Úvod > Články > Také se bojíte se soubory v DropBoxu? Zkuste Wuala s lepším zabezpečením

Také se bojíte se soubory v DropBoxu? Zkuste Wuala s lepším zabezpečením

V minulých týdnech se IT magazíny nesly jako vlny zprávy o bezpečnostních problémech služby DropBox a také o tom, že k uživatelským souborům mají přístup vládní úřady včetně FBI. Asi je zbytečné říkat, že mezi řadou uživatelů začal hon na konkurenční služby. Šanci vycítila i jinak placená služba Wuala, která v rámci stejnojmenného programu nabídla možnost synchronizace dat mezi počítači zcela zdarma.

Wuala je dalším z řady nástrojů pro synchronizaci dat mezi počítači a mobilními přístroji. Od mnoha jiných se však liší několika podstatnými rysy: díky Javě je multiplatformní, spustíte jej tedy na Windows, Linuxu, Mac OS X a dalších unixových a unixupodobých platformách stejně jak na mobilních zařízeních. To je opravdu velká výhoda – programy, které vás neomezují na danou platformu, měly vždy uživatelsky navrch. Je jedno, zda v práci máte Windows, doma Mac, v jiné kanceláři Linux a na cestě mobil – multiplatformnost aplikace vám zaručí, že ke svým datům budeme mít vždy přístup.

Druhou výhodou – a to opět zásadního významu – je, že na rozdíl od většiny podobných cloudových služeb poskytovatel této služby nemá přístup k tomu, co na jeho servery nahráváte, co si zálohujete, co sdílíte a co děláte. Data jsou šifrována (AES-128 + RSA-2048 + SHA), případný útočník nebo jiná strana, jež se o vaše data zajímá, nemá šanci zjistit, na čem pracujete, co a kam ukládáte. Než uživatel nahraje dokumenty, hudbu, fotografie a jiné soubory na servery Wualy, všechna data se zašifrují. Zašifrované soubory jsou poté rozdrobeny na menší kousky a rozptýleny na více míst (servery se nacházejí ve Švýcarsku, Německu a ve Francii). Šifrovací klíč je uložen tak, že nikdo (ani samotná firma poskytující tuto službu) nemůže data rozšifrovat. Z toho vyplývá, že v případě ztráty hesla vám ze serveru Wuala do vaší e-mailové schránky nemůže nové či staré heslo vůbec přijít. Prostě si ho musíte zapamatovat.

Hodně služeb, včetně DropBoxu, bývá kritizováno s ohledem na to, jak se starají o bezpečnost dat a soukromí uživatelů. V případě DropBoxu jde například o následující problém: jestliže má někdo fyzický přístup k vašemu počítači (nebo napíše malware), zkopírováním jediného malého souboru s autorizačními údaji získá přístup ke všem uživatelským datům (jde o soubor config.db, který stačí přenést na jiný počítač – po restartování DropBoxu pak začne cizí počítač stahovat všechna data z účtu původního majitele).

Kdyby se jakákoli třetí strana chtěla vzdáleně podívat, co na vašem účtu a v počítači máte, díky použité technice šifrování vůbec nic neobjeví. Toto uvádíme zejména v důsledku zpráv z minulých týdnů, kdy se hodně debatovalo o změnách podmínek používání DropBoxu a klauzuli, podle které DropBox může úřadům odkrýt obsah vašeho účtu – umožnit jim přístup k vašim datům (nicméně toto právě je v případě mnoha služeb standardem). V případě Wuala to ale prostě z technických důvodů nelze, uživatelská data jsou v bezpečí.

Wuala nepoužívá ani klasické webové rozhraní (jako DropBox, Ubuntu One a mnohé další služby), jež by připomínalo e-mailovou schránku. K dokumentům a dalšímu obsahu máte sice možnost vzdáleného přístupu, ale pouze přes javovský program. Je to důsledek opět vyššího zabezpečení dat. Na webu Wualy se o tom píše následující:

Asi se zeptáte: „Proč nemůžu ke svým datům přistupovat přes webovou stránku?“ Odpověď je jednoduchá: Pro nás je důležité vaše soukromí. Abyste získali přístup k datům přes webovou stránku, webový server musí poslat data do prohlížeče. Jinými slovy, aby se vám soubory objevily v prohlížeči, servery Wualy by je musely rozšifrovat. Avšak všechna vaše data jsou šifrována přímo na vašem počítači. Kromě toho nedochází k přenosu vašeho hesla, takže nikdo – ani Wuala coby poskytovatel – nemůže vaše soubory otevřít a číst. Tudíž ke svým soukromým datům můžete přistupovat pouze pomocí lokální desktopové aplikace, která soubor(y) přečte. Pro vaše pohodlí tato desktopová aplikace může být spuštěna přímo z webu klepnutím na tlačítko umístěné výše – není potřeba nic stahovat a ani instalovat.

