Úvod > Články > V Česku neexistující BSA opět straší firmy, dopisy ignorujte

V Česku neexistující BSA opět straší firmy, dopisy ignorujte

A další novinky uplynulých dní: Hackeři získali přístup k serverům WordPressu -- Na YouTube videa jen ve WebM -- a více...

Apple za čtvrt roku zvýšil zisk o 95 % na 6 miliard dolarů

Firma Apple zažila další z úspěšných čtvrtletí svého fiskálního roku. Za druhý kvartál zvýšila zisk o 95 procent na 5,99 miliardy dolarů (takřka 100 miliard korun). Akcie Applu zase posílily.

Za druhé čtvrtletí tržby ve srovnání s minulým rokem Applu stouply o 83 procent na skoro 25 miliard dolarů (414 miliard korun). Firma prodala rekordní počet svých chytrých telefonů iPhone, 18,7 milionu kusů. Počet prodaných iPadů za toto období pak činil 4,7 milionů kusů. Jako i v minulosti stoupla prodejnost počítačů Macintosh, kterých Apple za druhé čtvrtletí prodal 3,8 milionu kusů (meziroční nárůst o 28 procent).

Telefonica O2 zrychluje připojení, zavádí VDSL

Společnost Telefónica O2 od 9. května začne nabízet internetové připojení přes rychlejší standard DSL připojení.

Tzv. VDSL začne uživatelům být dostupné od první poloviny května. Stávajícím klientům, kteří si objednají VDSL modem, by měly stoupnou reálné rychlosti připojení. Navíc do nabídky budou zařazeny dva nové tarify s rychlostmi 16 / 1 Mbit/s a 25 / 2 Mbit/s (downstream/upstream). Obě rychlosti jsou teoretické, tedy s předponou „až“.

Více v článku z minulého týdne Telefónica O2 zrychluje připojení přes DSL. Spouští VDSL.

Nová videa jsou odteď na YouTube jen ve formátu WebM

Google oznámil, že veškerá nová videa, která uživatelé nahrávají na server YouTube, budou ukládána už jen ve formátu WebM.

WebM je snahou Google přinést do webového prostředí standardní formát videa pro HTML5. Ke Googlu se přidaly i další firmy jako Mozilla, Opera Software a Adobe.

WebM používá pro zpracování videa kodek VP8, který Google koupil v přepočtu za 2,6 miliardy korun a posléze uvolnil jeho kódy. O zvukovou složku se stará Vorbis Ogg.

Podpora WebM je v prohlížečích Opera a Firefox a samozřejmě Chrome. Na druhou stranu Internet Explorer od Microsoftu a Safari od Applu se snaží za standard pro HTML5 video prosadit H.264.

Sazka mobilním operátorům dluží 600 milionů korun

Česká tisková kancelář informovala, že tuzemští mobilní operátoři se přihlásili o své pohledávky u společnosti Sazka. V součtu jim Sazka za dobíjení kreditu přes terminály dluží více než 600 milionů.

T-Mobile se dožaduje 217 milionů korun, Telefónica O2 se přihlásila u soudu o 205,5 milionu korun a Vodafone o 195 milionů.

Dobíjení kreditu přes terminály Sazky patřilo k tomu vůbec nejrozšířenějšímu způsobu, jak kredit na mobilním telefonu navyšovat. V důsledku pozastavení této služby všichni operátoři museli posílit prodej kupónů a vzrostlo i používání dobíjení přes bankomaty.

V Česku neexistující BSA opět straší firmy, dopisy ignorujte

Organizace BSA opět rozeslala 12 tisícím firem dopisy, ve kterých je varuje před používáním softwaru bez náležitých licencí. Tento zastrašující zvyk a represivní jazyk BSA, jež sdružuje některé z největších i ty menší výrobce softwaru, je terčem kritiky dlouhodobě. Nicméně všechny mediální odezvy, včetně těch kritických, jsou jen vodou na mlýn této organizaci. Firmám, které si software licencují, nebo používají software se svobodnou licencí, radíme jedno: nic si z "obsílek" nedělat a hodit je do koše.

„U části obeslaných firem máme podezření z pirátství na základě různých oznámení, které jsme obdrželi většinou z anonymních zdrojů. Další patří do kategorie společností, které jsou podle naší analýzy vystaveny velkému riziku softwarového pirátství. S firmami proto zahajujeme proceduru směřující k nápravě,“ napsal Jan Hlaváč, český mediální zástupce organizace BSA.

V tiskové zprávě dále stojí, aby lidé udávali firmy ve svém okolí, pokud si myslí, že by v nich mohl být nelegálně používán software. Chtělo by se říct, aby lidé upozorňovali i na BSA a její zástupce, protože nelze vyloučit podezření, zda se tamní zaměstnanci a lidé s ní spřízněni nedopouštějí některého z mnoha trestných činů definovaných v české legislativě. Inu, takovou logiku BSA používá.

Za pozornost stojí i jazyk, jakým tisková zpráva byla napsána. Zkraje dokumentu se lze dočíst o tom, kterak "BSA zahajuje řízení se společnostmi, u kterých je podezření z možného užívání nelegálního softwaru." Tato věta přitom neznamená nic jiného, než že "BSA" rozeslala dopisy. Zastrašující tón je očividný. Následuje odstavec o tom, že "v průběhu dubna obdrží 12 tisíc tuzemských firem poštovní obsílku kvůli podezření z možného užívání nelegálního softwaru." Slovo "obsílka" má opět vyvolat pocit oficiálního úředního dokumentu. Poté pan Hlaváč tučným písmem zdůraznil "zahájení procedury (s firmami) směřující k nápravě." Použitý slovník stejně jako nabádání k udávání znepřátelených firem je opět něčím, nad čím zůstává rozum stát. Docela by nebylo od věci, aby se firmy, kterých se jazyk a způsoby BSA, potažmo českého mediálního a právního zastoupení dotknou, podnikly kroky podobného ražení. Kapitolou samou pro sebe je pak to, jak některá česká média tuto zprávu nátlakové organizace opět převzaly tak, jak byla napsána.

Hackeři získali přístup k serverům Wordpressu

Podle Matta Mullenwega, zakládajícího vývojáře společnosti Automattic, jež provozuje servery WordPress a vyvíjí stejnojmenný CMS systém, získali útočníci přístup na servery WordPressu a možná získali některé z uzavřených zdrojových kódů. Oznámil to na svém blogu.

K tomuto zjištění se dospělo kontrolou logů na serveru. "Předpokládáme, že náš software byl i zkopírován," napsal Mullenweg. Jestliže někdo z uživatelů má obavu o to, že útočníci by mohli získat přístup k jejich účtům, mají si změnit hesla a používat ta nejsilnější možná složená z písmen, čísel i speciálních znaků. Nicméně hesla jsou na serverech WordPressu ukládána v hashované podobě.

JetMusic se odkládá...

Server iLegálně.cz, který se jako jediný snažil o prodej hudebních skladeb přes internet, zavřel své brány. I kvůli tomu, že se zjara na českém trhu měla objevit nová služba JetMusic a JetStream, jež měla nabídnout kromě hudby za peníze i hudbu "zdarma", přes online vysílání. Jenže projekt se odkládá. Oznámil to server Aktuálně.cz.

Server dále uvedl, že JetMusic se nemusí spuštění dočkat ani do září.  

25. 4. 2011

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...