Úvod > Články > Microsoft chce zvýšit prodej počítačů i vlastní sady Office 2010, zlevňuje edici pro domácnosti

Microsoft chce zvýšit prodej počítačů i vlastní sady Office 2010, zlevňuje edici pro domácnosti

A další novinky uplynulých dní: Java Virtual Machine má být zpoplatněna -- Cena za pronájem pevných linek od T/O2 klesne o desetinu -- a více...

Piráti prý používali počítače lékařské fakulty v Hradci Králové

Dva zaměstnanci Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové měli podle policie počítače určené pro vědecké účely zneužívat k pirátským aktivitám. Uvedl to deník Právo.

Podle informací Práva policie oba zaměstnance zadržela v září v rámci protipirátské akce Scéna, která proběhla po celé Evropě. Tehdy se v českých médiích psalo především o prohlídkách na studentských kolejích na Strahově.

Oba muži jsou podezřelí z trestného činu porušování autorských práv. Právo uvedlo, že detektivové v počítačích našli 1,8 TB "zřejmě nelegálních dat". Co jsou "nelegální data", si můžeme jen domýšlet. Toto spojení se však v poslední době objevuje stále častěji. Každopádně, jak deník dále uvedl, zaměstnanci patrně distribuovali software, filmy i hudbu.

Co se týče strahovských kolejí ČVUT, i tam policie objevila server "plný nelegálních dat" o objemu 400 GB. Za serverem má stát jeden zaměstnanec ČVUT, který byl po zátahu z práce propuštěn.

„Nyní čekáme na znalecké posudky, které mají určit, co vlastně v počítačích všechno bylo a kolik z toho si podezřelí pořídili nelegálně,“ řekla Právu mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká.

Microsoft chce zvýšit prodej počítačů i vlastní sady Office 2010, zlevňuje edici pro domácnosti

Společnost Microsoft oznámila, že chce podpořit tradiční silný prodej počítačů -- uživatelům teď za 1 900 Kč nabízí kartu s instalačním kódem Product Key pro kancelářskou sadu MS Office 2010. Sleva se týká výhradně nekomerční edice pro studenty a domácnosti.

„Jen ve třetím čtvrtletí vzrostl podle IDC prodej počítačů do domácností meziročně o 46 procent, a to máme nejsilnější prodejní období ještě před sebou. Naše akce umožní domácnostem a studentům získat spolu s novým počítačem levněji novou verzi sady Microsoft Office 2010 pro studenty a domácnosti,“ říká Petr Bobek, produktový manažer divize Information Worker ve společnosti Microsoft.

MS Office 2010 se v předinstalované formě (OEM) nachází na většině nových počítačů, jenomže ve formě zkušební verze. Karta uživatelům tedy umožní trvalé využívání kancelářských programů. Kartu je možné využít i pro instalační balík stažitelný z webu Microsoftu.

I když jde o zvýhodněnou nabídku, stále není na takové úrovni jako MS Office 2007 v edici pro studenty a domácnosti, kdy je (nebo bylo) možné zakoupit tři plné licence (na tři PC) za cenu ještě nižší (doporučená cena 1 690 Kč).

Pro ostatní uživatele je zde samozřejmě stále možnost využití kompatibilní kancelářské sady OpenOffice.org (nebo lépe Go-OO, který se spojil s LibreOffice), popřípadě webových kanceláří Google Docs či Zoho.

Cena za pronájem pevných linek od T/O2 klesne o desetinu

Český telekomunikační úřad snížil maximální výši cen, které si může operátor Telefónica O2 účtovat za pronájem pevných linek konkurenci. Průměrně poplatky klesnou o deset procent, jednorázově účtované poplatky pak o 2,4 procenta.

Ve výsledku to znamená, že pronájem pevné linky bude stát 242 korun bez DPH, sdílený přístup vyjde na 41 korun bez DPH.

Pronájem linek konkurenční operátoři využívají zejména pro internetové přípojky ADSL – je však nepravděpodobné, že by snížený ceny za pronájem mělo velký dopad na koncovou cenu ADSL přípojky.

Java Virtual Machine má být zpoplatněna

Oracle, který akvizicí společnosti Sun Microsystems získal kontrolu nad Javou, oznámil, že budoucí verze JVM – prostřední pro spouštění programů napsaných v jazyce Java – bude vycházet ve dvou verzích. Lepší verze Java Virtual Machine bude placená, ta horší bude jako doposud zdarma.

JVM přitom na světě používá několik miliard zařízení, podle dřívějších odhadů Sunu to bylo nejméně 4,5 miliardy přístrojů.

O vývoji dvou verzí JVM přinesl jako první informací server TheRegister.co.uk, kde naleznete podrobnější informace (anglicky).

Připomeňme, že po akvizici se Sun Microsystems a některé jeho produkty dost otřásly v základech. Kromě toho, že Oracle ihned zpoplatnil do té doby bezplatný plugin pro práci s ODF dokumenty v MS Office, prakticky zrušil vývoj operačního systému OpenSolaris, odešli i důležití vývojáři kancelářské sady OpenOffice.org, kteří založili organizaci Document Foundation, v jejímž rámci budou s dalšími vývojáři (například z Novellu) vyvíjet odnož LibreOffice (spojení s kódy Go-OO). Dále Oracle zdražil podporu databáze MySQL a v neposlední řadě šokoval vývojáře, když zažaloval firmu Googlu kvůli mobilní Javě v Androidu. Z Oraclu odchází i "stará garda", krátce po akvizici odešel například i James Gosling, který stál u zrodu programovacího jazyku Java.

Microsoft nabízí zdarma antivir přes Microsoft Update, konkurence se zlobí

Bezplatný antivirový nástroj Security Essentials nabízí Microsoft už nějaký ten pátek, ale program se objevil už i v aktualizačním systému Windows Update. Tedy uživatelům se nabízí k instalaci. A to rozhodně nemůže konkurenční výrobce nechat chladnými.

Microsoft v minulosti antimalwarovou ochranu nabízel rovněž za peníze, ale jeho předchozí komerční produkt se nesetkal se zájmem klientům. Nový bezplatný Microsoft Security Essentials se ale povedl o poznání lépe, navíc získává vysoké skóre i v různých testech. Jenomže jeho zařazením do Microsoft Update se na Microsoft může opět snést vlna žalob. Krokem Microsoftu se totiž ostatní výrobci komerčních antimalwarových ochran cítí být postiženi. Microsoft navíc upravil licenční podmínky tak, že kromě domácností program mohou zdarma používat i menší firmy.

Mezi prvními konkurenty, kteří vyjádřili své znepokojení ze zařazení Security Essentials do Microsoft Update, byly firmy Trend Micro a také Panda Security. Trend Micro tvrdí, že strategie Microsoftu může znamenat nekalou soutěž, Panda v tom vidí i možné zhoršení bezpečnosti, protože bezpečnost OS Windows a prostředí na internetu je vyšší, pokud je zachována různorodost antimalwarových programů. Tím, že Microsoft zvýší podíl svého řešení mezi uživateli, se útočníci mohou naučit zneužívat slabin tohoto produktu, a tím zvýšit pravděpodobnost průniků do Windows.  

15. 11. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...