Úvod > Články > Microsoft vydal Internet Explorer 9, připomíná Google Chrome, ale uživatelé Win XP jej používat nemohou

Microsoft vydal Internet Explorer 9, připomíná Google Chrome, ale uživatelé Win XP jej používat nemohou

A další novinky uplynulých dní: Telefónica O2 zásadně rozšiřuje svou 3G síť - Novell bude asi rozprodán mezi dvě společnosti - a více...

Google Android překonal Windows Mobile

Mobilní linuxový systém Android je nejen nejrychleji rostoucí platformou na trhu smartphonů, ale v podílu již překonal roky zaběhlý systém Windows Mobile od společnosti Microsoft. Vyplývá to z posledních čísel firmy ComScore.

První místo stále patří RIM s podílem 41,1 %, druhé náleží společnosti Apple a jejímu iOS (25,1 %). Změna nastala právě na třetím a čtvrtém místě, kde Google přeskočil Microsoft. Google Androidu patří 17 %, Windows Mobile 11,8 %. Oproti dubnu Android zaznamenal růst pěti procentních bodů.

Nejčastěji si lidé stěžují na Telefónicu O2, říká Český telekomunikační úřad

Za první pololetí letošního roku přišlo Českému telekomunikačnímu úřadu nejvíce stížností na Telefónicu O2, z mobilních operátorů pak nejméně na Vodafone. Počet všech stížností meziročně stoupl o dvacet procent na zhruba devět set. Celá třetina z nich se týkala problémů s vyúčtováním.

Klienti poslali 144 stížností na Telefónicu O2, 77 na T-Mobile, na MobilKom provozující síť U:fon se sneslo 43 stížností, na Vodafone 17. Na operátora UPC přišlo stížností pět, 21 a EuPhony CZ , a 12 na DigiTV.

Telefónica O2 spustila 3G pro dalších 330 tisíc lidí

3G datová síť pro rychlé mobilní připojení byla spuštěna v dalších osmi okresních městech. Nově je 3G dostupné pro dalších 330 tisíc obyvatel. Cekově ji může využívat už 38 % populace v ČR.

Na seznam přibyla Opava, Trutnov, Uherské Hradiště, Pelhřimov, Rychnov nad Kněžnou, Benešov, Břeclav a Louny. Během týdne budou pokryty další města z Ostravska -- Karviná, Orlová, Dolní Lutyně, Petřvald a Bohumín.

Rychlosti v nových sítích se podle měření Telefónicy O2 pohybují od 2,8 do 4,5 Mbit/s ve směru k uživateli (stahování), v opačném směru pak rychlost činí zhruba 1 Mbit/s. Opět však poznamenejme, že reálné rychlosti budou nižší v důsledku vyššího zatížení. Podle posledních měření se průměrná rychlost 3G v síti tohoto operátora pohybovala kolem 1,8 Mbit/s.

Telefónica O2 3G signálem pokryla 54 českých měst včetně přilehlých oblastí.

Novell bude možná rozprodán mezi VMWare a Attachmate

Společnost Novell už nějakou dobu hledá kupce. Po odmítnutí několika nabídek v nedávné minulosti na seznam vážných zájemců přibyly firmy VMware (virtualizační technologie) a Attachmate. O možném obchodu před pár dny informoval list The Wall Street Journal a New York Post.

Novell by se před prodejem měl rozdělit na dvě části. VMware má údajně zájem o open source divizi, Attachmate by měla odkoupit zbytek. Pro VMware tedy hraje ústřední úlohu linuxový systém SUSE Linux (SLED a SLES, SUSE Linux Enterprise Desktop a Sevrer).

O Novell projevila v minulých měsících zájem asi dvacítka společností, ale žádná z dosavadních nabídek nebyla pro Novell přijatelná.

Novell s VMware nějakou dobu úzce spolupracuje a akvizice by pro virtualizačního obra mohla sehrát velkou strategickou úlohu. Již nějakou dobu VMware nabízí SUSE Linux v balíku svých virtualizačních softwarových řešení.

Microsoft vydal Internet Explorer 9, připomíná Google Chrome, ale uživatelé Win XP jej používat nemohou

Microsoft 15. září ficiálně představil nový webový prohlížeč Internet Explorer 9. Ten je k bezplatnému stažení dostupný přímo na webu firmy.

Novinky prohlížeče ocení uživatelé systému Windows 7, pro které je dostupná hardwarová akcelerace webového obsahu (na tu bude sázet i Firefox 4), kdy k vykreslování webových aplikací a videí bude použita i grafická karta, nikoli jen samotný procesor. Microsoft v tiskové zprávě uvedl, že podle jeho vlastních testů je nová, devátá verze prohlížeče 11x rychlejší než Internet Explorer 8 a rychlejší (číslo neupřesněno) ve zpracování javascriptu než Firefox (3.6) a Safari. Na obsáhlejší testy s dalšími prohlížeči si však uživatelé budou muset počkat, až je provedou IT redakce.

Potvrdilo se, že Internet Explorer 9 prošel grafickou proměnou, byl odlehčen, přítomná jsou jen nejdůležitější tlačítka pro navigaci. Působí tak velmi minimalisticky.

Renderovací jádro Chakra využívá výkonnostních možností vícejádrových procesorů a -- jak bylo řečeno -- také grafického čipu.

Rovněž přibyla podpora prvků nového HTML5, ale také SVG, CSS3 a COM.

Internet Explorer 9 Beta je dostupný na webové stránce http://www.beautyoftheweb.com. Zásadní informací je, že 9. verze nefunguje na operačních systémech Windows XP.

Na první pohled IE 9 silně připomíná prohlížeč Google Chrome, který směr k minimalismu GUI odstartoval:

 

IE9 stejně jako Chrome nebo Opera používá rychlý výběr webových stránek při otevření nového panelu. Zde se zobrazují nejčastěji navštěvované stránky (přesně jako v Google Chrome, který si zase koncepci Speed Dial vypůjčil od Opery).

 

Google: Nepřipravujeme konkurenci Facebooku

Šéf Googlu Eric Schmidt médiím řekl, že firma teď nechystá uvést vlastní sociální službu, která by přímo konkurovala Facebooku. Reagoval tak na mnohé spekulace, že služba "Google Me" bude právě s Facebookem soupeřit.

Schmidt to však odmítl. Google se chce soustředit na postupné propojování jeho existujících služeb a dál jít cestou integrace přes Google Buzz (Hlášky). Spekulacím o nové sociální sítí Googlu nahrávalo to, že Google v poslední době nakoupil několik firem orientovaných na webové aplikace a sociální sítě.

 

20. 9. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...