měnící mohou dát daleko větší prostor k zábavě a kreativní tvorbě nežli tupé překlikávání jednotlivých obrázků.

Možností, jak toho dosáhnout, je samozřejmě mnoho. My se v následujícím článku zaměříme na některé zajímavé programy, které vám to mohou značně ulehčit.

Microsoft Photo Story 3 for Windows

Jak známo, produkty v oblasti multimédií od Microsoftu mívají poměrně nevyrovnanou kvalitu, zdarma dostupný Photo Story 3 však určitě patří k těm povedenějším projektům. Slouží na tvorbu a přehrávání filmů, které jsou vytvořené z fotografií. V úvodním menu si jen stačí zvolit, zda chcete vytvořit nový projekt, editovat stávající nebo nějaký přehrát.

Pro import snímků jsou podporovány všechny běžné grafické formáty – od jpg či png, přes gif, bmp, psd a překvapivě i eps. Bohužel chybí podpora raw, což lze hodnotit jako poměrně závažný nedostatek, především pro náročnější fotografy. Import je záležitostí poměrně rychlou.

V dalším kroku je možné provádět editaci snímků. To z vlastní zkušenosti příliš nedoporučuji. Možnosti editoru jsou značně omezené. Snímky je možné otočit či oříznout (pouze obdélníkově). Dále je k dispozici sada efektů, z nichž většina má k použitelnosti daleko, a nástroje na automatické nastavení barev. U barev - dle mého soudu - volí příliš malý kontrast nevýraznou barevnou hloubku.

Pakliže po Photo Story 3 sáhnete, doporučuji si snímky předem upravit v nějakém grafickém editoru – začátečníkům postačí Gogole Picasa, pokročilejší či náročnější uživatelé sáhnou například po GIMP. Na druhou stranu potěší možnost aplikovat nějaký efekt na všechny snímky. Při jejich kvalitě je ale diskutabilní smysluplnost daného kroku. Pakliže byste dávkové zpracování obrázků potřebovali, spíše bych vám doporučil užít IrfanView s přídavnými balíčky – efekty jsou lepší a dávkové zpracování snímků zvládá také.

Další karta je věnována přechodovým efektům mezi jednotlivými snímky. Těch je na výběr nepřeberné množství a jistě si každý uživatel vybere dle libosti. K dispozici je i volba času, po jaký bude snímek zobrazen. Nastavit lze také titulky k obrázkům, včetně barev a umístění, je možné namluvit i vlastní komentář. To, co dělá aplikaci zajímavou oproti většině konkurentů, je skutečnost, že se „kamera“ nad snímky pohybuje. Není zde tedy efekt 5 sekundové statické scény – téměř pořád je něco v pohybu.

Zde bych měl poměrně zásadní jen dvě výtky – vlastnosti nelze nastavit hromadně pro všechny snímky, což značně prodlužuje práci. Druhá je spíše maličkost spočívající v tom, že máte k dispozici pouze časový údaj týkající se začátku a konce snímku, takže nevidíte, jak se mění celková délka vaše filmu.

Na předposledním zastavení je možné vložit si do filmu hudbu. Na výběr je ze dvou možností. Jednak můžete hudbu pomocí „klikátka“ vytvořit sami, což je vhodné především tehdy, pakliže chcete nějaký zvuk mezi přechody, nebo vložit do hudby nějaký předěl. Druhá možnost je nahrání hudby ve formátu mp3, wma či wav. U obou případů je možné nastavit snímek, od kterého začne hudba hrát.

Poslední menu, před které vás průvodce postaví, se týká exportu. Na výběr je mezi různými nosiči a způsoby využití. Aplikace sama pak vybere rozlišení a formát, do kterého se snímky uloží. Maximum možného je ale jen 1024 x 768, což je při rozlišení fotografií 6 MPx i více žalostně málo. Navíc přehrávačů s podporou full HD je stále více.

Celkově je přes všechny obtíže a nedostatky Microsoft Photo Story 3 for Windows poměrně zajímavou a užitečnou utilitou, kterou užijete všude tam, kde budete chtít rozpohybovat své snímky. Pokud jste navíc fanoušci přístupu Microsoft a vše si rádi krok po kroku projdete, pak se jedná o ideální aplikaci pro vás. Pokud ne, pak je dobré zvážit, zdali právě toto je cesta, po které byste se chtěli vydat.

Další alternativy

Pokud vám nebude z nejrůznějších důvodů Photo Story 3 vyhovovat, můžete sáhnout po některé z mnoha alternativ. Zde uvádíme jen dva zástupce.

DVD Slideshow GUI

Pokud nemáte rádi jednoduchá a omezující prostředí, pak můžete využít například DVD Slideshow GUI, který je zdarma. Aplikace nabízí nepřeberné množství efektů, podrobné nastavení pohyby kamery nad fotografií - včetně zoomování. Také obsahuje grafický editor, avšak podobných kvalit jako Photo Story. Již po importu fotografií je možné zobrazovat náhledy videa. Výhodou aplikace je daleko větší variabilita nastavení videa jako takového nebo možnost přímé tvorby video DVD. Mezi slabé stránky pak lze ale zařadit poněkud obtížnější ovládání, slabší práci s hudbou či titulky. Aplikaci také není možné doporučit úplným začátečníkům.

Move Maker

Jen jako zástupce střihových programů je možné uvést Move Maker od Microsoftu, ale možno užít téměř jakýkoli jiný program na střih videa. Na časovou osu se nanesou jednotlivé obrázky, přidají efekty, hudba a titulky. Výhodou tohoto přístupu je obvykle velký komfort práce s titulky, hudbou a solidní exportovaní. Negativa jsou ale v tom, že není možné například užít kameru na pohyb po snímcích.

Závěrem

Pokud chcete fotografie přehrávat na běžném stolním přehrávači, chránit je před zneužitím při zapůjčení nebo jen učinit prohlížení fotografií zábavnější, můžete sáhnout po některém z uvedených programů. Nabídka je daleko širší a vždy záleží na tom, co konkrétně od prezentace očekáváte. Často může svůj jednorázový účel splnit i PowerPoint či IrfanView. 

19. 8. 2010

Autor:

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

 

OpenAI představila AI nástroj pro vytváření videa podle textu

Společnost OpenAI představila nástroj, který zvládne vytvořit vysoce kvalitní video pouze na základě textového příkazu.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...