Úvod > Články > Google začne testovat domácí přípojky s rychlostí 1 Gbit/s

Google začne testovat domácí přípojky s rychlostí 1 Gbit/s

Společnost Google oznámila, že brzy začne s testování internetových přípojek s nominální rychlostí 1 Gbit/s mimo svůj kampus. První zkušební lokalitou je Stanford ležící jen několik kilometrů od centrály společnosti. O "beta" provozu sítě informoval na firemním blogu produktový manažer Googlu James Kelly.

 Google plány o spuštění nových experimentálních optických sítí světu představil začátkem letošního roku. V únoru firma oznámila, že jejím cílem je připravit koncept moderního broadbandu a internetové přípojky s rychlostí až 1 Gbit/s zavést i do domácností.

Nové optické technologie, které mají v blízké budoucnosti odstartovat vznik nových aplikací a služeb náročných na datový tok, chce Google zkoušet v rámci menších i větších uživatelských komunit. Do projektu se má podle plánů zapojit něco kolem padesáti tisíc uživatelů. Google však nevylučuje, že pokud vše půjde, jak má, přípojky se objeví až u půl milionu uživatelů napříč Spojenými státy.

"Tým inženýrů z Google od té doby tvrdě pracoval, zkoušeli jsme nové optické síťové technologie a po sérii testů, které jsme provedli v kampusu Googlu, s nadšením můžeme ohlásit další posun v projektu," uvedl James Kelly.

Google se teď na další spolupráci domluvil se Stanfordskou univerzitou, kde ultrarychlé přípojky začne testovat v přilehlých bytech a domech zaměstnanců univerzity. Novátorsky provedený broadband, jak si ho představují v Googlu, bude dostupný pro skupinu asi 850 zaměstnanců univerzity.

"V rámci tohoto experimentu plánujeme nabízet připojení k internetu s rychlostí až 1 gigabit za sekundu – to je více než stonásobek průměrné rychlosti přípojek, ke kterým má dnes přístup většina lidí ve Státech. Půdu pro experiment začneme připravovat zkraje roku 2011," slibuje Kelly.

Zároveň ubezpečil, že projekt ve Stanfordu nenahrazuje komunitním testováním sítí na různých místech Spojených států. Google Fiber, tak se projekt nazývá, probíhá dále, jak bylo dříve oznámeno. "Jak jsme řekli, naším cílem je připravit sítě pro nejméně 50 tisíc lidí, možná až pro půl milionu. Seznam vybraných komunit máme v plánu oznámit do konce letošního roku," dodává Kelly.

Google považuje Stanford za klíčový krok v dalším vývoji. "Je to naše první 'beta' nasazení technologií u koncových zákazníků," vysvětluje Kelly. Stanfordská odbočka má Googlu pomoci s rozvojem sítí na větších měřítkách. "Proč jsme si vybrali tuto lokalitu? Nejdůležitější byla vstřícnost ze strany Stanfordské univerzity, která nám dovolila experimentovat s novými optickými technologiemi na tamních ulicích," vysvětluje Kelly. Dále uvedl, že pro beta nasazení bylo ideální i rozestavení tamních domů i jejich nízký počet. "Navíc samotná lokalita našim inženýrům umožní monitorovat vývoj. Stanford leží jen pár kilometrů od centrály Googlu."

Google Fiber je projektem, v jehož rámci chce Google postavit experimentální vysokorychlostní síť s rezidenčními přípojkami o rychlostech až 1 Gbit/s. Projekt funguje pouze ve Spojených státech a přihlásit se do něj mohly komunity uživatelů do 26. března 2010. Firmě se ozvalo více než 1 100 komunit a přes 194 tisíc jednotlivců, z nichž si Google testery sám vybere. Jejich jména a lokality Google ohlásí koncem roku 2010.

Podle odhadů (Ben Schachter, AmTech) budou náklady na jednu přípojku činit od 3 000 do 8 000 dolarů (53 000 až 140 000 korun). Celkově může Google za projekt zaplatit 60 milionů až 1,6 miliardy amerických dolarů (1 až 28 miliard korun). Google sám na projektu nechce profitovat a přípojky slíbil nabídnout za "rozumnou" cenu.

Důležitý fakt je ten, že Google nemá ambice se v tomto směru stát dalším z řady poskytovatelů internetového připojení, natož na národní úrovni.

Pokud tedy někdo chvíli doufal, že Google díky své velikosti a moci dotáhne optické kabely a i na různá místa po světě, měl by nadšení zavčas krotit. Podle slov Googlu půjde čistě o experiment, který má ukázat, jak by v budoucnosti mohlo vypadat internetové připojení dostupné domácnostem.

Google přitom myslí na nové generace aplikací a služeb, jež budou potřebovat vysoké datové toky. Při tomto broadbandovém experimentu bude sledovat, jak se změní chování uživatelů a jaké služby – včetně nově vzniknuvších – začnou používat. Podle Googlu tohle pomůže dalšímu vývoji služeb a produktů v různých segmentech ICT trhu.  

29. 10. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...