Úvod > Články > Patentové soudní spory aneb Boj o seržanta Gríšu

Patentové soudní spory aneb Boj o seržanta Gríšu

Současné patentové a soudní spory, ve kterých se snad každý soudí s každým, začínají stále více připomínat legendární boj o seržanta Gríšu. Nevyhraje totiž nikdo a s největší pravděpodobností ani vyhrát nemůže, ve většině případů jsou žaloby spíše naoko, a i když k nějakému vítězství dojde, přelévají se akorát peníze zleva doprava.

Klasickým příkladem může být současný spor korejského Samsungu s Applem. Nejdříve se u soudu dožadoval Samsung zákaz prodeje výrobků Applu, o pár dnů později se s podobnou žalobou ukázal i Apple. 

Ve většině případů se jednalo o tvrzení, že druhá strana porušuje celou řadu patentů strany žalující. Applu navíc vadí to, že Samsung údajně řadu telefonů i tablet Galaxy designoval tak, aby co nejvíce připomínaly iPhone a iPad. V obou případech jde o hodně, protože případné vítězství kterékoliv strany by výrazně pozměnilo situaci na současném trhu. Není ale příliš jisté, jestli k soudním sporům opravdu dojde, koneckonců Samsung nakonec žalobu stáhl.

Důvod je jasný – většina zisků firmy pochází z dílů, které Samsung dodává právě Applu, navíc právě pro iPhone a iPad. Kazit prodeje těchto přístrojů by tedy výrazně narušilo vlastní zisky, nemluvě o tom, že uražený Apple by zcela jistě sáhl po jiném dodavateli. A nejedná se o málo, celkový obrat dosahuje minimálně 6,7 a spíše 8 miliard dolarů. A jelikož Apple má v záloze firmu Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, tlak na Samsung sílí.

Mezitím došlo u některých soudů k rozhodnutí. Podle jednoho z nich zvítězila Nokia právě nad Applem, který byl přinucen zaplatit jednorázovou částku (natolik vysokou, že čtvrtletní výsledky Nokie zvedly do zisku) a ještě bude platit licenční poplatky. Nokia jásá a začíná mířit na přístroje s Androidem, protože ten je v řadě ohledů okopírovaným OS Applu. Je proto pravděpodobné, že Nokia vyhraje také. Proto Apple nijak neběduje a těší se na to, že výrobci periférií s Androidem budou platit víc.

Koneckonců na Androidu vydělává i Microsoft, který již dlouhou dobu není schopen prosadit svůj operační systém pro mobilní periférie, a ani ten nejnovější žádnou mimořádnou díru do světa neudělal. Momentálně již za využití Androidu platí Microsoftu firma HTC a LG, v hledáčku právníků je Motorola a Barnes & Noble a připravuje se žaloba na Samsung. Jelikož Microsoft vyžaduje 15 dolarů za každou prodanou periférii, Android pro Microsoft vydělává víc než jejich vlastní operační systém Windows Phone 7 a pokud někdo má pocit, že zakoupením mobilu s Androidem zaťal těm vydřiduchům v Redmondu tipec, šeredně se mýlí.

A aby přelévání peněz z jedné firmy do druhé nemělo konce (dnešní výrobky jsou často natolik komplexní, že se za nimi skrývají stovky a tisíce patentů vlastněných celou řadou firem včetně přímých konkurentů), konsorcium firem zahrnující Apple, Sony Ericsson, Research in Motion a Microsoft zakoupilo z 4,5 miliardy dolarů veškeré patenty zkrachovalé společnosti Nortel. Firmy si rozdělily více než 6 tisíc patentů, které ani tak nepotřebovaly, jako spíš je budou používat pro obranu či útok na konkurenci.

V tomto případě prohrál Google, který celou situaci silně podcenil a nabídl „pouhých“ 900 miliónů dolarů. Konkurence tak získala arzenál patentů, který může Google donutit k masivnímu placení licenčních poplatků. Další kolo patentové války je tedy před námi. 

21. 7. 2011

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...