Úvod > Články > Microsoft získal rivala chytrým tahem aneb Když šéfem Nokie je bývalý ředitel obchodní divize Microsoftu

Microsoft získal rivala chytrým tahem aneb Když šéfem Nokie je bývalý ředitel obchodní divize Microsoftu

Minulý pátek firmy Nokia a Microsoft světu oznámily uzavření dohody o spolupráci. Nokia bude jako hlavní operační systém pro své chytré telefony používat platformu z dílny Microsoftu. Zároveň svým zákazníkům přinese další jeho služby, jakou je vyhledávač Bing a reklamní systém MS adCenter.

MeeGo, Symbian, Android...

Jak se Nokii a Microsoftu povede, nechejme na bedrech času. Pravda je ale taková, že Microsoft v mobilním segmentu trhu tápe, stejně jako se po dlouhých letech začala mračna stahovat nad Nokií.

Nástup spotřebitelských chytrých telefonů od Applu (iPhone) nebo různých přístrojů s Androidem v poslední době byl a je impozantní, jak ukazují čísla. Chytré telefony, nedávno záležitost výhradně podniků, se díky dobré strategii Applu a Googlu začaly dostávat do rukou široké uživatelské základny. Podíl přístrojů s mobilními Windows sklouzl do spodních pater grafů a konkurence Microsoftu začala nebezpečně unikat. Nokia je na tom sice lépe, ale ani ona nezůstala boomem chytrých telefonů konkurence nepoznamenána.

Situace v obou firmách došla tak daleko, že odvěcí rivalové teď spojili své síly – a to logicky překvapilo mnohé.

Nokia a otevřené platformy

Klíčovým systémem pro Nokii po léta byl operační systém Symbian. A bylo velkou událostí, když Nokia v únoru loňského roku zpřístupnila jeho zdrojové kódy.

Nokia tím reagovala na trend na poli mobilních operačních systémů a snažila se přilákat další vývojáře – stejně jak to dělá konkurence.

Zájem o Symbian ze strany vývojářů však nebyl tak velký, jak si situace zasluhovala. Nokia to tedy zkusila s operačním systémem Maemo, který je sám založen na linuxovém systému Debian. Maemo se časem spojilo s dalším linuxovým systémem Moblin, který vzešel z kuchyně Intelu. Sloučením těchto dvou projektů vznikl systém MeeGo, který je určen pro různá nasazení: edice existují jak pro netbooky, tak i chytré telefony, tablety, ale i různá vestavěná zařízení.

Roztříštěnost v přístupu Nokie teď tedy vyvrcholila spoluprací s Microsoftem, nasazením jeho systému Windows Phone. Otáčka o 180 stupňů – přechod od sázky na otevřené systémy k tomu jednomu z nejuzavřenějších se ani jinak nazvat nedá.

Otázky vyvstaly také s ohledem na budoucnost projektu MeeGo, společného systému Intelu a Nokie. Nokie sice uvedla, že i nadále s MeeGo počítá, ale mnozí za tím vidí pouze PRštinu, nikoli popis skutečné situace. Z Nokie navíc odešel i Alberto Torres, šéf projektu MeeGo v Nokii. Podle vedení firmy však odešel z jiných důvodů, než jaký se nabízí. Ať tak či tak, Nokie plánuje letos uvést pouze jeden přístroj s tímto operačním systémem.

Intel přispěchal MeeGo záhy na pomoc a spekulace o konci projektu se snažil vyvrátit: veřejnosti sdělil, že práce na tomto systému pokračují dále a pokračovat budou, Nokia Nenokia. Dokonce představil tablet s OS MeeGo, byť pro tablety se systém nachází stále ve vývojové fázi.

 

Představení MeeGo na tabletu přišlo záhy poté, co společnost Fujitsu oznámila, že na trh uvede netbooky, na kterých tento systém poběží.

Reálně jde však stále o zanedbatelné množství přístrojů – to, jak se MeeGo povede a kam dospěje, ukáže opět a zase jen čas.

