Úvod > Články > VDSL2

VDSL2

Nový přírůstek do rodiny xDSL technologií přípojek je vylepšením zatím nejrychlejší varianty VDSL. Novou specifikaci ITU-T vřele vítá nejen DSL Forum, ale hlavně komunita uživatelů, těšící se na vyšší kapacitu širokopásmových přípojek po stávající místní smyčce.

Nejnovější technické doporučení ITU-T (International Telecommunication Union) G.993.2 specifikuje širokopásmovou přístupovou technologii nabízející desetinásobnou rychlost ve srovnání se stávajícími přípojkami ADSL. Taková kapacita je ideální pro triple play, tedy kombinaci datových, hlasových a video služeb, včetně videokonferencí, VoD, HDTV (viz též článek Televizní vysílání po DSL) po stávajících metalických telefonních vedeních.

VDSL2 (Very-High-Bit-Rate Digital Subscriber Line) se symetrickou kapacitou do 100 Mb/s je nejrychlejší z celé rodiny technologií xDSL (viz článek Rodina xDSL ve zkratce). Podobně jako VDSL je tu možnost sice nižších rychlostí, ale zato na větší vzdálenost od ústředny: např. 20 Mb/s do 2 km.

VDSL2 nabízí kapacitu odpovídající optickým přípojkám FTTx (fibre-extension) tam, kde domácnosti a podniky nejsou přímo připojeny na optickou síť. Proto je VDSL2 chápáno provozovateli jako ideální doplněk k nasazování FTTP (Fibre To The Premises), kde je optika dovedena až do domu nebo bloku domů a teprve odtud se komunikace realizuje k jednotlivým uživatelů po měděném vedení.

VDSL2 může vzájemně spolupracovat s ADSL, což je pro provozovatele nejdůležitější zpráva, protože ADSL je v současnosti nejrozsáhleji instalovaným typem širokopásmových přípojek. Dalším přínosným aspektem VDSL2 je jeho schopnost pracovat jak v ATM (Asynchronous Transfer Mode) sítích, tak v moderních plně IP sítích (typicky v kombinaci s Ethernetem).

Díky otevřené specifikaci a možnostem testování vzájemné spolupráce nemusí provozovatelé využívat jediného dodavatele, ale mohou si vybrat to nejlepší řešení, které momentálně na trhu je. Prvním dodavatelem čipových sad pro VDSL2 na trh byly společnosti Infineon Technologies (pod označením Vinax) a Ikanos Communications.

Postavení xDSL

VDSL2 představuje to nejlepší z ADSL, ADSL2+ a VDSL. xDSL si tak udržuje svoji dominantní pozici na trhu širokopásmových přípojek, protože nabízí univerzální rychlý přístup pro nejrůznější služby a aplikace. VDSL má podle IMS Research dosáhnout kolem 7 miliónů přípojek do konce letošního roku.

DSL Forum má stále za cíl dosáhnout půl miliardy DSL přípojek do konce této dekády. Zatím jejich počet dosáhl 120 miliónů (tedy přes dvě třetiny celkového počtu všech typů širokopásmových přípojek; DSL vede ve většině zemích, vyjma USA a Kanady, viz obrázek), z toho víc jak třetina v Evropě. Není těžké předpovídat, že se ale VDSL2 naplno rozjede zpočátku především v asijských zemích, kde jsou na rychlé přípojky zvyklí - v podání ADSL2+, kabelu i optiky.

Obrázek: Podíl DSL přípojek v 10 zemích světa s největším počtem rychlých přípojek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zdroj: Point Topic

Mezinárodní testování vzájemné spolupráce DSL

ETSI (European Telecommunications Standards Institute), za finanční podpory EU v rámci iniciativy eEurope, zorganizovala v pořadí již čtvrtou vlnu testování pro DSL produkty (4th DSL Plugtests™). Při této příležitosti se během pěti dní testovala nejen vzájemná spolupráce DSL na fyzické úrovni, ale poprvé také aplikace triple play. Testování se uskutečnilo ve francouzském městě Lannion, za podpory France Télécom a CETECOM ICT Services.

Hlavní zájem byl o ADSL2+, neboť na trhu jsou již čipové sady od několika výrobců pro DSLAM jak s podporou ADSL2+ přes běžnou telekomunikační síť (systém podle Annex A), tak pro ADSL2+ přes ISDN (Annex B). Proto výrobci modemů se již mohli pustit do testování.

V rámci testování se sešli představitelé téměř 40 společností z deseti zemí, a to nejen evropských (zúčastnily se např. společnosti Huawei nebo ECI Telecom). V rámci testování na fyzické vrstvě bylo možné vyzkoušet na 400 různých kombinací DSLAM/modem. Pro testování aplikace triple play se použila místní testovací síť France Télécom R&D a simultánně se testovaly služby jako Voice-over-IP, Video-over-DSL a širokopásmové surfování na Internetu.

29. 8. 2005

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.