Úvod > Články > Ubuntu útočí: nová verze 10.10 zase o kus lepší

Ubuntu útočí: nová verze 10.10 zase o kus lepší

A další novinky uplynulých dní: Microsoft nabízí antivir zdarma domácnostem i malým firmám -- Apple má za porušení patentů zaplatit 625,5 milionu dolarů -- a více...

Placené aplikace pro Android si už mohou koupit i uživatelé v Česku

Společnost Google zpřístupnila českým uživatelům obchod s aplikacemi pro mobilní zařízení s operačním systémem Android. V nabídce je celkem přes 80 tisíc programů.

Podmínkou pro nákup aplikací přes Android market je instalace nejnovější verze této služby, uvedl Google. U telefonů s OS Android 1.6 a vyšším se aktuální verze Marketu nainstaluje automaticky.

Microsoft nabízí antivir zdarma i malým firmám

Změny v licenční smlouvě u antivirového programu Microsoft Security Essentials umožňují bezplatné používání i podnikatelům a malým firmám. Antivirus, podobně jako další bezplatné antivirové programy, byl zatím zdarma jen pro nekomerční používáni v domácnostech. Microsoft změnu ohlásil v tiskové zprávě.

„Cílem změn v licenční smlouvě s koncovým uživatelem je umožnit kvalitní zabezpečení počítačů se systémem Windows i menším firmám, které v mnoha případech zabezpečení neřeší nebo si z finančních důvodů nemohou dovolit komerční produkt,“ řekl Lukáš Křovák, manažer divize Windows Client ve společnosti Microsoft.

Podle statistik společnosti Microsoft využívá tento antivirový program více než 30 milionů uživatelů po celém světě. Jeho výhodou oproti jiným antivirovým programům je nízká náročnost na systémové prostředky počítače -- antivir tolik nezatěžuje systém a navíc se jednoduše ovládá. Podle různých testů se pyšní i vysokou úspěšností detekce zákeřného softwaru.

Microsoft Security Essentials si zájemci mohou zdarma stáhnout na adrese www.microsoft.cz/bezpecnost.

Další napadená VoIP ústředna, majitel musí zaplatit 160 tisíc

Česká tisková kancelář na svém webu FinancniNoviny.cz informovala o dalším případu napadení VoIP ústředny. Tentokráte kvůli špatnému zabezpečení musí za hovory zaplatit 160 000 korun firma z Náchodska. Útoky hackerů na telefonní systémy VoIP nejsou výjimečné a nevyhýbají se ani firmám z ICT průmyslu. Důvodem napadení jsou špatně zabezpečené VoIP ústředny a u malých podniků také nenastavený limit u post paid systému.

Konkrétně v tomto případě útočník z napadené ústředny volal na zahraniční telefonní čísla, například do Sierry Leone a Mosambiku.

Bezpečnost u VoIP ústředen by firmy neměly brát na lehkou váhu.

Apple má za porušení patentů zaplatit 625,5 milionů dolarů

V přepočtu přes 11 miliard korun má počítačová společnost Apple zaplatit firmě Mirror Worlds, a to kvůli tomu, že porušila její patentová práva. V pátek o tom rozhodl texaský soud v Tyleru. Apple s tím však nesouhlasí.

V případě, že odvolací soud potvrdí současný verdikt, půjde o jedno z nejvyšších odškodnění nařízených soudem kvůli patentům.

Firma Mirror Worlds, založená profesorem informatiky Davidem Gelernetem z Yale University, Apple zažalovala v roce 2008 kvůli třem patentům, které má Apple porušovat v zařízeních iPod, iPhone a počítačích Macintosh. Soud se zajímal především o software Spotlight, Time Machine a Cover Flow (v iTunes, Safari).

Vyšlo Ubuntu 10.10

Patrně nejpopulárnější linuxový systém pro desktopy, notebooky a netbooky vyšel v nové verzi podle plánu. Včera 10.10 '10 byla vydána verze 10.10 s kódovým značením Maverick Meerkat.

Nové Ubuntu stejně jako řada dalších moderních operačních systémů klade důraz na podporu společenských sítí (integrace klientů pro Facebook, Twitter aj.) a cloud-computingové služby (jako Ubuntu One pro synchronizaci složek mezi zařízeními). Edice Ubuntu pro netbooky (Ubuntu Netbook Edition) přichází s novým grafickým rozhraním s názvem Unity, které je optimalizováno pro přístroje s malými obrazovkami.

Zmiňovaná služba Ubuntu One má nové funkce a firma Canonical (jež Ubuntu vyvíjí) slibuje zrychlení synchronizace. Úplnou novinkou je dostupnost klientů Ubuntu One pro systémy Google Android, iOS (iPhone) i Microsoft Windows.

Centrum software, které umožňuje instalaci tisíců programů, nyní uživatelům dovoluje nákup komerčních aplikací.

"Ubuntu 10.10 pro desktopy a netbooky je tím uživatelsky nejpřívětivějším vydáním," uvedla Jane Silber, šéfka firmy Canonical. "Rozhraní Unity má potenciál změnit pohled na to, jak používat počítač."

Jak už to tak u vydání nových verzí linuxových systémů bývá, pod kapotou je nové linuxové jádro s lepší a širší podporou různého hardwaru, aktualizovány byly i všemožné programy pro každodenní používání.

Kromě klasického Ubuntu používajícího grafické desktopové prostředí GNOME vyšlo také Kubuntu používající KDE (4.5), Xbuntu (Xfce), Edubuntu (pro výuku), Mythbuntu (MythTV) i Ubuntu Studio (pro práci s multimédii).

Ubuntu 10.10 je dostupné zdarma, uživatelé si jej mohou stáhnout například z českých stránek Ubuntu.cz. Dostupná je i verze pro serverové nasazení.  

11. 10. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...