Úvod > Články > 7 milionů korun. To je cena hry, kterou zaplatil Evropský parlament pro výchovu evropské mládeže

7 milionů korun. To je cena hry, kterou zaplatil Evropský parlament pro výchovu evropské mládeže

A další novinky uplynulých dní: HP na trh uvede tablety s webOS příští rok -- Telefónica O2 přináší 3G do dalších skoro 40 měst -- a více...

HP na trh uvede tablety s webOS příští rok

Počítačová firma Hewlett-Packard příští rok uvede do prodeje nové tablety, na kterých poběží operační systém webOS. Ten vyvinula společnost Palm, kterou HP letos odkoupila za 1,2 miliardy dolarů.

Jeden z šéfů HP Todd Bradley oznámil, že nejprve se na trhu objeví tablet s Windows (tedy coby výsledek spolupráce s Microsoftem), zkraje roku 2011 pak další přístroj s webOS. Podle neoficiálních zpráv budou drahé tablety s Windows určeny pro korporativní klienty, kdežto pro na stoly spotřebitelů z řad domácích uživatelů přijdou přístroje s linuxovým webOS za téměř poloviční cenu. Vysoká cena tabletů s Windows 7 je dána výkonnějším, a tedy dražší hardwarem, který je potřeba pro běh Windows.

Intel kupuje antivirovou společnost McAfee

Za 7,7 miliardy dolarů, v přepočtu asi 150 miliard korun, nakupuje slavný výrobce čipů další známou společnost McAfee. Ta antivirová řešení vyvíjí již od konce 80. let. Pozorovatelé se zatím nemohou shodnout na tom, co přesně chce Intel s antivirovými technologiemi dělat, resp. jak prováže výrobu hardwaru s ochranou softwaru. Intel tím podle vlastní slov chce ukázat, jak moc důležité je dnes zabezpečení systémů nejen v osobních počítačích, ale mi mobilních, vestavěných a speciálních přístrojích. "Akvizice umožní zkombinovat bezpečnostní software a hardware, čímž se zvýší ochrana zákazníků, korporací, vlád i miliard přístrojů, které jsou připojeny k internetu. Bezpečnější budou i servery a cloud sítě, které je spravují," uvedl Intel v tiskové zprávě.

Obchod jednomyslně schválila představenstva Intelu i McAfee. Posvětit ho ještě musí akcionáři a také antimonopolní úřady.

7 milionů korun. To je cena hry, kterou zaplatil Evropský parlament

Evropský parlament za více než čtvrt milionu eur (kolem 7 milionů korun) nechává vyvinout počítačovou hru inspirovanou slavnou hrou Second Life. Jejím cílem je mladé lidi seznámit s fungováním Evropské unie a demokratickými procesy na půdě Evropského parlamentu. Zatímco úředníci jsou z myšlenky eurohry s názvem Citzalie nadšeni, kritické hlasy v ní nevidí žádný smysl, jen vyhozené peníze. Zvláště když se v EU hledají úspory, kde jen to je možné.

Hráči mají na výběr tři postavy, ze které ve hře budou hrát: poslance, novináře a studenta.

„Citzalia je demokracií v akci. Je to počítačová a sociální síť ve vrituálním 3D světě, která zachycuje podstatu Evropského parlamentu," stojí za webu projektu.

"Citzalia je svět, ve kterém žijete a který pomáháte budovat. Se svým avatarem se můžete jen tak procházet, stýkat s ostatními, řešit problémy dneška, navrhovat legislativu, hlasovat a učit se poznávat, jak Evropský parlament slouží lidem."

Některé kritické hlasy neopomněly jízlivě poznamenat, že když se demokracie vytrácí z reálné Evropské unie, máme ji nyní v rámci počítačové simulace. Uživatel s přezdívkou MrParadigmenwechsel video s ukázkou na serveru YouTube okomentoval slovy: "Velmi levná grafika a slabý demokratický výkon! Kde je těch 30 tisíc lobistů?" Komentář uživatele radioutopiemakaveli není třeba překládat: "Propaganda shit!".

Co na to vy?

I Google připravuje tablet. Vyrobí jej HTC a poběží na něm Chrome OS

Několik zahraničních webů informuje, že v listopadu se má na trhu objevit další počítačový tablet, tentokráte od Googlu. Hardware vyrobí společnost HTC, jako software poslouží operační systém Google Chrome OS. Dodávat jej bude americký operátor Verizon – cena bude pravděpodobně hodně nízká, ne-li nulová, protože tablet bude dodáván v rámci datového paušálu Verizonu.

Specifikace přístroje jsou následující: Multidotykový displej s rozlišením 1280x720 pixelů, 2 GB RAM, 32 GB SSD, platforma 

Rychlý mobilní internet Telefónica O2 přináší do dalších 37 měst

3G síť od společnosti Telefónica O2 se do konce října dostane do dalších skoro čtyřiceti měst. Minulý týden firma pokryla další lokality.

"Do konce října rychlý mobilní internet dopřejeme obyvatelům dalších 37 měst. Celkem tak budeme pokrývat signálem 3G 69 českých měst, což je 40 % populace. Jsme tedy nadále jedničkou v 3G pokrývání,"uvádí Petr Matějovský, ředitel segmentu pro mobilní hlas a data společnosti Telefónica O2 Czech Republic.

V současnosti je 3G síť dostupná celkem ve 38 městech. Do konce září přibudou tyto lokality: Benešov, Břeclav, Česká Lípa, Český Krumlov, Domažlice, Hodonín, Jičín, Jindřichův Hradec, Karviná a okolí, Klatovy, Louny, Opava, Pelhřimov, Rychnov nad Kněžnou, Trutnov, Uherské Hradiště, Vyškov a Znojmo.

Do konce října by měly být připraveny sítě v následujících městech: Blansko, Chomutov, Cheb, Příbram, Rakovník, Přerov, Kroměříž, Prostějov, Svitavy a Třebíč.

 

23. 8. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Digitální Česko 2.0: přešlapování na místě

Vláda vzala na vědomí zprávu o plnění agendy Digitální Česko 2.0 s tím, že je splněno 14 bodů ze 17. Bližší pohled...

 

Přešlapování okolo zdravotnické informatiky

Zdravotnictví představuje nepochybně jednu z nejlukrativnějších oblastí, se kterými se lze v současném světě...

 

Open source se ve státní správě daří

Open source postupně překonává předsudky o nespolehlivých a špatně použitelných řešeních. Plně jej podporuje...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...