Úvod > Články > Co přijde po Windows? Microsoft už chystá nástupce (2)

Co přijde po Windows? Microsoft už chystá nástupce (2)

Windows letos slaví 25 let své existence. Čtvrt století je v IT průmyslu ohromně dlouhá doba, během které se svět techniky proměnil k nepoznání. A operační systémy společnosti Microsoft po celou dobu svého života stály nebo stojí na dvou věcech.

V podhoubí Windows přebýval 15 let systém DOS, nad kterým visela pouze grafická nadstavba. Konečný odklon od DOSu znamenal posílení pozice mnohem sofistikovanějšího jádra NT, na kterém od roku 2001 stojí i spotřebitelské systémy, počínaje od Windows XP, přes Vista až k nejnovějším Windows 7.

Architektura NT v systémech z Redmondu přesto přebývá déle než DOS – práce na ní začaly už před 21 lety. Tehdy vznikala coby součást nové, třetí verze operačního systému OS/2 (Microsoft/IBM). Po úspěchu prvních Windows se však Microsoft rozhodl NT použít pro svá Okna, což pro jeho další růst bylo klíčovým krokem.

První systém s NT jádrem vyšel před dlouhými 17 lety – není proto divu, že řádka IT profesionálů připomíná, že již je čas na změnu.

Microsoft se otázkou, co bude muset přijít po NT, zabývá ale poměrně dlouho. Nebudeme-li počítat projekty, od nichž dal ruce pryč, máme tady operační systém Singularity s mikrokernelem, systém, který Microsoft vyvíjí od roku 2003.

Více v předchozím díle Co přijde po Windows? Microsoft už chystá nástupce.

Singularity je architektura psaná na zelené louce a sloužící pro „výzkumné“ účely. Tím není myšleno, že systém bude určen na počítače do vědeckých pracovišť; jde zkrátka o kód, na kterém si programátoři zkoušejí nové techniky a způsoby, jak by operační systém nové generace měl vypadat.

Co je jisté, nejde o nekomerční projekt – zdrojové kódy Singularity jsou totiž dostupné na internetu pro akademické použití zcela zdarma (nejde o open-sourceový projekt).

Avšak již pár let je veřejným tajemstvím, že Microsoft připravuje jeho komerční implementaci. Projektu se přezdívá Midori a podle všeho by to opravdu měl být budoucí operační systém Microsoftu, který může znamenat novou éru OS.

O Midori se začalo mluvit kolem roku 2008, bylo to pět let od nastartování projektu Singularity. To je už dost dlouhá doba na to, aby Midori mělo jakési jistější obrysy získané při vývoji Singularity.

Dost věcí řečených o Midori lze sice považovat za spekulace, ale existenci tohoto systému Microsoft několikrát potvrdil, byť bez udání bližších podrobností.

Asi rok poté, co se začalo psát o chystané revoluci na poli OS od Microsoftu, přísun informací o Midori nepříjemně ustal.

Někteří pozorovatelé nabyli domnění, že projekt byl poslán k ledu podobně jako ty předešlé. Moc informací na veřejnost totiž „neunikalo“ – a jak víme, nenadály únik něčeho je vždy dobré PR. Chybí-li tedy omylem uveřejněné zprávy, ztracené slajdy, zapomenuté CD nebo nepozorně publikovaný blogový zápisek, něco s projektem není v pořádku.

Midori o sobě ale nepřímo dalo brzy zase vědět, když Microsoft pro svůj projekt získal člověka na slovo vzatého – Jonathana Shapira, hlavního vývojáře jazyka BitC a operačního systému Coyotes, systému založeného na mikrokernelu.

(Ještě něco málo k OS Coyotes: jeho části mají být i součástí dalšího projektu – GNU Hurd, hodně skloňovaného operačního systému, na nějž se roky čeká jako na Godota. Hodně lidí je ohledně Hurdu již dost skeptických. Například populární systém Debian, známý především v modifikaci s linuxovým jádrem, je už od roku 1998 vyvíjen i s kernelem Hurdu. Nicméně žádná oficiální verze ještě nebyla vydána; práce na GNU/Hurdu začaly už v roce 1986, pak ustaly a znovu začaly roku 1990).

Shapiro přišel do Microsoftu na jaře roku 2009. Microsoft byl sice na slovo skoupý pořád, ale mnozí v příchodu tohoto programátora viděli známku živého a slibného vývoje Midori. Jenomže rok se s rokem sešel a bylo tak trochu po nadšení – odborník na mikrokernel letos v březnu z Microsoftu odešel. V redmondské firmě nevydržel vlastně ani celý rok. Důvody odchodu komentovat nechtěl a neodpovídal ani na dotazy zvídavých blogerů.

Mezi lety 2008 a 2009 se objevily informace, že Midori bude systém určený především na práci s webovými službami. To koresponduje s tím, že systém má být především minimalistický, postavený na mikrokernelu a co nejjednodušší, odstraňující závislosti a s nimi známé problémy z bobtnajících Windows.

Jsou-li tyto informace, jež se objevily na prezentačních slajdech Microsoftu, pravdivé, Midori bychom vlastně mohli s určitou rezervou připodobnit k připravovanému operačnímu systému Google Chrome OS. I ten totiž má být webcentrický, orientované na práci s webovými aplikacemi a pracující v „cloudu“, tedy s co největším množstvím dat uložených mimo klientský počítač.

Midori má prý podobně jako Chrome OS využívat aplikací běžících na vzdálených serverech.

Někteří z odborníků, kteří k plánům s Midori něco řekli, vesměs souhlasně vyjádřili své přesvědčení, že Microsoft tímto pojetím OS chce vyřešit letité problémy s aplikacemi a hardwarem – především různé potíže s kompatibilitou a špatně napsanými lokálními programy. Řešení přes cloud a virtualizační prostředí má zaručit i zpětnou kompatibilitu se starším softwarem, který bude potřeba na dané úkony (a který samozřejmě poběží na vzdálených serverech).

Midori se může jevit jako projekt, který s Windows, jak je známe, nemá nic společného. Vždyť jsme to i několikrát zdůraznili. O to překvapivější je, že zmiňovaná orientace tohoto OS na cloud computing, datová centra a virtualizaci, nemusí být tak daleko, jak se zdá. Stačí totiž říct: Windows 8...

(Pokračování příště)

3. 12. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...