O komerčním úspěchu nového softwaru pro mobilní aplikace toho zatím příliš známo není. Objevil se ale první problém. Od počátku nebylo plně jasné, jak je to s doplňkovou pamětí.

Potom se ale objevila zpráva, kterou firma AT&T připravila pro majitele mobilu Samsung Focus a ve které doporučila nekupovat žádnou kartu microSD až do té doby, než se Microsoftu podaří certifikovat ty, které může doporučit. Podle zprávy není patřičná informace o vhodných parametrech karty na žádném obalu, takže v dohledné době by lidé neměli kupovat nic. Firma AT&T současně doporučila svým prodejcům, ať do nabízeným Focusů žádnou kartu nedávají.

Samotní uživatelé samozřejmě o případných potížích s expanzní kartou neměli ani tušení. Problém je s největší pravděpodobností v tom, že samotná karta byla od samého začátku považována za stálou, na kterou by uživatel neměl sahat. Informace o tom, že by ji měli výrobci hardwaru zalepit, nějak zmizela, a tak se první mobily s Windows Phone 7 objevily s volně vyjmutelnou paměťovou kartou.

To by stále nemusel být gigantický problém a v nejhorším případě dojde ke ztrátě dat nebo k instalaci nového firmwaru. Skutečnost je ale trochu jiná – microSD má jednu málo využívanou vlastnost – bezpečnost („S“ v názvu znamená „security“). Microsoft ale tuto vlastnost využívá a ve chvíli, kdy dojde k tvrdému resetování, software generuje heslo, které uloží na interní flash a posléze použije k zabezpečení karty microSD.

Karta je tak propojena s mobilem, a pokud ji vyndáme, bez vymazání ji nepoužijeme. Windows Phone 7 ji ale zablokují natolik razantně, že je karta pro jiné periférie „neviditelná“, takže ji vymazat nemůžeme. Zvládne to jedině mobil od Nokie, z čehož musí mít Microsoft jistě radost. Než se na to přišlo, nastala u majitelů mobilu Focus panika, protože získali pocit, že jim mobil (či použitý software) jejich karty ničí.

Znovu použít starou microSD kartu je jedna věc, druhá věc je jakou kartu dát zpátky do mobilu. Oficiální zpráva Microsoftu trvá na tom, abychom čekali na certifikovanou kartu. Ta ale zatím neexistuje. Šťouralové mezitím odhalili, že problém certifikace je ve skutečnosti problém spojený s tzv. „random access performance“, neboť čím víc si výrobce karet pohraje s tím, aby získal co nejvyšší ohodnocení, tím hůře v mobilech s Windows Phone 7 karta funguje.

Microsoft proto na svých stránkách prohlašuje, že karty microSD, které jsou jen v některých mobilech s operačním systémem Windows Phone 7, jsou určeny výhradně pro výrobce (OEM) a pro operátora. Zákazník nemá v žádném případě kartu vyndávat nebo vyměňovat. O kus dál je poněkud záhadně psané upozornění, že karta microSD je permanentní součástí mobilu a ne výměnnou kapacitou. Navíc pokud koupíme mobil bez karty, nemáme v žádném případě kartu vkládat, protože ji mobil stejně nerozezná.

Celý problém tedy není zdaleka tak horký, jak to v prvních dnech vypadalo. Kdyby ale Microsoft hrál od samého počátku na rovinu, mohl si negativní publicitu odpustit úplně.

14. 12. 2010

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

 

OpenAI představila AI nástroj pro vytváření videa podle textu

Společnost OpenAI představila nástroj, který zvládne vytvořit vysoce kvalitní video pouze na základě textového příkazu.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...