Úvod > Články > Kultovní hry a programy z DOSu aneb Cesta časem pomocí DOSBoxu (2) - Grafické frontendy

Kultovní hry a programy z DOSu aneb Cesta časem pomocí DOSBoxu (2) - Grafické frontendy

Uživatelé, kteří nepřišli do styku s MS-DOS (přece jen už uplynulo hodně vody od dob, kdy DOS osobní počítače ovládal), mohou mít často s DOSBoxem problémy. I když příkazů na jeho ovládání není moc, používání DOSBoxu si nějakou praxi prostě vyžaduje. Existují však různé jeho grafické nadstavby, které práci s ním zásadně ulehčují.

Nejprve však pár základních tipů ohledně samotného DOSBoxu. Přišlo nám několik stejných dotazů -- nejčastějším problémem je například to, že když do okna DOSBoxu klikneme myší, kurzor myši už není dostupný hlavnímu operačnímu systému -- a vrátí se pouze tehdy, až DOSBox vypneme. Lék je jednoduchý: nechcete-li přijít o kurzor myši, DOSBox po spuštění maximalizujte na celou obrazovku stisknutím kláves Alt+Enter (Alt a Enter zároveň) -- tím se kurzor dostane do prostředí DOSBoxu, aniž by nadobro zmizel z hlavního operačního systému. Opětovné stisknutí této kombinace DOSBox zase zmenší do okna a kurzor myši bude opět přístupný v prostředí Windows/Linuxu. Další možností je při "krádeži" kurzoru dosovskou aplikací v okně použít kombinaci kláves Ctrl-F10.

Druhým problémem bývají potíže se spouštěním některých starších her, ale ne zas tak starých. Samozřejmě se může stát, že některé hry nepůjdou spustit, jsou-li však psány čistě pro DOS, měly by v drtivé většině případů fungovat. Potíž však nastává tehdy, když hra byla napsána sice pro Windows běžící s DOSem (Windows 95/98/ME), ale už využívá mnoha technologií samotných Windows. V takovém případě hru opravdu nespustíme (například DOOM pro Win95). Cestou ven pak je použití buďto virtualizace (například přes zdarma dostupný VirtualBox, do nějž si nainstalujete příslušnou verzi Windows), nebo také instalace a spuštění aplikačního rozhraní Wine, které v linuxových systémech a na Mac OS X umožňuje spouštět (některé) aplikace napsané pouze pro Windows.

Třetím častým dotazem je, kde sehnat staré hry. Samozřejmě možný krok je použít Google. Jenže pozor -- i když mnohé hry jsou staré skoro 20 let, neznamená to, že po jejich stažení z trhu se z nich stal freeware.

Za určitých okolností tak stažením kdysi komerční hry můžete stále porušovat její licenci a autorská práva tvůrce. Sice je dost nepravděpodobné, že byste se dostali opravdu do křížku se zákonem, ale pro klid duše můžete zkusit portály, kde se tyto hry nacházejí jako "abandoware". To není freeware (software zdarma) v pravém slova smyslu, ale software, který je původnímu výrobci už jaksi ukraden. Buď původní studia zanikla a nikdo se o hry nehlásí, nebo jde o uveřejnění her k bezplatnému stažení za souhlasu či tichého přihlížení původních autorů. Jedním ze známých herních portálů věnovaných opuštěným hrám je Abandonia. Její provozovatel uveřejňuje zpravidla jen ty hry, o kterých ví, že je uveřejnit může. Pokud by se však některý z autorů ozval, hra ze stránek zmizí (takže to, co tam najdete, je už vlastně košér). V současné době Abandonia nabízí asi 1 200 stažitelných her.

Listovat dostupnými tituly můžete na stránce http://www.abandonia.com/en/game/all

Zbavte se příkazů aneb grafické frontendy

Pro DOSBox existuje spousta tzv. frontendů, což jsou typická grafická klikátka. V kostce řečeno, grafická nadstavba vám pomůže vaše hry spouštět tak, jak jste na to zvyklí: dvojklikem. Do styku s DOSem v příkazové řádce se tak nemusíte vůbec dostat (někdy je to ale nevyhnutelné a také lepší: například je-li potřeba hru nejprve v DOSBoxu "nainstalovat" přes Setup.exe).

