Úvod > Články > Oracle po Googlu požaduje až 6,1 mld dolarů

Oracle po Googlu požaduje až 6,1 mld dolarů

A další novinky uplynulých dní: Od crackerů to teď schytala Sega: Odcizena byla data 1,3 milionu uživatelů -- Microsoft spustí webový obchod i v Česku -- a více...

Od crackerů to teď schytala Sega: Odcizena byla data 1,3 milionu uživatelů

Herní a technologická společnost Sega oznámila, že na její sítě byly vedeny kybernetické útoky. Při nich se crackerům podařilo získat osobní údaje 1,3 milionu uživatelů.

Mezi údaji jsou jména uživatelů, hesla, data narození i adresy. Společnost Sega však vyvrací obavy, že by se útočníci zmocnili i čísel platebních karet. Napadeny byly sítě Sega Pass. V reakci na útoky firma síť znepřístupnila a není jasné, kdy ji zase zprovozní.

Útoky tohoto typu jsou v posledních týdnech dost časté, kromě jiných firem z různých oborů se mediálně nejznámějšími případy staly průniky útočníků do sítí společnosti Sony a herní divize PlayStation. Podle zjištění se crackerům podařilo získat údaje více než 100 milionů uživatelů s herními účty u Sony.

Adobe zastavil vývoj Air pro Linux

Společnost Adobe oznámila, že ukončuje vývoj technologie Air pro operační systémy s jádrem Linuxu. Důvodem podle firmy je nezájem ze strany vývojářů.

Na Flashi založená technologie pro tvorbu aplikací se nesetkala se zájmem ani u uživatelů Linuxu a ani u vývojářů. Adobe se chce soustředit na atraktivnější platformy. Podíl linuxových instalací a stažení nečinil ani 0,5 procenta. Ve vývoji mohou pokračovat OEM -- poslední verze Air od Adobe je březnové vydání ve verzi 2.6. Všechny aplikace, které budou vyžadovat novější prostředí Air, prostě na Linuxu nebudou fungovat. Mezi uživateli Air patrně není vůbec znám, protože aplikace, které by jej využívaly, skutečně neexistují. Jedinou známější výjimkou je akorát TweetDeck, klient pro sociální sítě (Twitter, Facebook, Google Buzz aj.). O ten však uživatelé nepřijdou ani po vydání nové verze, protože existuje webová aplikace pro Google Chrome.

USA schválily prodej Skypu

Americká Federální obchodní komise dala zelenou Microsoftu při nákupu sítě Skype.

Plány Microsoftu odkoupit Skype vyšly na povrch minulý měsíc a vzhledem k tomu předcházejícím událostem bylo oznámení pro mnohé překvapením. O Skype se totiž podle dřívějších zpráv ucházely hlavně firmy jako Facebook a Google. Skype nakonec souhlasil s nabídkou Microsoftu, která byla mnohem vyšší než hlášené nabídky jiných firem. Microsoft za Skype zaplatí 8,5 miliardy dolarů, v přepočtu tedy více než 143 miliard korun. Není tajemstvím, že mnozí pozorovatelé se nad tímto obchodem pozastavují a krok Microsoftu nechápou. Jde o největší akvizici v historii Microsoftu, jejímž předmětem je navíc služba, která je finančně ztrátová a které se už její majitelé během let zbavovali. Skype totiž i přes nabídku placených služeb zůstává zejména nástrojem pro bezplatné volání mezi počítači či mobilními přístroji.

Oracle po Googlu požaduje až 6,1 mld dolarů

Společnost Oracle od Googlu žádá kvůli domnělému porušení patentů částku 1,4 až 6,1 miliard dolarů (103 miliardy korun). Vyplývá to z uveřejněných dokumentů žaloby, kterou Oracle na Google podal v srpnu loňského roku. Oracle tvrdí, že Google porušuje patenty Javy ve svém mobilním operačním systému Android.

Jablkem sváru je virtuální stroj Dalvik, který Google v Androidu používá. Oracle tvrdí, že Google obešel/porušil patenty týkající se Javy, která je sice kódově otevřená, ale jen zčásti. Oracle žádá náhradu škody v řádu miliard dolarů.

Oracle Javu přitom získal teprve loni nákupem společnosti Sun Microsystems, za jejíž veškeré hardwarové a softwarové produkty zaplatil 7,4 miliardy dolarů. Kdyby se Oraclu podařilo soudně více než 6 miliard dolarů z Google dostat, drtivou část prostředků vynaložených na nákup Sun by se mu tedy vrátily.

Google považuje tvrzení a nároky Oraclu za absurdní.

Microsoft spustí webový obchod i v Česku

České média v minulém týdnu přišla se zajímavou zprávou pro uživatele mobilních Windows. Microsoft totiž v České republice spustí webový obchod Marketplace. Předběžný termín zní druhá polovina letošního roku.

Podle statistik Microsoft obsahuje na 17 tisíc aplikací, což je ve srovnání s jinými obchody pro konkurenční mobilní operační systémy dost málo -- důvodem je malé rozšíření mobilních Windows a z toho vyplývající malý zájem vývojářů o tvorbu aplikací. Trh smartphonů má mnohem větší hráče: a to Nokii se OS Symbian (která nicméně má rovněž své problémy), Google a jeho Android a iPhone od Applu se systémem iOS.

České Radiokomunikace se slučují s novým vlastníkem

České Radiokomunikace se sloučí s majoritním vlastníkem - společností Morava Czech Communications Holdings. Uvedla to řada českých deníků v čele s listem E15.

Radiokomunikace byly ke konci loňského roku odkoupeny fondem Macquarie spadajícího pod Falcon Group. Nový majitel nyní oznámil fúzi s tuzemskou pobočkou Morava Czech Communications Holding. Sloučení schválily obě společnosti i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

"K okamžiku fúze sloučením České Radiokomunikace zaniknou, všichni zaměstnanci a celé jmění Českých Radiokomunikací přejdou na nástupnickou společnost Morava Czech Communications Holdings. V den účinnosti fúze dojde též ke změně obchodního jména firmy tak, že i nadále bude působit pod obchodním jménem České Radiokomunikace a.s.," stojí v tiskové zprávě Radiokomunikací.

20. 6. 2011

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...