Úvod > Články > Na internet unikla první raná verze Windows 8

Na internet unikla první raná verze Windows 8

A další novinky uplynulých dní: Google Video zavírá své brány -- Vyšel Internet Explorer 10 Preview. Tentokráte mají smůlu už i uživatelé Windows Vista -- a více...

FBI zavřela online pokerové herny, provozovatelé byli zatčeni

Full Tilt Poker, PokerStars, Absolute Poker. Všechny tyto známé pokerové herny byly ve Spojených státech uzavřeny. Provozovatelé čelí obvinění z praní špinavých peněz, z bankovních podvodů a provozování nelegálního sázení. V Evropě zmíněné herny stále fungují. Firmám však byly odstaveny desítky bankovních účtů. 

Vyšla Opera 11.10

Po delším vývoji vývojáři společnosti Opera Software vydali novou verzi populárního webového prohlížeče Opera 11.10 s kódovým označením Barracuda.

Kromě obligátních oprav a vylepšení Opera 11.10 obsahuje nové renderovací jádro Presto 2.8, mění způsob instalaci zásuvných modulů a přidává podporu nového formátu pro obrázky.

Viditelnou změnou prošla funkce Speed Dial (náhledu oblíbených stránek při otevření nového tabu), kdy se zobrazují loga stránek, na což zatím uživatelé reagují rozporuplně .

Opera je dostupná pro operační systémy Windows, Linux a Mac OS X a stáhnout si ji můžete z adresy http://www.opera.com/download.

Třetina prostředků na IT je vynaložena zbytečně

Znalecký ústav Apogeo ve své zprávě uvádí, že stát vynakládá miliardy korun na ICT neúčelně. Podle Apogea 30 až 35 procent prostředků na informační a telekomunikační technologie stát vyhazuje oknem. „Viníkem je nejčastěji nedostatečná analýza projektů (25 %) vedoucí k jejich prodražování. Hned v závěsu je chybné zadání projektu (18 %), které poptává neadekvátní řešení,“ řekl soudní znalec v oblasti informačních technologií Ivan Janoušek ze znaleckého ústavu APOGEO Esteem.

Apogeo dále uvádí, že státní a rozpočtové organizace zbytečně prodražují IT zakázky poptávkou nepotřebných služeb či nevhodných informačních systémů. „Důvodem vůbec nemusí být korupce, nýbrž alibismus úředníků a jejich snaha být za každou cenu krytý. Poptávané řešení proto raději předimenzují nebo z neznalosti zvolí nevhodnou strategii. Důsledkem jsou předražené projekty, které mnohdy ani neplní svou očekávanou funkci či jsou v době dokončení již zastaralé,“ uvedl Janoušek.

Vyšel Internet Explorer 10 Preview. Tentokráte mají smůlu už i uživatelé Windows Vista

Internet Explorer 9 je sice na trhu teprve pár měsíců, ale Microsoft už vyvíjí jeho nástupce. IE 10 se nachází pouze v podobě Preview, čili jen náhledu, který má ukázat vnitřní funkce prohlížeče. Samozřejmě se ještě nedá použít k normální práci s webem.

Zajímavé však je, že prohlížeč podporuje jen operační systém Windows 7 (a novější). Patrně se tak bude opakovat historie -- nový Internet Explorer 9 si nemohou nainstalovat uživatelé Windows XP. Microsoft k tomu řekl, že připravovaný Internet Explorer 10 bude využívat technologií Windows 7, které "jsou dnes již novým standardem na PC". Firma chce IE 10 více integrovat do systému.

Na internet unikla první raná verze Windows 8

Byla to otázka času, chce se říct. Na internetu se totiž objevil první "únik" připravovaného operačního systému Windows 8. Alespoň to naznačuje označení a číslování instalace, které se už povaluje na výměnných sítích.

Sluší se říct, že stejně jako v předchozích raných sestavení systémů Windows 7 či Vista je grafické rozhraní systémů takřka stejně jako to současné, zatím přibylo jen pár prvků. Spíše jde o změny pod kapotou, kterých si uživatel moc nevšimne. Ke změnám v GUI zpravidla dochází až v další vývojové fázi. (I v případě testovacích verzí Windows 7 se jednalo o spuštění milestone sestavení nad Windows Vista.)

Proslýchá se, že Windows 8 nabídnou uživateli možnost spouštět různé grafické kabáty -- v závislosti na tom, co chce s počítačem dělat. Toto oddělení grafického systému od jádra operačního systému je známo z linuxových a unixových systémů. Jak to bude vypadat ve skutečnost, však ukáže až čas.

V současnosti dostupné rané sestavení byl zkompilováno už v září loňského roku.

 

Google video zavírá své brány

Video portál Google Video s konečnou platností končí. Google už nechce udrovat při životě službu, která kdysi konkurovala portálu YouTube. Poté, co seYouTube zmocnil Google, původní Video nemělo moc smysl. Uživatelé, jež mají na portále účet a svůj obsah, mají možnost si snímky stáhnout a převést na YouTube. Po 13. květnu to však již možné nebude. Video portál navíc přestane videa přehrávat už 29. dubna.

Google v minulých dnech na YouTube představil novou funkci, která má změnit charakter služby -- už nemají jít jen o statické videa, ale v rámci Live YouTube vysílá živě i sportovní přenosy a jiné pořady.  

18. 4. 2011

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...