Úvod > Články > Jak na myšlenkové mapy na počítači

Jak na myšlenkové mapy na počítači

Myšlenkové mapy patří dnes k populárním způsobům, jak zachytit chod svých myšlenek, nápadů nebo jak pochopit složitější děje v jejich komplexnosti. Efektivně je lze využít pro návrh algoritmů nebo pro studium. V následujícím článku se podíváme na to, jak takové mapy bezplatně vytvořit.

Myšlenkové mapy zažívají dnes velkou renezanci a jsou stále populárnější, jejich tvorba je rychlá, jednoduchá a zábavná. Přitom nabízejí jednoduchý a přehledný model, který vám pomůže s organizací práce, nápadů nebo s pochopením některých vzdělávacích celků – snadno lze například pomocí nich vybudovat schéma popisující historické události nebo si rozčlenit fyzikální disciplínu na jednotlivé části a k nim přiřadit důležité pojmy.

Takovýto záznam myšlenek a informací má poměrně dlouhou tradici. Jejich tvorba na papír je ale poněkud méně pohodlná, nabízí minimální možnosti k úpravám, opravě chyb nebo sdílení s dalšími uživateli. Také si zle těžko představit, že by na jednom papíru pracovaly týmy z různých koutů světa a společně si sledovaly plnění úkolů nebo si je různě doplňovaly a kontrolovaly. Počítačové modely toto všechno umožňují.

V následujícím článku si tedy představíme několik instalovaných nástrojů na tvorbu myšlenkových map a podíváme se také na některé online alternativy.

XMind

Asi jedním z nejznámějších a nejrobustnějších řešení na tvorbu myšlenkových map je Xmind, který je primárně určen pro velké firmy, které potřebují myšlenkové mapy sdílet ve velkém množství lidí, aktivně do nich zasahovat a efektivně je publikovat. Tomu, že se jedná o aplikaci pro firmy nasvědčuje také cena 40 EUR. K dispozici je také bezplatná verze, která nabízí poněkud omezené funkce směrem k výstupu a sdílení, ale samotná tvorba map je stejná. Tato verze je však určena pro jednotlivce. Chybí v ní také některé pokročilé prvky na nastavení vzhledu nebo podpora bezpečnosti.

Výborně fungují klávesové zkratky nebo nastavování vztahů mezi jednotlivými objekty. Příjemné je, že může jednotlivá témata poměrně dobře strukturovat a pak si nastavit, do jaké úrovně kterou položku chcete mít rozbalenou. K tématům lze přiřazovat odkazy – ať již na web, soubory nebo na jiná příbuzná témata.

Velkým pozitivem je, vyjma rychlosti a stability, také velká přehlednost ovládání nebo možnost řadit témata dle priority a dalších příznaků. Myšlenkovou mapu lze tak snadno využít pro řízení pracovních či studijních úkonů. Podporována je také tvorba více myšlenkových map současně.

FreeMind

Zřejmě nejpopulárnějším nástrojem na práci s myšlenkovými mapami jest FreeMind. Je k dispozici pro více platforem – MacOS, Windows i Linux. Dle údajů z webové stránky si tuto aplikaci stáhne denně asi čtyři tisíce uživatelů, což je poměrně hodně vysoké číslo, zvláště když uvážíme existenci síťových instalací nebo jeho přítomnost v repozitářích, docházíme k odhadu okolo pěti tisíc instalací denně. Aplikace je lokalizovaná do řady jazyků včetně češtiny a nabízí propracované ovládání. Již při prvním spuštění je patrné, že tato bezplatná aplikace nezískala svojí popularitu náhodou.

K dispozici je řada různých vzhledů, možnost pokročilého formátování textu, přiřazování příznaků, zabalování úrovní nebo práce s textem při užití HTML formátování. Ač aplikace nenabízí možnost online spolupráce, je export poměrně bohatý a pro většinu uživatelů zcela dostatečný. Osobně velmi pozitivně hodnotím nástroje na slučování více map do jedné.

Z pokročilých funkcí je možné zmínit snad ještě podporu šifrování, možnost procházet uzly podle přiřazených atributů nebo možnost umísťovat do mapy grafické prvky. Pokud tedy hledáte komplexní a kvalitní nástroj na tvorbu myšlenkových pak, pak FreeMind je rozhodně dobrou volbou. Pro méně technicky zdatné uživatele ale může být zbytečně složitý.

VYM

Pokud jsou pro vás předchozí programy příliš složité, můžete se podívat kupříkladu po VYM. Ten nabízí jen základní nástroje, na druhou stanu pro jednoduchou tvorbu nechybí nic podstatného. Podporovány jsou operační systémy Linux, Windows i MAC OS. Aplikace nabízí poměrně jednoduchou práci s klávesovými zkratkami a jednotný vzhled. Asi největší nevýhodou je horší estetická kvalita výstupu a omezené možnosti pro definování vztahů mezi objekty.

Text2Mindmap

Zajímavým počinem je také webová aplikace s názvem Text2Mindmap. Jak již název napovídá, umožňuje na základě textového vstupu vytvořit myšlenkovou mapu. Práce s aplikací je poměrně jednoduchá a intuitivní. Hned při prvním spuštění se vám zobrazí praktický příklad, na kterém je vysvětleno, jak vše funguje. Podporovány jsou celkem tři úrovně zanoření, nastavit si můžete jak barvu jednotlivých uzlů, tak také čar, které je spojují nebo druh písma. Výsledná myšlenková mapa je pak vyexportována do obrázku.

Pokud tedy s myšlenkovými mapami pracujete jen výjimečně a hledáte jednoduchý a rychlý nástroj, který by byl dostupný online, pak právě Text2Mindap představuje poměrně dobrou a kvalitní volbu.

Místo závěru...

Nástrojů na práci s myšlenkovými mapami je samozřejmě mnohem více, nežli o kolika jsme se zmínili v textu. Jen namátkou lze uvést třeba ještě Labyrinth Maps, který je velmi jednoduchý a nenáročný, graficky poměrně zdařilý Semantik či KDissert, který umožňuje k jednotlivým uzlům připojovat i poměrně dlouhé texty a hodí se tak pro správu projektů či návrh algoritmů. Jistě by bylo možné zmínit řadu dalších.

Jaký nástroj si ale zvolit? Osobně poměrně dlouho používám FreeMap a to jak ve Windows tak v Ubuntu a nemohu si nikterak stěžovat. Aplikace je rychlá, stabilní, nabízí bohatou nabídku výstupů, dobře pracuje s klávesovými zkratkami. Pokud hledáte robustní nástroj, který zvládne téměř vše, pak jde asi o nejlepší možnou volbu. Pro ty nejméně náročné je dle mého soudu poměrně kvalitní volbou VYM, který představuje rozumný kompromis mezi použitelností a množství funkcí.

13. 4. 2011

Autor:

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...