Úvod > Články > Rychlé přípojky urychlují rozvoj domácích sítí

Rychlé přípojky urychlují rozvoj domácích sítí

Průzkumy se předhánějí v odhadech růstu počtu širokopásmových přípojek v domácnostech v následujících pěti letech. Triple play, domácí brány a zábavní obsah, to vše bude přispívat také k rozvoji domácích sítí.

Triple play podle průzkumu společnosti Gartner  v západní Evropě (přesněji ve Francii, Německu, Itálii, Velké Británii a Holandsku) zaznamenává u domácností značný zájem. A nezáleží ani na typu přípojky, který do domácnosti vede, ani na provozovateli sítě: kabel, DSL prostřednictvím dominantních nebo nových poskytovatelů.

Penetrace rychlých přípojek v západoevropských domácnostech se od roku 2002 zvýšila více než trojnásobně: ze 6 % na 20 % na konci loňského roku. Trojice kritérií, podle nichž si noví uživatelé vybírají službu s triple play, se nemění: cena, rychlost a pohodlí. Pro 84 % dotázaných jsou náklady pro přechod od poskytovatele jedné služby k poskytovateli komplexní kombinace služeb velice důležitým faktorem v rozhodování, vždyť se také v průměru za balíček hlasových, internetových a TV služeb platí měsíčně přes 93 euro. Samozřejmě cena jednotlivých služeb by byla vyšší než u jejich kombinace od jednoho poskytovatele.

Co se pohodlí týká, jedná se především o jednodušší „nákup pod jednou střechou“. A co se týká rychlosti, v každé zemi je to poněkud jiné. Nejčastěji dotazované domácnosti využívají maximálně 512 kb/s, ale téměř čtvrtina již používá kapacitu překračující 1 Mb/s. Nejvíce megabitových přípojek mají ve Francii, zatímco Velká Británie se stále drží poněkud v pozadí.

Ale podle nedávného prohlášení britského regulátora Ofcom se v letošním roce v zemi situace mění k lepšímu: v současné době má rychlý přístup k Internetu již téměř třetina všech britských domácností a podniků. Do konce roku má být 99,6 % domácností v dosahu ústředny pro širokopásmový přístup. A ceny jsou příslušně dolů: z 27 liber v roce 2002 na současných 20 liber. Podle optimistických prognóz Ofcom bude na konci dekády v Británii více domácností, které budou sledovat TV po širokopásmové přípojce než těch, které budou odkázány na analogové pozemní TV vysílání.

Výhledy do budoucna pro domácí broadband

Podle zprávy IDC se má penetrace širokopásmových přípojek v západoevropských domácnostech z 20% v loňském roce vyšplhat na 46 % do roku 2009. Z celkových přepokládaných 92 miliónů širokopásmových přípojek jich má být celých 83 % v domácnostech. Objem trhu se základní službou rychlého přístupu k Internetu se odhaduje v roce 2009 v západní Evropě na 30 miliard euro.

Podle Strategy Analyticsmá penetrace širokopásmových přípojek v západní Evropě v roce 2010 dosáhnout už 63 % (93 % z celkového počtu rychlých přípojek vůbec). V letošním roce má být z hlediska penetrace na tom nejlépe Holandsko s 56 % a nejhůře Německo s pouhými 24% domácností s širokopásmovou přípojkou (na vině je prakticky neexistující konkurence k dominantnímu provozovateli).

Pro srovnání situace v USA je podle Forrester Researchtrochu jiná: vloni měla být již každá třetí domácnost připojena k Internetu širokopásmovou přípojkou a do konce 2010 se má jejich počet víc jak zdvojnásobit (na 62 %). Takže zatímco v současnosti jsou na tom v Americe lépe než je průměr Evropy, do konce dekády by se situace mohla srovnat.

Domácí sítě konečně na obzoru

Podle nedávno zveřejněného průzkumu společnosti The Diffusion Group (zpráva „Control Points and Profit Distribution in the Networked Digital Home“)má počet domácností s domácí sítí do roku 2010 přesáhnout 162 miliónů. To by byl téměř pětinásobek oproti loňskému roku, kdy se počet domácích sítí odhadoval na 35 miliónů. Jedním z hlavních pomocníků v rozvoji domácích sítí jsou domácí brány (RGW, Residential GateWays), které v sobě kombinují širokopásmový modem a porty pro různé typy sítí. Podle předpovědí Parks Associates má být domácí brána ve dvou ze tří domácností do konce roku 2009 (penetrace se předpovídá na 69 %).

Počet připojených zařízení k domácím sítím se má díky tomuto trendu vyšplhat během následujících pěti let až na jednu miliardu (viz obrázek).













Přestože se jedná o domácí sítě, plně v režii samotných uživatelů, jejich rozvoj bude úzce záviset na strategii poskytovatelů širokopásmových přípojek. Pro ně je již trh se základním rychlým přístupem mnohde nasycen, takže sami hledají možnosti, jak získat nové zákazníky a zdroje příjmů. Poskytování bezdrátové domácí sítě v balíčku se širokopásmovým modemem se stává běžnou praxí. Vliv nabídky poskytovatelů bude znát zejména na situaci v Asii a v Evropě, jak ukazuje následující tabulka předpokládaného nárůstu penetrace domácích sítí.









Co se USA týká, následující obrázek naznačuje vývoj „digitálních domácností“ v zemi:









zdroj:
www.tdgresearch.com

Co se technologií domácích sítí týká, je situace celkem jasná: bezdrátové sítě vedou. Podle právě zveřejněné zprávy společnosti In-StatDigital Domicile 2005: Wireless Overtakes Ethernet“ jsou WLAN 802.11g s 54 Mbit/s nejčastějším řešením propojení domácích zařízení. Celkový trh se zařízeními pro domácí sítě se má podle autorů vyšplhat na 21 miliard dolarů v roce 2009.

Domácí sítě se budou především orientovat na prvky zábavy, protože tento trh má podle společnosti In-Statpřesáhnout 16 miliard dolarů v roce 2009, což je čtyřikrát více než v roce loňském (3,9 miliard). Síťová zařízení zábavní elektroniky instalovaná v domácnostech budou tvořit 38 % tohoto trhu. Proto také velcí síťoví výrobci stále více sázejí na domácí sítě a zábavní trh. Např. Cisco Systems po své zásadní akvizici Linksys zakoupilo jen letos další dvě společnosti tímto směrem: Sipura Technologies pro produkty VoIP a KiSS Technology (Dánsko) s platformou pro domácí sítě a pro přístup k Internetu v přehrávačích DVD.

1. 9. 2005

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Americký zákaz TikToku podle kritiků porušuje právo na svobodu projevu

Americký Senát schválil návrh zákona, který zakazuje TikTok v obchodech s aplikacemi, pokud ji její čínský vlastník...

 

Itálie jedná o přísnějších trestech za zneužití umělé inteligence

Italská vláda jedná o návrhu zákona, podle kterého by za trestné činy spojené s AI nástroji hrozily mnohem přísnější...

 

Avast dostal v ČR pokutu ve výši 351 milionů korun

Avast dostal od českého Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu ve výši 351 milionů korun Důvodem je neoprávněné...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...