Úvod > Články > Boj o Wi-Fi tentokrát na letišti

Boj o Wi-Fi tentokrát na letišti

Rozhořel se na bostonském letišti Logan International Airport. Jeho majitelé nedávno vybrali dvě firmy, kterým prodali licenci na vybudování sítě Wi-Fi v obou hlavních terminálech.

Smlouva by letišti měla zaručit nejméně 200 až 300 tisíc dolarů ročně. Cena za novou službu je 7,95 dolarů za 24 hodin.

V cestě ale stojí letecká společnost Continental Airlines, která má ve svém salónku Wi-Fi připojení zdarma, což letišti vadí. Po sérii dopisů, požadujících zrušení služby, letiště přitvrdilo a začíná vyhrožovat tím, že udělá všechno pro to, aby anténka Wi-Fi ze salónku zmizela. Údajně se jedná o vysoké riziko pro státní policii a letištní bezpečnostní službu. Potom letiště přitvrdilo ještě více a prohlásilo, že systém v salónku Continental přímo interferuje s letištním systémem Wi-Fi, nepřidalo však žádný důkaz.

Continental se brání poukazem na to, že zákon z roku 1996 brání místním úřadům strkat prsty do bezdrátových sítí a zařádala komisi FCC o pomoc. V dopise Continental tvrdí, že jedině FCC má exluzivní právo na regulaci Wi-FI a žádá o rozhodnutí. Continental nabízí od minulého prosince připojení k Wi-Fi zdarma ve všech svých 27 salóncích na území Spojených států, žádné letiště zatím neprotestovalo.

Jako obvykle, jedná se o peníze. Původní smlouva sice mluvila o postupném zvyšování odvodů letišti z 200 na 300 tisíc, ale díky velkému finančnímu úspěchu se dnes přešlo na procenta z obratu, což v dobrém roce přináší do letištní kasičky více než milión dolarů. Není proto divu, že konkurence a ještě k tomu zdarma, dráždí letištní cifršpióny jako příslovečný rudý hadr.

Další vývoj bude tedy záležet na tom, jak si FCC vyloží obskurní kvantum zákonů a nařízení, které se postupně nabalily na zákonu Telecommunications Act z roku 1996. Podle některých vysvětlení se zdá, že se tenkrát Kongres snažil povolit vnější antény a satelitní antény určitých velikostí, Continental si jej vysvětluje tak, že se vztahuje i na antény Wi-Fi.

Společnost Massport, která ovládá službu Wi-Fi na letišti, nehodlá ustoupit a vydala prohlášení, že se domnívá, že jakékoliv rozhodnutí FCC nebude mít legální hodnotu. Continentalu nabídla slevu, případně by mohl Continental platit přímo firmě Massport a nadále poskytovat připojení zdarma.

FCC mezitím zahájila přešetřování celé záležitosti a je do 29. srpna ochotna přijímat také názory veřejnosti. Je pravdou, že signály Wi-Fi u dvou odlišných systémů mohou interferovat, problémy s externími periferiemi však nejsou známé, takže se očividně nejedná o nic jiného nežli o snahu zamezit provoz nevítané konkurence.

12. 8. 2005

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...