Úvod > Články > Wi-Fi: Krást nebo nekrást?

Wi-Fi: Krást nebo nekrást?

Otázka, jestli je napojení na sousedovo Wi-Fi krádeží nebo ne, se stává ve Spojených státech stále palčivější, a vedle policie a legislativy, která je v této oblasti ve většině států značně mlhavá, zajímá i samotnou veřejnost. Ostatně ohlasy na předchozí článek se stejnou problematikou o tom jasně hovoří.

Podle posledních statistik  využívá připojení k sousedově Wi-Fi síti kolem 14 procent Američanů, někteří se dokonce chlubí tím, že za podobné připojení ještě nikdy neplatili. Federální zákon je mlhavý, řada zákonů jednotlivých států je v tomto ohledu přesnějších a ve většině případů hodnotí jakýkoliv přístup k připojení někoho jiného za krádež. To ale ještě neznamená, že by se policie nějak připravovala na hromadné odhalování viníků, na to nemá ani prostředky, ani zájem.

Ohlasy na článek CNN

O zájmu veřejnosti mluví jasně i ohlasy, které měl článek o krádežích signálu, publikovaný nedávno v on-line verzi CNN. Mezi více než milionem čtenářů se našel i velký počet těch, kteří k tomu poslali nějaký komentář.

Ohlasy se v podstatě dělí na dvě poloviny, jedna tvrdí, že pokud není spojení zabezpečené a signál dosahuje až do mého domu, potom se o žádnou krádež nejedná. Takto smýšlelo celých 30 procent lidí. Podle nich má každý možnost si svou síť zabezpečit – a pokud to neudělá, jeho chyba, protože používat něco, co je veřejně dostupné, není krádeží. Podle této logiky by ale v Čechách neplatil za televizní signál nikdo. Razantnější názory dokonce vinily majitele nezabezpečených sítí z toho, že do domů ostatních vnucují svůj signál. Často se objevil i názor tvrdící, že pokud někdo položí na cizí práh knihu, nemůže se divit, že si ji soused přečte.

Opačné názory

Většina názorů však byla opačných. Někteří tvrdili, že když nechám dveře odemčené, ještě to neznamená, aby kdokoliv měl právo přijít a dům vykrást. Řada názorů vyvrací teorii o šedé oblasti a vidí celou problematiku černobíle – já si za připojení Wi-Fi platím, takže pokud jej používá i soused a neplatí nic, krade.

Naivové se zase podivovali nad tím, že není internetové připojení vůbec zdarma, když už je zdarma televize, o využívání informační dálnice zdarma by se podle nich měl postarat stát (a to jsou USA kapitalistickou zemí!). Zajímavý byl spíše názor těch, kteří si sice vlastní připojení dostatečně zabezpečili, ale vadí jim, že jejich počítačově gramotné děti mají volný přístup k řadě signálů z okolních bytů, takže jeho restrikce na možné používání jsou v podstatě zbytečné.

A tak zůstává celá otázka nevyřešená

Pravdou je, že pokud si jednou denně prohlédneme e-mail, soused nějaké snížení rychlosti zcela jistě nepocítí. Na druhé straně ale skutečně masivní uživatelé, kteří jsou na připojení závislí, asi nebudou riskovat napíchnutí se na souseda, který může celý systém kdykoliv odstřihnout.

24. 8. 2005

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...