Přiznejme si, že právě to tu chybí. Mikroplatby, které by za nás vyřešily placení malých částek. Platby přes mobilní operátory jsou drahé, platby přes terminál kreditních společností zase stojí procenta obchodníky. Řešení už existuje.

Najít vhodnou platformu pro placení s mobilním telefonem v ruce je pochopitelně záležitost, na které pracuje (a chce na ní zbohatnout) více lidí. Boj probíhá už několik let a možných konceptů je více. Mezi hlavní konkurenty pak patří InnerFence, iMerchant Pro a Swipe It. Z pochopitelných důvodů se tvůrci těchto zařízení zaměřují primárně na výrobky Applu, ale Android je hned v závěsu společně s Blackberry.

Celý trik je založen na tom, že se váš chytrý telefon pomocí aplikace a dodaného kousku hardwaru promění v regulérní kreditní terminál, díky kterému nebude problém přijmout platbu kdekoli od kohokoli. Revoluci to znamená zejména pro malopodnikatele či obchodníky. Autoři platebního systému Square udávají jako příklad soukromého učitele hudby, který odučí svou hodinu, pak píchne jacka se čtečkou do svého mobilu, žák projede kartu a pošle učiteli přímo na účet smluvenou částku. Tak to může fungovat kdekoli. Třeba nejrůznější burzy a bleší trhy něco podobného zcela jistě ocení.

V současné chvíli se zdá, že i díky slušné reportáži na CNN má právě Square náběh na solidní upevnění pozic. Jejich poplatek 2,75 % z transakce není nijak výjimečný a americkému spotřebiteli se líbí. CNN hlásilo přírůstek 50 tisíc klientů za poslední měsíc. Zajímavý je i nárůst ceny akcií společnosti právě po odvysílání předchozího spotu, zdá se, že Square boduje. Zajisté za to může i nová verze čtečky, která je minimalizovaná a v čistém designu, jenž nebude hyzdit ničí iPhone (starší verze měla dvě části a vypadala podivně). Není to ovšem pouze její vzhled. Zabodoval i fakt, že se společnosti podařilo její cenu stlačit tak nízko, že ji po registraci zdarma zasílá všem svým novým klientům až domů a to také bezplatně.

Bohužel, u nás zatím Square není v nabídce. Pokud se k němu proklikáte třeba na HTC marketu a budete jej chtít nainstalovat na váš mobilní telefon, bude vám promptně oznámeno, že váš operátor tu nic takového rozhodně nepodporuje. Což je rozhodně škoda, protože tohle je něco, co by se Čechům zcela jistě líbilo. Kdy se rozhodne Square expandovat, není jisté. Na svých stránkách uvádějí, že to určitě  mají v budoucnosti v plánu, ale ještě ani nestanovili nějaký předběžný termín. V současnosti je tedy tato nadmíru roztomilá a ještě více užitečná záležitost k dispozici obyvatelům Spojených států. Zajímavé je, že k jeho využívání potřebujete tamní Social Number, na místo kterého by u nás mohlo sloužit například rodné číslo. Pokud vás Square zaujal i přes to, že není k dispozici v našich podmínkách, podívejte se na kompletní návod, jak funguje.

Ze světa Androidu – mobilní hydra má tři displeje!

Jelikož předchozí dvě zprávy měly poněkud jablečnou příchuť, našli jsme pro vás do třetice něco z novinek pro Android. Návrhář Kristian Ulrich přišel s naprosto revolučním řešením mobilního telefonu, které na první pohled odporuje zdravému rozumu.

Přístroj má šasíi z hliníku, je sklapovací, má tři displaye (zatím jsme měli pouze dva a ukázalo se to jako nesmysl) a dají se s ním dělat přímo psí kusy. Uděláte z něj třeba podivný hranol, který využijete jako stolní hodiny, pokud jej převrátíte jinak, dostanete velmi pohodlnou QWERTY klávesnici a pod celým velkým displayem. A málem bychom zapomněli – použitému sklu se přezdívá gorilí, protože by proti němu prý neměl šanci ani Richard z Pražské ZOO. Pro představu doporučujeme shlédnout video.

Český tablet za 100 dolarů?

Když už jsme u výkřiků módy, celá česká scéna netrpělivě čeká na představení českého tabletu NoteSlate, který má využívat technologii elektronického inkoustu, má převádět vámi napsané poznámky přímo do PDF a má být otevřenou platformou pod Linuxem, takže by měl brzy umět všechno, co kdo dokáže vymyslet a naprogramovat. Nejlepší na něm má být asi jeho velikost a cena. Má mít formát A4 a stát 99 dolarů, což je při současném kurzu dolaru asi 1750 Kč.

Celý tablet vypadá také jako pěkná designová záležitost a pokud bude umět všechno, co autoři slibují, mohl by se stát hitem tohoto roku. První představení produktu proběhlo už v lednu a během krátké doby získal NoteSlate na Facebooku téměř 50 tisíc fanoušků, což je na produkt, který ještě neexistuje, velice slušný výkon, který jenom dokazuje, že vývojáři vykročili správným směrem. NoteSlate by se snad měl objevit v červnu, ale prozatím budeme (vzhledem k absenci prototypu) poněkud opatrnější. Každopádně NoteSlate budeme na DSL.cz bedlivě sledovat.

Zatím můžeme pouze konstatovat, že pokud by se vše povedlo podle představ firmy, tak tento produkt by Čechům mohl závidět i Steve Jobs se svým novým iPadem, protože humbuk, který se kvůli němu zvedl, celkem (pochopitelně že v malém měřítku) ladí s vlnou zájmu o produkty Apple. Zbývá pouze zodpovědět otázku, zda tahle sexy hračka zvládne od Jobse okoukat také sexy koncovku.

Z českých QR hájů nakonec

Vzhledem k lenosti lidí se dá předpokládat, že QR kódy se ujmou. Chápat to začínají i čeští nakladatelé. Jako první z nich je začalo používat nakladatelství Talpress (u nás známé především jako vydavatel Zeměplochy T. Pratchetta), které slibuje, že si s nimi bude do budoucna více hrát. Zatím do něj mají přeložený reklamní slogan, který používají tradičně již dvacet let. Vzhledem k užití nové technologie je to zábavné, uvidíme, co bude následovat.

23. 3. 2011

Autor: Richard Klíčník

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Florida omezila sociální sítě pro děti a mladistvé

Florida přijala nový zákon omezující působení mladistvých na sociálních sítích. Děti ve věku do 14 let mají...

 

WhatsApp brzy nabídne AI nástroje pro úpravu fotografií

V beta verzi aplikace WhatsApp pro Android se objevily další novinky. Uživatelé už brzy dostanou možnost upravovat...

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...