Úvod > Články > Nový, fundamentálně odlišný operační systém 16letého programátorského génia

Nový, fundamentálně odlišný operační systém 16letého programátorského génia

Aneb média, reklama a tak trochu velké překvapení. Mladý ruský programátor z uralského města Nižnij Tagil za necelý rok dokázal vytvořit vlastní operační systém s řadou aplikací. A okamžitě slavil úspěch: výhra v soutěži, televize, instalace na školních počítačích a miliony stažení nového OS...

Úspěch nového systému BolgenOS udivil mnohé. Denisi Popovovi se během necelého roku podařilo vytvořit „fundamentálně odlišný operační systém“, který může bez problémů nahradit MS Windows. A co víc, Denis vytvořil i spoustu programů: webový prohlížeč, ještě lepší Photoshop, antivirus a kromě jiného pracuje i na vlastním kancelářském balíku rychlejším než MS Office.

BolgenOS nenadchl jen jeho učitele informatiky, ale i odbornou porotu, která mladému programátorovi udělila hlavní cenu v soutěži mladých IT hlav. Úspěch byl tak fenomenální, že o geniálním žákovi informovala v červnu i ruská televize Telecon.

Přepis reportáže

(z anglického překladu na YouTube)

Hlasatel:

Školák z ruského města Tagil vytvořil nový operační systém pro PC. BolgenOS může bez problému nahradit Windows. Za prvé, autor a vývojář Denis Popov nechce za instalaci ani používání žádné peníze. Za druhé, kvalitu systému ocenili špičkoví ruští programátoři. Jak se teenagerovi podařilo vytvořit takovou senzační věc? Daria Ustugovová nám o tom poví víc.

Reportérka:

Žák jedenácté třídy Denis Popov jde na hodinu informatiky. Svému učiteli chce ukázat, jaké nové funkce do systému BolgenOS přidal. Tento operační systém je celý jeho vlastním dílem.

Denis Popov:

Vytvořil jsem systém s jednoduchým [grafickým] rozhraním, je minimalistický. Plánuji vytvořit i vlastní kancelářský balík -- Popov Office, který bude obsahovat všechny kancelářské programy.

Reportérka:

To znamená, že psaní textu a vytváření tabulek může být několikrát rychlejší než ve Windows. Denis Popov také vytvořil náhradu za Adobe Photoshop, a to ještě vylepšenou! Uživatel může například vytvářet vizuální efekty. Operační systém je aktualizován každý den, stejně tak jsou dostupné i nové programy. Posledním výtvorem mladého génia je jeho vlastní antivirus.

Denis Popov:

Nemá tlačítka, posuvníky ani pole. Pracujete s ním jen v konzoli.

Reportérka:

Konzole vypadá stroze, je ale opravdu mocná. Popovově antiviru neujde žádný červ ani trojský kůň. Denis se snaží stvořit opravdu ideální systém. Lidé z jeho školy to nazývají zázrakem.

Efim Širinkin (učitel):

Brzy nám vyprší licence na Windows a takové programy budeme muset používat. Máme jeden program z Moskvy, ale ten má tolik chyb, že jsme měli hodně problémů s jeho instalací. Potom přišel Denisův program, nemá vůbec žádné slabé stránky. [Přiznám se, že na tomto místě vůbec netuším, o čem pan učitel tak magicky hovoří, takže překlad pokulhává.]

Redaktorka:

Denisovi spolužáci se rozhodli experimentovat -- a vyzkoušeli jeho systém na svých PC.

Denis Lochtin (spolužák):

Jsem unaven z těch nudných pozadí Windows [obrázků]. Člověk je furt mění a mění, pořád dokola. Nuda. Mimochodem [Denisův] systém startuje dost rychle. Na Windows musíte čekat nějakých 30 sekund, než vám naběhnou, ale tady to trvá jen pět sekund a vše je připraveno!

