Úvod > Články > Vyzkoušejte si systém od Googlu aneb Jak nainstalovat Chrome OS na klíčenku

Vyzkoušejte si systém od Googlu aneb Jak nainstalovat Chrome OS na klíčenku

Google ve spolupráci s počítačovými výrobci uvedl na trh Chromebooky s operačním systémem Chrome OS. Než se časem k notebookům od Aceru nebo Samsungu dostanete (zda vůbec), Chrome OS si můžete vyzkoušet sami – na USB disku nebo v rámci virtuálního stroje ve vašem operačním systému.

Zdrojové kódy Chromium OS jsou dostupné na internetu docela dlouhou dobu. Hacker s přezdívkou Hexxeh ale už nějaký ten čas nabízí i zkompilovaný systém Chrome OS jak pro spuštění z USB disku, tak i pro virtualizační stroje. Vše potřebné naleznete na adrese http://chromeos.hexxeh.net.

Doporučujeme stáhnout "vanila" verzi, tedy poslední sestavení, které sice může obsahovat různé chyby, ale zase přináší lepší podporu hardwaru a dalších věcí. Obraz pro USB disk najdeme zde (ostatně i další obrazy jak pro virtuální stroje WMWare, tak i VirtualBox). Jestliže si chcete vyzkoušet více verzí (jednou může ta či ona starší fungovat lépe), k dispozici jsou obrazy sestavené na denní bázi.

I když obrazy nejsou nikterak velké (poslední archovivaný obraz má 211 MB), server hackera nedovoluje stahování velkou rychlostí, takže vaše linka nebude plně využita, a proto stahujte to, co v danou chvíli potřebujete, jinak se vám hrátky s Chrome OS protáhnou.

Po stažení archiv rozbalte do libovolného adresáře (jeho formát je tar.gz) a jednoduše převeďte na USB disk, jak si ukážeme níže. (Důvodem, proč je obraz v archivu, je, že po rozbalení má 1,9 GB -- proto USB disk musí mít aspoň 2 GB místa.)

Instalace na USB klíčenku

(Pro uživatelé Linuxu) Zkušenější uživatelé mohou použít známé techniky přes terminál a pár příkazů, ale uveďme si nejprve pro začátečníka přehlednější a známější "klikací" způsob přes určitou aplikaci. Použít můžeme program ImageWriter (Ubuntu), který je v repozitářích (otevřete správce softwaru a vyhledejte imagewriter). Jestliže nespouštíte ImageWriter z aplikačního menu, ale přes terminál nebo spouštěcí okno, napište kdesu imagewriter (pod systémy s prostředím KDE), resp. gksudo imagewriter (pod systémy s GNOME). Nechcete-li hledat v repozitářích, v Ubuntu můžete ImageWriter nainstalovat příkazem v terminálu: sudo apt-get install usb-imagewriter.

Další možností je použít nástroj Unetbootin, jenže právě s tímto nástrojem není úspěch zaručen (na Windows je situace lepší, uživatelé linuxových systémů by se měli přesvědčit, že mají nainstalovaný Syslinux a P7Zip).

(Pro uživatelé Windows:) Není nic jednoduššího, než si http://www.virtualbox.org. Virtualizační stroj je dostupný nejen pro Windows, ale i linuxové systémy, Mac OS X nebo Solaris (vyberte si podle svého OS).

Stáhněte si obraz Chrome OS pro VirtualBox a rozbalte archiv (opět je zabalen do tar.gz, ve Windows pro rozbalení použijte například bezplatný nástroj 7-Zip. Protože ke stažení je připraven už virtuální disk VDI, nemusíte "skoro" nic dalšího dělat: Spusťte VirtualBox, v menu vyberte Nový, vyplňte pole Název (třeba Chrome OS), jako operační systém z rolety vyberte Linux a v políčku Verze zvolte Ubuntu. Poté klikněte na Další, nastavte velikosti operační paměti (aspoň doporučovaných 512 MB, ale raději víc), v dalším kroku vyberte Použít existující pevný disk a lokalizujte rozbalený virtuální disk se systémem.

V Nastavení virtualizovaného systému nastavte podporu PAE a také grafickou akceleraci. To se provede následovně: Nastavení → Systém → Procesor → Povolit PAE/NX, resp. Nastavení → Obrazovka → Povolit 3D akceleraci. Pak stačí kliknout na Dokončit a v hlavním okně VirtualBoxu systém spusťte.

Jen prohlížeč a zase prohlížeč

Po spuštění Chrome OS na vás bude čekat v prvním kroku výběr jazyka a klávesnice (čeština je podporována) a také bezdrátové sítě (na některých počítačích však WiFi nemusí fungovat). V dalším kroku se objeví výzva pro zadání uživatelského jména a hesla (pro účet na Googlu), ale systém lze používat i v režimu hosta (bez účtu).

Toť vše. Prostředí systému Chrome OS sestává pouze a jen z webového prohlížeče Chrome, jehož záhlaví je doplněno o správce bezdrátové sítě, čas a ukazatel baterie.

Po chvilce hraní uživateli dojde, že o hraní ani nejde. Systém – jak bylo řečeno už tisíckrát – nenabízí žádné pracovní prostředí, proto ani žádné další možnosti práce s počítačem a daty. Jen web. Stále proto mnozí přemýšlí nad tím, k čemu systém poslouží uživatelům, pro které je počítač více než jen brána na web. Kdyby Chrome OS – a Chromebooky – býval přišel o pár let dříve, možná by něco v oblasti operačních systémů změnit a ovlivnit mohl. Teď se spíše zdá, že v konkurenci tabletů, chytrých telefonů a netbooků s klasickými desktopovými operačními systémy nebo těmi moderními mobilními s bohatým prostřeím nemá moc šanci na přežití – zvláště když výše zmíněné přístroje už nějakou dobu operátoři nabízejí za malé peníze právě s datovými tarify (takže tato jeho původně proklamovaná výhoda v roce 2011 jaksi bledne).

O to víc nepochopitelnější se může zdát, že systém jako MeeGo (dříve Moblin) budí stále tak málo pozornosti. Přitom na netbooku je to nejen rychlý a moderní systém s linuxovým jádrem, ale rovněž plnohodnotný a elegantní systém s velkým potenciálem. Čím tedy může nakonec Chrome OS a Chromebooky překvapit?

Jestliže jste si Chrome OS vyzkoušeli, má vám co nabídnout?

24. 6. 2011

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Pozor: Mnohé verze Skype přestanou brzy fungovat

Uživatelé komunikačního programu Skype by si měli co nejdříve stáhnout nejnovější verzi, Microsoft totiž přestane...

 

Sebekvantifikace: fenomén nového životního stylu

Víte, kolik jste včera uběhli, jak dlouho potřebujete spát nebo co všechno děláte ve své pracovní době? To jsou jen...

 

Na co se těšit v Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal

Již 28. října vyjde nová verze Ubuntu a připraví celou řadu zajímavých novinek. Těšit se tak můžeme na integraci...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...