Úvod > Články > Google do toho praštil

Google do toho praštil

Jak se zdá, firma Google nemiluje nic víc než chvíli, kdy může rozvířit stojaté vody. Po revoluci v oblasti propojení vyhledávačů a reklamy následovala e-mailová služba nabízející GB skladování dat ve chvíli, kdy všichni ostatní nabízeli pár MB. Potom se objevil operační systém Android.

A teď to Google zkusil znovu – telefonování zdarma přímo z počítače. A navíc bez použití hrstky speciálních telefonů, které si oblíbili nadšenci mající Skype či iChat, ale na obyčejné telefony po celých Spojených státech a Kanadě. Zdarma.

Snad jen název mohl být vymakanější, s Voice Calls from Gmail se díra do světa neudělá. K volání samozřejmě potřebujeme účet u Gmail, ten je pochopitelně zdarma. Pokud máme v Gmailovém adresáři i telefonní čísla, stačí k vyvolání jen pár prvních písmen a Enter. K hovoru poslouží sluchátka a mikrofon, u laptopu to koneckonců je dnes součást standardní výbavy.

Po severoamerickém kontinentu jsou hovory zdarma, u zbytku světa již Google tak laskavý nebyl, i tak se ale ceny pohybují kolem dvou centů za minutu na pevnou linku a patnácti centů na mobilní telefony, což je ostatně totéž, co si účtuje Skype. K tomu, abychom mohli na počítači také hovory přijímat, musíme mít také účet Google Voice (také zdarma). Systém nám dokonce umožňuje na konci dne přehodit příjem z počítače třeba na mobilní telefon. Pro celé telefonování si od Googlu musíme stáhnout plug-in. Telefonovat ale potom může každý, aniž bychom jej nejdříve museli ve Skypu povolit.

Jedná se o revoluci nebo ne? Prakticky nikdo nepochybuje o tom, že nastane čas, kdy se vymaníme z náruče nenasytných telekomunikačních gigantů, kteří se nás celkem úspěšně snaží připravit jak o peníze, tak o nervy. Přitom nezáleží na tom, na které části oceánu telefonujeme. Telefonování prostě nakonec převezme internet, a na konci se uskuteční sen volného volání z telefonu na telefon.

Tak daleko rozhodně ještě nejsme – různé chatovací programy nás nechají mluvit počítač-počítač, Google teď nastartoval systém počítač-telefon. Ještě to není úplně ono, ale slušný krok vpřed to bude. Třeba se Google časem rozhodne, že podobný plug-in nabídne i pro mobil či třeba iPhone. A potom už budeme v telefonním nebi.

O tom, že nová služba Googlu měla úspěch, mluví i to, že za první den ji využila spousta lidí, kteří dohromady uskutečnili více než jeden milión hovorů. Odhaduje se, že Američané denně uskuteční zhruba 3 miliardy hovorů denně, takže lze tvrdit, že každý třítisící hovor šel přes Google. Na první den to rozhodně není špatné.

9. 9. 2010

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...