Co se týče samotného Symbianu, Nokia vzkázala, že spolupráce s Microsoftem neznamená, že Symbianu se hodlá vzdát ze dne na den. Firma předpokládá, že v příštích letech prodá ještě kolem 150 milionů zařízení s tímto systémem.

Reakce akcionářů?

Své překvapení z partnerství těchto dvou firem neskrývali jen mnozí novináři či analytici, ale novina podstatně zahýbala i s akcionáři. Akcie Nokie okamžitě klesly o velkou hodnotu, o 14 procent.

Jak informovaly světové IT magazíny, část akcionářů založila skupinu s názvem Plán B. Jejich požadavkem nebylo jen odstoupení šéfa Nokie Stephena Elopa, ale také přehodnocení strategií firmy. Požadovali, aby Nokie s Microsoftem spolupracovala pouze na americkém trhu. Souvisejícím požadavkem bylo použití operačního systému MeeGo coby hlavního OS na přístrojích Nokie.

Stránky, které skupina založila a kam umístila i svůj otevřený dopis, však během několika desítek hodin z internetu zmizely. Týká se to například stránky na Facebooku i účtu na Twitteru. Objevily se dva scénáře, proč se tak stalo.

První verze hovoří o tom, že šlo o podvod a žádná skupina akcionářů s názvem Plán B neexistuje. Druhá verze se přiklání k tomu, že Plán B musel být rozpuštěn. A to proto, že minoritní skupině akcionářů se ozvali další akcionáři, kteří v rukou drží mnohem více akcií. Podle jejich sdělení není možné akci Plán B podpořit ze zákonných důvodů. Pokud se skupině rebelujících akcionářů něco nezdá, mají své prostředky převést jinam.

Kukaččí vejce z Microsoftu

Jedna překvapivá zářijová událost se ale teď dočkala vysvětlení.

Totiž počátkem září loňského roku bylo oznámeno, že po dlouhých 30 letech v Nokii končí její šéf Olli-Pekka Kallasvuo. Na jeho místo nebyl dosazen nikdo jiný než jeden ze šéfů Microsoftu – ředitel obchodní divize Stephen Elop. Jeho odchod z redmondské společnosti byl hodně překvapivý – neexistoval důvod, proč by si Microsoft nechal prchnout tak cenného a zkušeného zaměstnance. Elop stál za řadou úspěchů mnoha firem, i Microsoftu, a velké tržby pro firmu se mu podařilo dosáhnout například při uvedení kancelářské sady MS Office 2010.

Bývalý ředitel obchodní divize Microsoftu Stephen Elop od září 2010 působí jako šéf a prezident Nokie. Na snímku si gratuluje s šéfem Microsoftu Stevem Ballmerem ke spolupráci mezi oběma firmami. Foto: Nokia

Nokie se před příchodem Elopa po dlouhých 13 letech dostala do červených čísel, ztráta šla ruku v ruce s tím, že firma nedokázala na trh uvést žádný hitový produkt, žádný přelomový přístroj. Na druhou stranu úspěchy slavil Apple se svým iPhonem a trh byl postupně zaplaven přístroji s Androidem.

Nokia a Elop slibovali, že firma změní kurs a vrátí se tam, kam patří: na špici.

Za pár měsíců jsme tedy svědky, kterak Microsoft a Nokie, jíž vede bývalý vysoký zaměstnanec Microsoftu, spolu uzavírají důležité partnerství. Nokia mění strategii a projde mnoha změnami.

Není divu, že se v tisku objevují hlasy, zda-li tato spolupráce není spíše bezplatným převzetím Nokie Microsoftem.

To Microsoft samozřejmě popírá, stejně jako vylučuje, že by chtěl Nokii opravdu oficiálně koupit. To potvrzuje i Elop. "O akvizici nepadlo ani slovo," řekl na Mobile World Congress.   

18. 2. 2011

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...