Grafické frontendy jsou dostupné nejen pro operační systémy Windows, ale také Linux a Mac OS X, popř. další unixové a unixupodobné systémy.

Pro uživatele Windows lze doporučit frontend jménem CBoxRun. Jeho výhodou je, že na rozdíl od mnoha správců DOSBoxu je stále aktivně vyvíjen. Nečekejte však podporu češtiny.

Umí přehledně seřadit dostupné hry, které se spouštějí dvojklikem. Uživatele může trošku vyděsit to, že firewall bude hlásit, že se aplikace CBoxRun hlásí na internet -- důvodem toho je stažení popisu her z internetové databáze. Pro běh CBoxRun je potřeba mít v systému nainstalován balík .NET 3.5 SP1 nebo novější.

Jednoduchým, ale také užitečným frontendem je D-BOX, jenž je napsán v Javě, díky čemuž je multiplatformní (funguje na Windows, Linuxu, Mac OS X a dalších operačních systémech s Javou).

Stále vyvíjenou nadstavbou (poslední verze je z února 2011) je jednoduchý nástroj DOSShell. Svými možnostmi připomínající CBoxRun je další frontend s názvem DBGL (DOSBox Game Launcher), který funguje bez problémů i ve Windows 7, ale také v Linuxu a Mac OS X. Na rozdíl od jiných frontendů podporuje více jazyků a je možné pracovat s větším počtem různých verzí DOSBoxu. Umožňuje vytvářet i zástupce na ploše a v nabídkách (jak ve Windows, tak i Linuxu / GNOME i KDE). Taktéž umí získávat informace o hrách z internetových databází MobyGames a Pouet.

DOSBox Game Launcher

Co se Windows týče, zapomenout nesmíme ani na pokračovatele dříve oblíbeného frontendu jménem D-Fend. Dnes D-Fend Reloaded poskytuje rovněž příjemné uživatelské prostředí pro třídění a spouštění her. Jeho velkou výhodou je i vícejazykové prostředí a tentokráte je podporována i čeština. Jestliže uživatelé mají problém s ovládáním anglicky psaných aplikací, tak D-Fend Reloaded jim dosovský život zásadně ulehčí.  

 

Krátce: Jak s frontendem pracovat

Po instalaci či rozbalení příslušného frontedu a jeho prvním spuštění musíme zadat cestu k instalaci DOSBoxu a cestu ke konfiguračnímu souboru. Pokud jsme DOSBox rozbalili do C:DOSBox, vybereme tuto cestu (viz první díl). Trošku matoucí je přidání cesty ke konfiguračnímu souboru – ten se nachází v uživatelském profilu: C:Documents and Settings[Jméno uživatele]Local SettingsData aplikacíDOSBox[verze DOSBoxu].conf.

Hru zpravidla přidáváme kliknutím na tlačítko *plus*, resp. Add / Přidat aj. 

Například v prostředí CboxRun je postup takový: Po kliknutí na tlačítko PLUS zvolíme v dalším kroku na otevřeném okně Next → (vybereme hru ze seznamu – to slouží ke stažení detailů o hře z internetu a uložení do seznamu) → Retrieve game info (stáhne informace o hře) → NextSimple DOSBox disk mounting (jednoduché připojování disku v DOSBoxu). Pak do políček postupně zadáme cestu ke hře (vybereme z disku). Klikneme na Finish a vše je hotovo. 

 

27. 5. 2011

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Pozor: Mnohé verze Skype přestanou brzy fungovat

Uživatelé komunikačního programu Skype by si měli co nejdříve stáhnout nejnovější verzi, Microsoft totiž přestane...

 

Sebekvantifikace: fenomén nového životního stylu

Víte, kolik jste včera uběhli, jak dlouho potřebujete spát nebo co všechno děláte ve své pracovní době? To jsou jen...

 

Na co se těšit v Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal

Již 28. října vyjde nová verze Ubuntu a připraví celou řadu zajímavých novinek. Těšit se tak můžeme na integraci...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.