Krátce řečeno: Všechny služby založené na webovém prohlížeči mají k vašim datům přístup. Jelikož bezpečnostní mechanismus Wuala neumožňuje přístup k vašim datům, nemůžete k nim přistupovat přes webovou stránku.

Takový přístup se cení. Navíc když služba je zdarma – a v rámci bezplatného účtu je nově funkční i automatická synchronizace, jež byla donedávna dostupná jen platící klientele.

Kolik co stojí

Základní bezplatný účet nabízí 1 GB místa. To není sice moc, ale ani málo (podobné služby standardně nabízejí povětšinou 2 GB místa). Jestliže je vám to málo, máte možnost si zaplatit více místa, resp. je získat jinou cestou.

Ceny vypadají takto: 10 GB / 19 eur (470 Kč), 25 GB / 39 eur (960 Kč), 50 GB / 59 eur (1455 Kč), 100 GB / 99 eur (2 440 Kč), 250 GB / 229 eur (5 642 Kč).

Dostupný prostor lze i zvětšovat bez plateb – slouží k tomu různé promokódy, které vycházejí na různých kuponech a jsou k dohledání na webu nebo v rozličných magazínech. Záhy tak můžete svůj účet obohatit o dalších gigabajty místa – a během krátké doby si prostor rozšířit třeba na 20 GB.

Instalace a první používání

Jak bylo řečeno, Wuala a její klient podporují díky Javě mnohem více platforem, nejen Windows. Připraveny jsou instalační balíčky pro Windows (XP SP3 a vyšší), Debian a Ubuntu (.deb), Mac OS X (10.4 a vyšší) a archiv pro ostatní linuxové a další systémy (v takovém případě stačí archiv rozbalit – například do domovské složky – a spustit soubor wuala). Podporovány jsou jak 32bitové, tak i 64bitové operační systémy.

Výhodou je, že od instalace a prvního spuštění Wuala mluví rovnou česky. Tělo programu je přehledné a ani začátečník by neměl mít problém se v něm orientovat. Vytvořené složky a jejich obsah je samozřejmě soukromý, ale je možné adresáře i sdílet s vybranými uživateli Wualy, resp. umožnit veřejný přístup přes odkaz s klíčem.

Wuala nastaví automaticky šířku pásma, kterou použije pro nahrávání a stahování souborů. Často je však mnohem nižší než reálná rychlost připojení uživatele – rychlost můžete upravit ručně (zvýšit či snížit), resp. tlačítkem Odhad šířky pásma nastavit novou doporučenou hodnotu (vše v Nastavení).

Další skvělou vlastností této aplikace je, že v systému vytvoří virtuální disk – ve Windows pomocí CBFS (instalace se nabídne automaticky), v Linuxu přes FUSE a Mac OS X přes MacFUSE. A třešničkou na dortu je i podpora streamování videí a hudby.

Řadu funkcí objevíte snadno sami při prvním použití – Wuala je opravdu povedeným nástrojem pro synchronizaci i spolupráci a řešení jeho zabezpečení jej staví o několik stupínků nad rozšířenější DropBox. Za vyzkoušení opravdu stojí i těm, kdo na DropBox nedají dopustit.

3. 6. 2011

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Pozor: Mnohé verze Skype přestanou brzy fungovat

Uživatelé komunikačního programu Skype by si měli co nejdříve stáhnout nejnovější verzi, Microsoft totiž přestane...

 

Sebekvantifikace: fenomén nového životního stylu

Víte, kolik jste včera uběhli, jak dlouho potřebujete spát nebo co všechno děláte ve své pracovní době? To jsou jen...

 

Na co se těšit v Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal

Již 28. října vyjde nová verze Ubuntu a připraví celou řadu zajímavých novinek. Těšit se tak můžeme na integraci...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.