Reportérka:

Denis na vývoji systému strávil půl roku. Obdržel mezinárodní licenci. A je si jistý -- dokonalost nezná hranic. Nehotovou verzi jeho operačního systému si stáhlo už deset milionů lidí.

Co to Denis vytvořil?

Skeptičtějšímu oku toho nebude v uvedených řádcích sedět víc. Vlastně – jemně řečeno – každá věta je blábol na blábolu.

Mladý vývojář totiž pouze vzal existující operační systém Ubuntu (GNU/Linux), odstranil z něj branding a programy si přejmenoval podle sebe. Například jeho „ještě lepší Photoshop“ zvaný Poposhop CS5 Extended (!) je opět jen přebarvený GIMP, který si může člověk stáhnout i na Windows a který je součástí většiny linuxových distribucí. Přelomový, vlastní rukou napsaný webový prohlížeč OgenBrowse je zase jen přejmenovaný prohlížeč Arora. Tak je to s dalšími fundamentálně novými programy.

To bylo patrné asi řadě čtenářů od počátku. Zarážející je ale opět přístup novinářů. K televizní reportáži o geniálním programátorovi, který musel zákonitě napsat i všechny ovladače pro tisíce různého hardwaru (za půl roku, jak tvrdila televize), novinářům postačilo prohlášení onoho žáka. Už v první části reportérka tvrdí, že systém ocenili špičkoví ruští programátoři. Kdo to byl? Nikdo. Novináři nebyli schopni si ověřit ani toto tvrzení. Šlo pouze o působivou argumentaci autoritou (ač zcela neznámou).

Totéž platí o vývoji vlastního kancelářského balíku. Když reportérka uvedla, že „psaní textu a tvorba tabulek bude několikrát rychlejší než ve Windows“, na základě čeho tak soudila? I kdyby student opravdu měl v plánu napsat vlastní balík, proč by měl být automaticky rychlejší? Lidé by psali rychleji? Nebo by tabulky v listech naskakovaly ihned pouhým pomyšlením na tabulku? Takto můžeme pokračovat i dále. Každopádně co věta, to strašný nesmysl a naprosté selhání novinářů. Jak do koncepce systému a jeho geniality zapadlo srovnání „s nudnými obrázky na pozadí ve Windows“, už není jasné vůbec.

TV: Nemůžeme rozumět všemu, co vysíláme

Ještě horší však byla reakce týmu ruské televize. Na jejím diskusním fóru se vůči reportáži ohradil jeden divák (a přidali se pak další). Uvedl, že jde o nesmysl a upozornil novináře na to, co a proč je špatně a proč žádný fundamentálně nový systém mladík nenapsal.

Reakce novinářky byla zarážející – napsala, že chování diváka je otřesné a že je snad jasné, že novináři nemohou rozumět všemu, o čem dělají reportáže. Možná si někdo vzpomene, že totéž vysvětlení se dostalo od jedné české novinářky i mně (viz článek Nedá se to číst, protože není o čem psát).

Televize se nakonec za tuto botu omluvila a odvysílala opravnou reportáž.

Marketing jako z pohádky

Denisu Popovovi se podařilo převést nejen svého učitele informatiky a televizní reportéry, ale i odbornou komisi. Mladý počítačový nadšenec „svůj“ systém stále nabízí ke stažení, ovšem již jako odvozeninu Ubuntu. Superlativy přesto dále nešetří – jak je z jeho stránek patrné, dost se všemi událostmi baví. Těžko hádat, zda to byl jeho původní záměr, nebo zda takto reaguje až na odhalení způsobené mediálním zájmem.

Tak jak tak se mu během chvíle podařilo to, co mnohým linuxovým distributorům dodnes ne. A to strhnout na Linux tak velkou mediální pozornost. Stačilo vynechat slovo „Linux“ a systém prezentovat jako životaschopnou náhradu Windows, „fundamentálně odlišný systém“.

Reklama je někdy opravdu vtipně jednoduchá.

24. 9. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...