Úvod > Články > Boj o streamování filmů zdarma

Boj o streamování filmů zdarma

Filmovým králem je ve Spojených státech (a brzy i jinde, ale o tom později), společnost Netflix. Ta se nejdřív přes pochybovačné hlasy expertů proslavila jako poštovní půjčovna DVD a na její červené obálky si již zvykly milióny Američanů.

A nutno říci že oprávněně, neboť pro řadu emigrantů je možnost půjčit si zahraniční filmy jediným způsobem, jak udržet kontakt s filmovým světem.

Když si Netflix vybudovat patřičnou základnu spokojených zákazníků, přidal službu streaming, do které postupně přidával víc a víc filmů, a to jak nových, tak i těch, co v knihovně již měl. Dnes je nabídka někde u třetiny z celkového počtu filmů.

K tomu, aby nám to na televizi fungovalo, si sice musíme přikoupit některou z podporovaných periférií, ale to je malý problém pro streaming, který je zdarma a navíc funguje jako hodinky – od normálního DVD téměř k nerozeznání, přetáčet můžeme dopředu i dozadu a ještě můžeme někde uprostřed přestat a dodívat se zítra. Popularita obrovská dokonce natolik, že služba Netflix dnes slupne plnou třetinu kapacity amerického přenosu dat.

Úspěch Netflixu samozřejmě nemohl dát spát konkurenci, které vyhovovalo, jak jí vyšlapal cestu. Do stejného podnikání se dnes pustil Google, Hulu i Amazon a začalo se smrákat. Ve chvíli, kdy na to byl Netflix sám, byla totiž filmová a televizní studia v defenzívě a musela přistoupit na jakoukoliv smlouvu, kterou byl Netflix ochoten podepsat.

Dnes je tomu ale přesně naopak, studiím narostly svaly a začínají si vyskakovat. Smlouvy, které jednotlivým studiím zaručují 5 až 10 miliónů dolarů ročně, sice vyprší až v roce 2012, ale právníci se již dnes nechali slyšet, že ceny narostou minimálně desetinásobně. A jelikož do boje se pustí studií víc, experti očekávají, že náklady Netflixu vzrostou z dnešních 180 miliónů dolarů na 1,98 miliardy.

Okusit nové medicíny se podařilo již v případě boje s firmou Sony, kdy některé nejzajímavější firmy najednou zmizely z nabídky. Netflix sice něco mumlal o dočasných problémech se smlouvou, ale realita byla poněkud jiná – v čtyřleté smlouvě ke dodatek, zaručující studii maximální počet streamingů. A ve chvíli, kdy ho Neflix dosáhne, studio prostě uzavře kohoutek.

Až sem na tom byl Netflix docela dobře. Zisk 161 miliónů sice není na obratu 2,2 miliardy nijak mimořádný, ale potěší. Zvláště ve chvíli, kdy počet zákazníků v minulém roce vzrostl o 70 procent. Nadšeně proto připravuje expanzi a celkem nečekaně se rozhodl vsadit na Střední a Jižní Ameriku. Jestli se dočká i Evropa a s ní Česká Republika, to se uvidí až podle toho, jestli si Netflix neukosne poněkud příliš velké sousto.

A že problémy jsou hned za příslovečnými dveřmi, svědčí o to, že pouhých 24 hodin po tom, co se problémy s novými smlouvami dostaly na stránky novin, ohlásil Netflix prudké zdražení. Ceny posílání DVD v obálce sice zůstaly stejné, ale začne se platit i za streaming, a hned stejnou cenu. Pokud někdo hodlá pokračovat ve stejné nabídce jako dnes, zaplatí prostě dvojnásobek.

Reakce zákazníků zatím na sebe dává čekat, šlo to přece jenom fofrem. Na jedné straně bylo jasné, že streaming zdarma nemohl fungovat do nekonečna. Na druhé straně, proč platit stejnou cenu za streaming jako za klasické DVD, když za to dostaneme pouze třetinu dostupných filmů? A to nemluvím za to, že nechat si dnes platit za zvýšení nákladů, ke kterým dojde až někdy koncem příštího roku, je mimořádná sprosťárna.

14. 7. 2011

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...