V Evropě bojuje v soudních síních především Nokia. Následovala tak předchozí žaloby, které podala ve Spojených státech. Cílem útoků v zámoří i v Evropě (těch je dokonce třináct najednou) je Apple, který podle Nokie zneužívá její patenty jak v iPhonu, tak i v tabletech iPad.

Nokii ani nic jiného nezbývá, úspěch iPhonu ji ukousl výrazný kus podílu na trhu - a Android vypadá, že převálcuje oba. Sázka na přece jenom obstarožní operační systém Symbian vycházela dlouho, ale dnes to již moc nadějně nevypadá.

Apple ovšem nehodlá čekat se založenýma rukama. Sice ve Spojených státech prohrál soud se společností, kterou založil David Gelernter a hrozí mu zaplatit 625,5 miliónu dolarů za porušení patentů na zobrazování souborů na iPhonu, iPodu a Macu, ale rozsudek zatím není oficiální. Soudce na žádost právníků Applu formální vyhlášení rozsudku prozatím odložil. Pokud ale prohraje, bude to pro firmu Mirror Woods jedno z největších patentových vítězství v historii Spojených států.

Zakladatel firmy David Gelernter je zajímavou osobou, v roce 1993 utrpěl těžké zranění jako následek bomby, kterou mu poslal terorista Theodore Kascynski. Od roku 2008 žaluje Apple a tvrdí, že technologie Cover Flow, Spotlight a Time Machine porušují jeho patenty.

V některých případech ale Apple přechází do protiútoku. Snahou je na jedné straně zaručit import iPhonu vyráběného v zahraničí a na druhé straně ze stejného důvodu zabránit importu chytrých mobilů s Androidem. Trikem je prosadit žalobu ne u nějakého soudu, ale u organizace International Trade Commission. Ta má totiž možnost povolit nebo zrušit povolení k importu. Nejprve se proto objevila žaloba na Nokii, následovala žaloba na porušení hned 20 patentů firmou HTC.

Apple současně podal žalobu proti devíti mobilům firmy Motorola, u kterých je údajně využívána technologie „multitouch“, k čemuž nedal Apple svolení. Nedávno tuto žalobu dokonce rozšířil o dalších 12 bodů. Nutno konstatovat, že si Motorola „začala“, protože před rokem zažalovala za 18 podobných porušení patentu právě firmu Apple.

Pro Apple nejsou souboje v soudní síni nic nového, ostatně dlouhodobé boje se stejnojmennou společností, kterou kdysi založili Beatles, o tom svědčí víc než dostatečně. Společnost LegalMetric, která se zabývá informacemi o obchodních žalobách, dokonce tvrdí, že od roku 2008, kdy se na trhu objevil iPhone, je Apple nejvíce žalovanou firmou v oblasti technologií.

A tak se právníci veselí a mezitím se všichni soudí se všemi. Není zcela jasné, jestli všechny tyto společnosti skutečně používají stejné patenty (jeden mobil využívá až tisíc nejrůznějších patentů) nebo jestli jsou tyto spory spíše pohodlným způsobem, jak tlačit konkurenci ke zdi a zpomalit vývoj nových produktů.

Další pohled potom nutí k zamyšlení nad tím, co by vlastně mělo být patentovatelné. Patenty kryjící funkce jako připojení k firemnímu portálu v reálném čase nebo navigaci na dotykovém displeji nejsou ničím jiným než restrikcí ostatních firem nabízejících v podstatě totéž. Pozorovat technologické giganty, jak na sebe u soudů pálí salvu za salvou, by mohlo být zábavné, kdyby ovšem nebylo jasné, že finální náklady zaplatíme z vlastní kapsy.

29. 12. 2010

Autor: Václav Větvička

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

 

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...