Úvod > Články > Firmy už nechtějí používat Firefox. Důvodem jsou změny ve vývojovém cyklu

Firmy už nechtějí používat Firefox. Důvodem jsou změny ve vývojovém cyklu

A další novinky uplynulých dní: DropBox podráždil uživatele. Kvůli chybě byly soubory dostupné všem -- Prvenství Googlu: miliarda unikátních návštěvníků -- a více...

Telefónica znova umožnila dobíjet kredit přes terminály Sazky

Společnost Telefónica opět svým klientům umožňuje přes terminály Sazky dobíjet kredit pro volání z mobilních telefonů.

Operátor se s loterijní společnosti Sazka dohodl na vytvoření samostatného účtu a složení jistiny ve výši několika desítek milionů korun. Důvodem toho jsou dřívější problémy, kdy Sazka všem třem operátorům neplatila za dobíjení a dluhy nakonec dosáhly stovek milionů korun. Například jen dluh, který Sazce vznikl u Telefónicy, dosáhl výše 205,5 milionu korun.

Ostatní operátoři možnost dobíjení přes terminály ještě neobnovili.

Firmy už nechtějí používat Firefox. Důvodem jsou změny ve vývojovém cyklu

Na mnoha zahraničních webových ICT webech a firemních blozích lze v poslední době vidět nesouhlas s tím, jak Mozilla změnila způsob vývoje -- a vydávání nových verzí -- webového prohlížeče Firefox. Zrychlené vydávání nových verzí způsobují to, že ve firemních prostředích už nelze Firefox -- a také Google Chrome -- úspěšně a přehledně používat. Bezpečnostní manažeři proto hovoří o tom, že musejí používat opět Internet Explorer.

Firefox 4, který vyšel teprve před třemi měsíci, byl navíc Mozillou odstaven na druhou kolej. Mozilla pro něj nebude vydávat záplaty. Uživatelé mají přejít na vyšší verzi, tedy Firefox 5. To však správcům firemních sítí komplikuje situaci a není pro ně možné Firefox udržovat. Z Mozilly nicméně už v minulosti zaznělo, že firemní sítě nejsou pro Firefox tím hlavním kolbištěm, takže jejich přechod na Internet Explorer Mozillu asi nikterak trápit nebude.

Google Chrome i přes časté vydávání nových verzí se do firemního prostředí hodí více. Na rozdíl od Firefoxu totiž poskytuje .MSI balíček a umožňuje vytvářet skupinová pravidla, které jsou nutné pro správce sítí. Přesto na tomto poli práci správcům nejvíce ulehčuje Internet Explorer od Microsoftu a lze čekat, že ve firmách s přísnou bezpečnostní politikou bude hrát prim.

DropBox podráždil uživatele. Kvůli chybě byly soubory dostupné všem

Osobní úschovna DropBox, jež umožňuje nahrávat data do „cloudu“ a synchronizovat je mezi počítači, zažila další bezpečnostní problém. Na několik hodin byla data uživatelů přístupná všem kolemjdoucím -- problém nastal kvůli tomu, že server nevyžadoval heslo pro přístup k účtu. To se stalo v důsledku úprav na serverech DropBoxu, kdy nový kód zapříčinil selhání autorizačního mechanismu. Technologický ředitel DropBoxu Arash Ferdowsi uvedl, že během těchto potíží se ke svému účtu přihlásilo méně než procento uživatelů. Při odhalení chyby DropBox ukončil všechna otevřená sezení přihlášených uživatelů. Není však známo, zda došlo k zcizení dat.

Uživatelé, kteří chtějí mít o pohybu na svém účtu jasno, se mohou s dotazy obrátit na podporu na adrese support@dropbox.com.

Podle dostupných zpráv však chybu neodhalili pracovníci DropBoxu, ale sami uživatelé (což zvyšuje pravděpodobnost úniku dat z některých účtů).

Spoluzakladatel Opera Software z firmy odchází

Jeden ze zakladatelů společnosti Opera Software a její bývalý výkonný ředitel Jon S. von Tetzchner oznámil, že z firmy po dlouhých letech odchází. Neřekl však nic o tom, kam budou směřovat jeho kroky.

Odchod Tetzchnera z Opery, kde poslední rok pracoval jako poradce, souvisí s tím, že jeho názory na chod firmy byly jiné než představenstva. "Cítím, že představenstvo a management se zaměřuje více na čtvrtletní výsledky. Osobně jsem vždy pracoval tak, že jsem firmu stavěl pro budoucnost," napsal v e-mailové zprávě zaměstnancům Opery.

Prvenství Googlu: miliarda unikátních návštěvníků

Podle čísel společnosti comScore se společnosti Google v květnu podařilo něco, co žádné jiné internetové společnosti. Navštívila ji více jak miliarda unikátních uživatelů. Mezi květnem 2010 a květnem 2011 byl nárůst unikátních uživatelů 8 procent.

Facebook je třetí nejnavštěvovanější webovou stránkou se 713,6 milionu unikátních návštěvníků.

Google začal opět fotit ulice Česka

Společnost Google poslala na území České republiky vozidla, jež snímají krajinu a města pro webovou službu Street View. Tisková zpráva společnosti uvádí, že nafoceno bude 170 památek a dvacítka měst.

Googlu doposud ve snímání českých luhů a hájů bránilo rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů. Úřad se nakonec s firmou dohodl na nových podmínkách, za kterých ulice snímat lze (i když nakázaná změna výšky stožáru s fotoaparátem mezi IT komentátory vyvolala spíše úsměvy).

Vozidla Googlu se nejdříve zaměří na pražské ulice a Středočeský kraj. Do databáze přibudou také snímky z centra Ostravy. Google však kvůli ochrany soukromí lidí automaticky rozmaže státní poznávací značky automobilů a obličeje obyvatel.

V Ostravě vznikne nový superpočítač

Evropská komise dala zelenou projektu stavby superpočítačového centra IT4Innovations v Ostravě. Centrum za skoro dvě miliardy korun do roku 2015 vyroste v areálu Vysoké školy Báňské - Technické univerzity.

Pro projekt je nutné získat finance od ministerstva školství, s čímž se ale vlastně počítá. Samotný superpočítač vyjde na půl miliardy korun. Půjde o nejvýkonnější počítač na území České republiky a obsahovat má na 30 tisíc výpočetních jader.

Superpočítač bude použit na rozličné aplikace, od řízení dopravy v Ostravě (modelování událostí při dopravních zácpách), modelování akutních povodňových situací, ale sloužit má také soukromé sféře z různých oblastí průmyslu a výzkumu.

 

27. 6. 2011

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.