Úvod > Články > Internetové připojení na konci světa

Internetové připojení na konci světa

A další novinky uplynulých dní: Ubuntu nebude používat GNOME -- Čína se chlubí nejrychlejším superpočítačem na světě -- a více...

Internetové připojení na Mount Everestu

Společnost Ncell sídlící v Nepálu zřídila v základním táboře na Mount Everstu internetové připojení. Jde o první zpřístupnění celosvětové sítě na nejvyšší hoře světa. Firma uvádí, že tamního připojení ročně využijí až desítky tisíc návštěvníků.

Připojení funguje na bází mobilní 3G sítě, dostupné je ve výšce 5200 metrů. Síť provozuje nepálská telekomunikační firma Ncell, pobočka švédské společnosti TeliaSonera. Šéf Ncell novinářům řekl, že firma v nové síti úspěšně provedla i video hovory. Ncell plánuje pokrýt vyšší části Mount Everstu a časem se připojení má dostat i na samotný vrcholek. Horolezci budou tedy mít možnost levnějšího a spolehlivějšího připojení. Dosud museli využívat pouze drahého satelitního telefonu v rámci čínské sítě China Mobile.

Internetové připojení mohou využívat i obyvatelé Nepálu, dostupné je pro jednu třetinu 28milionové populace.

TeliaSonera plánuje v příštím roce do výstavby sítí investovat dalších 100 milionů dolarů (takřka 1,8 miliardy českých korun). Poté by mobilní připojení mělo být v dosahu 90 procent tamní populace.

Čína se chlubí nejrychlejším superpočítačem na světě

Čínský superpočítač Tianhe-I, jeden z několika málo superpočítačů s výkonem převyšujícím hranici petaflops, se dočkal mladšího bratříčka, který podle čínských zdrojů je nejvýkonnějším superpočítačem na světě: jeho výkon činí 2,507 petaflops.

Tianhe-1 vyvinula v roce 2009 Čínská národní univerzita obranné technologie, superpočítač byl v tu chvíli pátým nejrychlejším strojem na planetě. Nový stroj Tianhe-1A byl představen v těchto dnech, vybaven je více než 14 tisíci šestijádrovými procesory Intel Xeon a více než sedmi tisícovkami grafických karet Nvidia Tesla. Teoretický výkon systému činí 4,7 petaflops. Nvidia uvedla, že použití grafických karet k výpočetním úkonům snížilo energetickou náročnost systému – příkon činí 4,04 megawattů. Výkon jejích GPU odpovídá dalším 50 tisícům procesorům (superpočítač by pak měl příkon rovný asi 12 megawattům). Na obou superpočítačích běží linuxové operační systémy.

OS Android pomohl Motorole k vyšší prodejnosti i zisku

Společnost Motorola ohlásila své finanční výsledky za třetí kvartál fiskálního roku. Za zlepšená čísla podle společnosti může zejména operační systém Android, který zvýšil prodejnost jejích mobilních přístrojů.

Tržby za třetí čtvrtletí se vyšplhaly na 5,8 miliard dolarů (takřka 103 miliardy korun), což znamená meziroční nárůst o šest procent. Byl to první meziroční vzrůst tržeb mezi kvartály od roku 2006. Motorola uvedla, že když se z čísel vynechá divize Motorola Networks, jíž má odkoupit Nokia Siemens Networks, nárůst tržeb stoupl o 13 procent. Čistý příjem vzrostl z 12 milionů dolarů na 109 milionů dolarů.

Divize mobilních telefonů zaznamenala 20procentní růst na 2 miliardy dolarů. Motorola od července do září prodala 9,1 milionů handsetů, 3,8 milionů mobilních zařízení přitom používalo jako operační systém Google Android.

Ubuntu nebude používat GNOME, ale vlastní prostředí Unity

Mark Shuttleworth, zakladatel společnosti Canonical, v minulém týdnu oznámil, že operační systému Ubuntu v další verzi nebude používat grafické prostředí GNOME, ale Unity, což je vlastní grafické prostředí, jež Canonical z GNOME odvodil. Shuttleworth to oznámil na konferenci Ubuntu Developes Summit.

Unity prozatím bylo určeno pro netbooky, ale od verze Ubuntu 11.04 se objeví jak výchozí prostředí i pro desktopy a laptopy.

Vzhledem k tomu, že Unity v současném vzezření určen zejména pro nasazení na netbooky, Shuttleworth uznal, že vývojáři na tomto rozhraní budou muset hodně zapracovat. Přesto věří, že Unity přinese uživatelům nový způsob práce s desktopem, který ocení.

Rozhodnutí Canonicalu nasadit rozhraní Unity podle Shuttlewortha podporuje i firma Dell, která prodala několik milionů počítačů s předinstalovaným Ubuntu. Média spekulují i o tom, že Canonical bude spolupracovat s dalšími výrobci počítači, jako je Acer nebo Lenovo. Pro Ubuntu se tak má více otevřít OEM kanál, ze kterého těží Windows.

Pro uživatele se však nic zásadního nezmění, budou mít totiž stále možnost jedním kliknutím nainstalovat klasické GNOME, resp. připravovaný GNOME Shell.  

1. 11. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...